IPSICC

Steffen Bay – Gospelmanden som blev præst

Ved siden af jobbet som præst er Steffen Bay leder af flere gospelkor, bl.a. Middelfart Gospel Choir, som hører til i Teglgårdskirken.

Steffen Bay er mest kendt som gospelinstruktør, men sidste år blev han præst i Teglgårdskirken i Middelfart. Jeg har fået en snak med Steffen om hans liv og om, hvorfor han pludselig gik ind i rollen som præst.

”Jeg er født i Osted på Sjælland og voksede op i en kristen familie,” fortæller Steffen. ”Min familie kom i Missionsforbundet, som nu hedder Evangelisk Frikirke Danmark, og jeg fulgte med og var en del af kirkens aktiviteter. Jeg havde en god barndom i vores by, hvor kirken var meget aktiv, og der var børnearbejde og teenagearbejde. Da jeg var ung, havde vi en ungdomsflok i kirken på over 40. Men der kommer jo en dag, hvor man selv må finde ud af, hvor man står i forhold til sin tro. Jeg var 14 år, da jeg fik en oplevelse af, at jeg måtte tage stilling til, om jeg ville følge Jesus eller ikke – og det valgte jeg at gøre.”

Steffen Bay er konservatorieuddannet. Men startede inden da sit første gospelkor tilbage i 1995. I dag er han præst i Middelfart og leder af to gospelkor. Foto: Taísa Snor, Sweet Lilli Photography

Modspil

Steffens beslutning gav nogle udfordringer, da han mødte skolekammerater, venner, lærere osv., som havde nogle helt andre holdninger. For ham blev det en proces, hvor barnetro skulle omsættes til hans egen personlige tro.

”Det modspil, jeg fik, gjorde mig bare endnu mere nysgerrig på min tro, og jeg tror egentlig aldrig, jeg var i tvivl om, at det var det rigtige for mig at følge Jesus. Men jeg undersøgte meget grundigt, hvad det betød, når jeg nu valgte den vej. For selvom jeg var vokset op i det, var der mange ting, jeg ikke vidste eller havde taget stilling til. Så jeg læste bøger og var meget fascineret af blandt andre C.S. Lewis,” fortæller Steffen

Musikken tager fart

Det var også i ungdomsårene i 80´erne, at Steffen sammen med nogle andre unge startede et band der hed ”Blaze” (flamme, red.).

”Vi gik bare i gang med at lave sange og tage ud at spille. Det var sådan, det musikalske tog fart for mig,” siger han. ”Jeg har altid spillet klaver og spillet med venner og bekendte. Det at formidle noget gennem sang og musik og skrive sange blev noget, der fyldte mere og mere. Det var spændende at finde ud af, hvordan jeg kunne formidle det, som jeg havde på hjerte, min tro osv. Det har jeg gjort mange forskellige steder på almindelige spillesteder, kirkekoncerter, kristne festivaler som f.eks. Opstand. Det har ligget på mit hjerte at give noget videre til mennesker, som kan være med til at skabe håb, livsmod og ny refleksion.”

”Jeg tænkte ved mig selv:
Er det dig, der står der om 25 år
og har haft en karriere på hospitalet?
Da tænkte jeg, at det var nu eller aldrig
og søgte ind på musikkonservatoriet igen.”

At finde vej

”Jeg elskede jo musik, men var opdraget med, at musik ikke var noget, man kunne leve af, men noget man hyggede sig med i fritiden. Så det var slet ikke indenfor radaren for mig at gå den vej. Derfor tog jeg min uddannelse på Handelsskolen i Roskilde og fik et job indenfor datakommunikation. Efter nogle år i jobbet gik det op for mig, at der var noget, der brændte stærkere i mig. Så jeg vendte tilbage til musikken, tog på den rytmiske højskole i Vig og var der nogle måneder, og så søgte jeg ind på musikkonservatoriet, men kom ikke ind. Så lagde jeg det ned, for det var nok alligevel ikke den vej, jeg skulle gå.”

Steffen valgte herefter at læse til fysioterapeut og fik arbejde på Sct. Elisabeth hospital på Amager, da han var midt i 20’erne. Det var et job, han var glad for, og han var der i nogle år. ”En dag havde jeg en ret speciel oplevelse, da vi fejrede en kollegas 25-års jubilæum. Jeg tænkte ved mig selv: Er det dig der står der om 25 år og har haft en karriere på hospitalet? Da tænkte jeg, at det var nu eller aldrig og søgte ind på musikkonservatoriet igen og kom ind. Så vidste jeg, at det var den vej, jeg skulle.”

Steffen Bay har oplevet, hvordan gospel bringer mennesker sammen og tættere på kristentroen. Foto: Taísa Snor, Sweet Lilli Photography

Det første gospelkor

Gospelmusikken lå også på Steffens hjerte, og han var meget aktiv som musiker og korleder. ”Jeg startede mit første gospelkor sammen med nogle venner i Bethelkirken København, ”Gospelkoret Rejoice” i 1995. Der var ikke mange gospelkor i Danmark på det tidspunkt, så vi rejste meget rundt i landet. I løbet af de næste ti år så vi flere og flere gospelkor skyde op rundt omkring og meget skyldtes også gospelfestivaler som f.eks. Copenhagen Gospel Festival. Jeg tror, at gospelfestivalerne var en kæmpe katalysator for at gospelmusikken er blevet så udbredt.”

Nu eller aldrig

”Livet leves forlæns, men forstås baglæns. Det handler om at se nogle muligheder og gribe nogle anledninger, og så vokser man med det og bliver inspireret til at udvikle det, man har. Nogle gange skal man turde tage nogle nye skridt. Det gik op for mig som fysioterapeut, at når man først har fast arbejde, har købt en lejlighed på Amager og har en hverdag, så kræver det noget at tage et nyt skridt. At begynde at studere helt forfra, som jeg gjorde med konservatoriet, det vidste jeg godt ville kræve en omlægning af mit liv. Men jeg oplevede, at det var det rigtige for mig at gøre på det tidspunkt. Jeg kunne nok have gjort mange af de ting, jeg har gjort, uden at have konservatorieuddannelsen. Men uddannelsen har hjulpet mig meget rent musikalsk og givet mig nogle redskaber og overblik i forhold til sangskrivning og musikalsk overskud. Det har været en kæmpe ressource i mit liv.”

Steffen mødte sin kone Kristina i 1997, hvor de begge skulle synge kor til Celine Dions koncert i Parken. Uheldigvis fik han en knæskade og kunne ikke synge med. ”Senere har vi grinet meget af, at jeg er musikuddannet, mens min kone har sunget kor for Celine Dion i Parken,” siger han med et smil.

Musiklærer

”Et halvt år før jeg blev færdig på konservatoriet, havde jeg en gospelworkshop på Gerlev Højskole, og de søgte på det tidspunkt en musiklærer. Det var jo en idrætshøjskole, og jeg havde en fysioterapeut-uddannelse, der kunne bruges til idrætsfaglige ting også. Så jeg tænkte, at det kunne vel ikke skade at søge. Så jeg søgte stillingen og fik den, hvorefter Kristina og jeg flyttede til Gerlev og boede i en lærerbolig på skolen. Jeg var lærer der i 4,5 år, inden jeg fik arbejde som lærer på Apostolsk Højskole i Kolding (Acts Academy, red.) og var der i 8 år.”

Steffen blev herefter selvstændig. Han rejste rundt og havde gospelworkshops og lavede teambuilding med gospel på forskellige virksomheder, og han havde sine egne gospelkor: South City Gospel Choir, Bredballe Gospel Choir og hjalp også i Sønderborg Gospelfællesskab. Han fik job som speaker og lavede forskellige opgaver, reklamer mv. med speak. Han fik også sit eget lydstudie hjemme, som både bruges til speak og musikindspilninger.

Pause fra hverdagen

Men i 2016 tog Steffen og Kristina en pause fra hverdagen. De besluttede sig for at tage afsted med Youth With A Mission (YWAM) til University of The Nations i Hawaii og i Vietnam sammen med deres tre piger.

”Vi følte en tilskyndelse til at sætte nogle måneder af,
hvor vi kunne opleve og engagere os i mission uden for Danmark.
Det var vigtigt for os, at vi kunne tage af sted som familie,
så det blev en erfaring, vi kunne dele og være fælles om.”

”Vi følte en tilskyndelse til at sætte nogle måneder af, hvor vi kunne opleve og engagere os i mission uden for Danmark. Det var vigtigt for os, at vi kunne tage af sted som familie, så det blev en erfaring, vi kunne dele og være fælles om. Det var fem fantastiske måneder, hvor vi fik lov at opleve store ting med Gud, og hvor undervisningen på Hawaii og outreach’en til Vietnam var med til at åbne vores øjne for alle de skønne og opmuntrende ting i Guds rige, der sker rundt omkring på jorden. Det var meget trosstyrkende og samtidig rigtig sundt at leve i andre kulturer og sammenhænge end det, vi kender fra hverdagen hjemme i Danmark.”

Alpha-kurser for gospelfolk

”Da vi kom hjem i 2017, talte vi med præsterne i vores kirke, om vi kunne hjælpe til eller gøre noget andet, end vi gjorde, før vi rejste,” fortæller Steffen. ”Vi fik muligheden for at hjælpe til i Teglgårdskirken i Middelfart med lovsang, forskellige menighedsopgaver og at prædike en gang imellem. Så det var ganske lidt, vi begyndte med, men vi trådte ind i det og tog det til os.”
Steffen engagerede sig mere og mere og startede Gospelkor, teenkor og børnekor. Han endte med at have gang i så mange ting, at han blev ansat i Teglgårdskirken to dage om ugen.

”I forbindelse med at vi fik flere og flere besøgende i kirken på grund af gospelkoret, startede vi noget op, som hedder ”Gospel Insight”, hvor vi talte med mennesker om, hvad der lå bag ved sangene, og der var stor interesse. Vi lavede nogle forløb, hvor der kom ca. 15-20 mennesker hver gang. Det var faktisk lidt som alpha-kurser, bare for gospelfolk. Det var målrettet dem. Vi fik mange snakke og dialoger med folk, og jeg synes, det var megaspændende at have de her samtaler med folk. Jeg vil kalde det medvandring med andre mennesker, at følge med i deres trosvandring og høre, hvor de er henne. Vi havde spændende samtaler om, hvad kristendommen siger, hvad tro handler om, og mange havde meget forskellige oplevelser med tro og kristendom, som de havde brug for at tale om.”

Gospelpræsten

For Steffen blev det gospeltjenesten, der førte til præstetjenesten. ”Da jeg havde gjort det i nogle år, spurgte Birgit Tind (ledende præst i Teglgårdskirken, red.) og den øvrige ledelse, om jeg ville være præst. Jeg prædikede i forvejen ind i mellem om søndagen og var med i ledelsen og havde samtaler med mennesker. Så jeg var på en måde allerede lidt præst, inden jeg fik titlen. Jeg havde ikke forestillet mig at skulle være præst, men det kom alligevel helt naturligt og var rigtigt for mig at træde ind i.”

For Steffen er der en vis lighed mellem det at lede et gospelkor og det at være præst. ”Jeg tror faktisk, at mange af mine gospelkollegaer også er ”præster”, hvis jeg kigger mig omkring i landet. Når man leder et kor, leder man et fællesskab med mennesker, som har valgt at synge gospel, som jo betyder evangelium. Så er man jo også medvandrer og medarbejder på deres tro. Selvfølgelig i det omfang, man selv vælger det og med den tillid, der bliver givet én,” siger Steffen og tilføjer:

”I det øjeblik, man siger ja til at være præst, så siger man også ja til at tage ansvar og lede mennesker i deres åndelige rejse og gå sammen med dem i det fællesskab. Vi har behov for det kristne fællesskab, så vi kan hjælpe hinanden, være der for hinanden og opmuntre hinanden – dele troen og være medarbejdere på hinandens tro. Når man bliver præst, så går man ind og bliver en meget aktiv del af dette. Det føltes meget naturligt.”

Kristendom er relation

For Steffen er det vigtigt at formidle budskabet om, at kristendommen handler om at have en relation til Gud. ”For mig er det vigtigt at formidle, at kristendom ikke er religion, men relation. Kernen i kristendommen er en person, Jesus Kristus, som vi tror på, og som er vores frelser. Han viser os, hvem Gud er, og vi kan træde ind i den relation. Vi træder ikke ind i en religion med en masse ting, vi skal præstere, men vi er i en relation, som Gud giver os som gave. At få lov til at tale med mennesker om den proces er meget, meget spændende og også utroligt givende.”

Selvom det oprindeligt ikke var noget, Steffen havde overvejet, føles det alligevel som en helt naturlig vej, at han nu er blevet præst. ”Havde man spurgt mig for år tilbage, så havde jeg ikke set mig selv som præst på den måde. For man kan godt have en forestilling om, at en præst kan det hele, og at de jo forestår de forskellige kirkelige handlinger osv. Det havde jeg ikke set mig selv i. Men fordi det sker på den måde gennem Teglgårdskirken, så har det været meget naturligt for mig – og ikke svært at gå ind i.”

”For mig er det vigtigt at formidle,
at kristendom ikke er religion, men relation.
Kernen i kristendommen er en person,
Jesus Kristus, som vi tror på, og som er vores frelser.”

Fremtiden

”Jeg har selvfølgelig visioner for fremtiden, men det er ud fra det arbejde og fællesskab, vi er en del af i Teglgårdskirken og sammen med ledelsen og min kollega Birgit Tind. Det er en glæde at se mange nye mennesker komme til i kirken. Så min vision og bøn er at se en menighed, hvor mennesker bliver mødt af Gud, finder ind i deres tjeneste, og hvor vi skaber rum for meningsfulde relationer og et sundt og givende fællesskab.”

Steffen har stadig andre opgaver ved siden af jobbet som præst. I dag har han korene South City Gospel Choir og The CC Singers, som er håndplukkede sangere fra hele landet. Her vægtes formidlingen af evangeliet meget højt. Han har også stadig opgaver som speaker og bruges flittigt som gospelinstruktør rundt omkring og har også ofte gos-pelworkshops.