IPSICC

Kunsten at komme igennem med et kirkeligt budskab til det moderne menneske

Mon ikke mange oplever det sådan, at når de gerne vil ud til folk uden for kirken med et kirkeligt budskab, føles det som at løbe panden mod kirkemuren? Man bliver mødt med afvisning, ingen interesse eller ligegyldighed.

Tidens tendenser

Denne bog analyserer, hvorfor kirken har problemer med at få det moderne menneske i tale, og på baggrund af analyserne giver den ideer til, hvad kirken kan gøre. Kirken er oppe imod et samfund præget af en pluralisme, som mener, at alle meninger er lige gode, og ingen kan sige, hvad der er rigtigt. Så vil man ikke acceptere, at kirken kommer og gør gældende, at der er nogle absolutte sandheder.

Det er også et problem, at det moderne menneske ikke er autoritetstro og ikke vil lade sig noget sige af traditioner og gamle institutioner. Kirken skal ikke komme og fortælle, hvad man skal tro; det skal man nok selv bestemme. En tredje udfordring er en individualistisk indstilling. Man vurderer, om noget forekommer én rigtigt og nyttigt; og med sine egne behov i centrum sorterer man til og fra ud fra, hvad man synes, man kan få noget ud af og se en mening i.

Problemet er prædikenlogikken

”Prædikenlogik” er et ord, der bliver brugt mange steder i bogen som udtryk for, hvad der er kirkens store fejltagelse i forhold til at kommunikere ind i vores moderne samfund. Man tror, at man kan tale på samme måde uden for kirken, som man kan prædike inde i kirken. Problemet er, at man så bruger et indforstået sprog og taler ud fra sit eget verdensbillede uden at sætte sig i modtagerens sted. Og når man taler til og ikke med folk, taler man forbi.

Lyt for at blive hørt

Det er ikke enetale, men samtale, der er brug for. Man må være mere lyttende og mindre talende; væk fra prædikenlogik til samtalelogik; mindre bedrevidende og mere nysgerrig på andre og det, der optager dem. Kirken skal kommunikere på en måde, som ”åbner for en samtale og en undren over for det andet menneske ud fra en eksistentiel dimension. Kirken må kort sagt lytte for at blive hørt.”

Hvad alle spørger om

Kirken må gå efter at finde noget, som kirken og det moderne menneske er fælles om, og det er nogle grundlæggende eksistensspørgsmål som kærlighed, ensomhed, angst og død. Det er universelle spørgsmål, som alle kender til. Og i forhold til dem har kirken stærke kort på hånden, fordi den har ”et enestående historisk og teologisk sprog for det eksistentielle”. Men er det nok? Jeg kunne godt have tænkt mig, at forfatteren havde gjort sig overvejelser om, hvordan kirken kommer fra en dialog om eksistensspørgsmål til at forkynde evangeliet.

Om han mener, det er det samme; eller om han mener, at skridtet til at tro må et menneske selv tage på baggrund af det oplyste grundlag om livets grundvilkår, kirken kan give. Jesu missionsbefaling rækker videre end til at gå ud i alverden og diskutere livssyn; dens mål er, at folk skal komme til tro.

For beskeden

Forfatteren er for beskeden. Han skriver hele vejen igennem om, hvordan folkekirken kan blive bedre til at kommunikere. Han kunne godt have skrevet mere generelt, men andre kirkesamfund kan sagtens læse med og se sig selv i analyserne af vores tid og (folke)kirkens situation, for de lever jo i den samme virkelighed og med de samme udfordringer og muligheder.

Teoretisk

I indledningen forklares det, at bogen ikke er en sådan-skal-du-gøre-bog. Den er teoretisk, og man må selv omsætte teorierne til praksis. Den kommer dog med nogle eksempler. Mange af dem er desværre eksempler på, hvordan forfatteren mener, man ikke skal gøre. Det havde været bedre med flere eksempler til efterfølgelse. Forfatteren mener selv, at bogen kan læses af alle, der arbejder med kirkelig kommunikation.

Men så burde han have luget den fri for kommunikationsfaglige udtryk som fx ”kirkens diskursive mure” og have undgået ubegribelige formuleringer som, at man skal ”implementere gudstjenestens og kristendommens udfoldelse i kommunikationen – så alle elementer i kirkelivet går hånd i hånd”.

Indsigt og inspiration

Bogens svagheder er dog ikke værre end nogle huller i vejen, der giver nogle bump, men uden man kører fast. Den giver indsigt i moderne menneskers modstand mod at ville høre på kirken, og inspiration til at imødegå deres modstand.

Peter Brandt Baumgartner: På vej mod en undrende folkekirke. Kommunikation som eksistentielt mødested.
158 sider. 229,95 kr.
Eksistensen.