IPSICC

Biografi om kendt sjælesørger

Med biografien ”At stave til umuligt – et liv med sjælesorg” kommer læseren helt tæt på bestsellerforfatter, sjælesørger og tidligere hospitalspræst, Preben Kok.

Bogen er skrevet af Jens ”Jam” Rasmussen, der udover at lade den portrætterede komme rigt til orde, inddrager en række af de personer, der gennem supervision, undervisning og sjælesorg har stiftet bekendtskab med Preben Kok

Overgivelse og erfaring

”At stave til umuligt” indledes med et egentligt biografisk indblik i Preben Koks liv helt fra barnsben. De to helt centrale nedslagspunkter her er for det første, da han som 4-5-årig knælede ned på gulvet på toilettet i forældrenes mejeriudsalg og indgik en pagt med Gud om, at de skulle følges ad, da han ellers ikke kunne se, hvordan det skulle gå. Det andet nedslagspunkt er, da han som ung blev alvorlig syg og oplevede, at Gud ikke passede på ham.

Denne konklusion fik ham til at fyre Gud. Men ”Gud gik ingen steder. Gud svigtede ikke. Han var der. Til stede. Netop som Preben befandt sig for enden af håbløshedens mørke skakt, i det allerværste øjeblik af et angstanfald” (s. 45). Barnets overgivelse til Gud og Preben Koks erfaringen af Guds nærvær og solidaritet midt i hans forsøg på at blive Gud kvit har aldrig forladt ham og har siden dannet grundlaget for hans tro og hans mod til at gå med mennesker ind, hvor det er allermørkest.

Denne Gudserfaring og troens og nådens grund er baggrundstæppet i hele bogen, også når det trosmæssige ikke kommer eksplicit til udtryk.

Bruger egne erfaringer

Preben Koks sjælesorg og supervision er stærk erfaringsbaseret. Ikke mindst hans egne erfaringer med angst giver ham en indgang til forståelse af, hvad mennesker i krise bakser med. I over tyve år var han plaget af angst – i to perioder i invaliderende grad. Her kom hans erkendelse af egne grænser og Guds almagt ham til hjælp, ligesom det er den hjælp, han rækker andre.
Som mangeårig hospitalspræst fik han brug for denne erfaring, når han skulle hjælpe mennesker i deres yderste afmagt. Her lærte han de syge såvel som personalet at stave til umuligt – som en overlæge udtrykte det.

I biografien kommer Jens ”Jam” Rasmussen også ind på Preben Koks deltagelse i DR2-programmet ”Skriftestolen”, ligesom han gennemgår hans tidligere udgivelser, ”Skæld ud på Gud”, ”Slip livet løs” og ”Arvegods”. Denne del er ikke den mest interessante – i hvert fald ikke, hvis man allerede har læst de pågældende bøger, men er en naturlig del af et helstøbt portræt af manden.
Afsnittene, hvor mennesker omkring Preben Kok kommer til orde, viser, hvor stor indflydelse Preben Koks tanker har fået på en række mennesker, og man bliver inspireret til at tage fat på resten af hans bøger.

”At stave til umuligt” burde være et must for enhver sjælesørger, for personalet på hospitaler og andre, der arbejder med mennesker i nød – ligesom den kan blive til hjælp for folk i krise.

Preben Kok: At stave til umuligt
256 sider. 279 kr.
Forlag: Gyldendal