IPSICC

“Jeg havde en lille IS-kriger inden i mig”

Ahsans historie er et symbol på den udvikling, der er i Libyen, hvor især de unge vender islam ryggen.

“Dengang havde jeg en lille ISIS-kriger inden i mig, men efter to års søgen forlod jeg islam i 2015,” fortæller Ahsan. Foto: Getmilitaryphotos/Shutterstock

“Før jeg blev kristen, var jeg dybt inde i islam.” Det fortæller Ahsan, som vi her kalder ham af sikkerhedshensyn. Ahsan er ikke en mand, der altid selv tager ordet, men når man stiller ham et spørgsmål, svarer han grundigt og udførligt. Han bor i Libyen, men jeg møder ham i et naboland.

I 2011 var der revolution i Libyen, hvor landets tidligere leder Muammar Gadaffi blev henrettet. “Dengang mente jeg, at indførelse af sharialovgivning på alle områder i samfundet var nødvendigt,” fortæller Ahmad, “men jeg og flere andre af mine medstuderende på jurastudiet kom til den erkendelse, at hvis sharia skal implementeres i den virkelige verden, ville der opstå problemer. Eksempelvis skal man hugge en tyvs hånd af,” siger han og ruller let med øjnene.

”Sharia er barisme”

“Jeg tænkte, at verden måtte tro, at vi var blevet et Nordkorea. Det, jeg vil sige, er, at sharia er barbarisme. Jeg blev klar over, at civil lov er det bedste for vor nation. Filosofien bag civil lovgivning er, at mennesker selv kan ændre den, mens sharia ikke kan ændres, da den kommer fra Allah.” Ahsan begyndte at studere islam, herunder hvordan islam opstod, og hvordan samfund var, før og efter islam blev indført.

Til Dansk Europamissions generalsekretær fortæller Ahsan: “Som muslim er man altid usikker på, om man kommer i himmelen eller helvede, når man dør, men ved tro på Jesus får man fred med Gud og ved allerede på jorden, at man kommer i himlen.” Foto: Dansk Europamission

Så 40 videoer med kristen apologet på én dag

“På det tidspunkt så jeg en debat på YouTube med den kristne apologet Broder Rashid, der bl.a. debatterer med muslimer. Jeg så endda videoen sammen med en salafist,” siger Ahsan med et skævt smil. “Når Rashid fortalte om Jesus, forstod jeg, at Jesus var barmhjertig over for folk. Derfor ville jeg læse mere om Jesus. Jeg kunne se, at kristne har medfølelse med andre. Kristne ser på Jesus og hjælper andre.

”Jeg blev klar over, at civil lov
er det bedste for vor nation.
Filosofien bag civil lovgivning er,
at mennesker selv kan ændre den,
mens sharia ikke kan ændres,
da den kommer fra Allah.”

Jeg kunne se, at Røde Kors hjalp mennesker, og der var et kors i organisationens logo. Alt det virkede i mig.” “På blot en dag så jeg 40 videoer med Rashid. Rashid giver ikke sin mening til kende, men redegør blot for, hvad der rent faktisk står i henholdsvis Bibelen og Koranen. Jeg var meget chokeret over, hvad jeg hørte. Hele mit liv havde jeg troet på islam, men så nu, at den var falsk. Men selvom jeg kom til denne erkendelse, opsøgte jeg ikke kristne.”

Kontakt med kristne

“Dengang var jeg radikal muslim og havde en lille ISIS-kriger inden i mig,” og med et smil illustrerer Ahsan med sine fingre en tre centimeter høj IS-kriger. “Men efter to års søgen forlod jeg islam i 2015. I 2016 ville jeg gerne høre om Jesus og kontaktede den kristne tv-kanal Al Hayat og talte nogle gange med personer fra opfølgningsteamet.” Derefter tog Ahsan kontakt til Dansk Europamissions samarbejdspartner. I starten kunne Ahsan ringe 3-4 gange om dagen, og gennem årene er Ahsan blevet oplært i den kristne tro og har fået megen støtte, rådgivning og opmuntring.

“Jeg forstår mere og mere om Gud og vil følge Jesus. I den kristne tro har jeg fået frelsesvished. Som muslim er man altid usikker på, om man kommer i himlen eller helvede, når man dør, men ved tro på Jesus får man fred med Gud og ved allerede på jorden, at man kommer i himlen.” “Jeg læser Bibelen og følger Jesus. Jeg læser Bibelen tematisk, eksempelvis om tilgivelse. Efter jeg er blevet kristen, har jeg oplevet, at mit liv er blevet forandret, jeg er blevet bedre til at lytte til andre, er mindre vred og egoistisk. Nu er mit liv overgivet til Jesus.”

Ifølge Arab Barometer identificerede 36 % af de 18–29-årige i Libyen i 2019 sig som ikke-religiøse. Foto: Dansk Europamission

Frustration over islam

Ifølge meningsmålingen Arab Barometer er Ahsan ikke alene med sin frustration over islam. Meningsmålingen viste i 2019, at hele 36 % af de 18–29-årige i Libyen identificerer sig som ikke-religiøse. “Ja, der er flere. Flertallet af mine medstuderende mener det samme – at civil lov er bedre end sharia, og at det vil være en katastrofe, hvis sharia indføres i Libyen. Jeg vurderer, at flertallet i befolkningen sammenligner de islamistiske grupper i Libyen med Islamisk Stat, og det er ikke positivt ment.”

“Jeg forstår mere og mere om Gud og vil følge Jesus.
I den kristne tro har jeg fået frelsesvished.
Som muslim er man altid usikker på,
om man kommer i himmelen eller helvede,
når man dør, men ved tro på Jesus
får man fred med Gud og ved allerede på jorden,
at man kommer i himlen.”