Anderledes portræt af apostlene
I ”På sporet af apostlene” tager tidligere chefredaktør på Kristeligt Dagblad, Erik Bjerager, læseren med på en pilgrimstur til de steder, som gennem tiden og i dag er valfartssteder for apostlene.
Apostelskaren er i forfatterens fremstilling udvidet fra de 12 til i alt 15, begyndende med Maria Magdalene, der i traditionen kaldes Apostlenes Apostel. De sidste to ekstra er Matthæus, der overtog den 12. plads efter Judas – og så Paulus. Hver af de 15 apostle portrætteres enkeltvis efter Maria Magdalene med de mandlige begyndende med den første, Peter, og så efter ”rang”. Selvom forfatterens pilgrimsrejser med interviews – med andre pilgrimme og præster og nonner på stederne – fylder store dele af bogen, inddrager han også de bibelske beretninger om hver af apostlene, ligesom han henviser til traditionen og legenderne om dem. Endelig får læseren et indblik i forskningen i deres liv.
Et interessant nedslag i bogen er kapitlet om Bartolomæus, ”Martyriets apostel”. Bartolomæuskirken i Italien, der menes at huse de jordiske rester af apostlen, er i dag blevet et mindested for kristne martyrer op til i dag. Her kan man bl.a. se breve fra den protestantiske præst Paul Schneider, der døde i kz-lejr 1939, en stola tilhørende den katolske præst Giuseppe Puglisi, der blev dræbt af mafiaen i 1993 og en bibel tilhørende en kristen minister i Pakistan, der blev dræbt i 2011. Som præsten i Bartolomæuskirken siger: ”I martyriet forenes den kristne kirke” (s. 153).
Eller i kapitlet om tolderen Matthæus, hvor Bjerager griber fat i denne apostels uperfekthed. Han fortæller, hvordan den nuværende pave Frans´ valgsprog er ”Ringe og alligevel valgt”, et motto taget fra en prædiken om Mattæus´ kaldelse, holdt af Beda i 600-700-tallet. ”Da Jesus ser på ham og siger ”Følg mig”, lyder det efterfølgende i Matthæusevangeliet: ”Og han rejste sig og fulgte ham” (Matt 9,9). Så uforbeholden kan lydighed være” (s. 183).
Bogen slutter i Københavns Domkirke med Thorvaldsens 12 apostle og ordene: ”Apostlenes virkningshistorie har været kolossal. Nu gælder det alene om at passe på arven efter dem” (s. 242). ”På sporet af apostlene” har en interessant og overraskende indgang til apostlene, som gør ikke bare apostlene selv, men også traditionen om dem levende. Man får lyst til at følge i forfatterens fodspor til de mange valfartssteder og derudover dykke dybere ned i Det Nye Testamentes fremstilling af dem.
Erik Bjergager:
På sporet af apostlene
248 sider. 274,95 kr.
Kristelig Dagblads Forlag