”Håbet er det vigtigste redskab vi har i kampen for lighed”
Juliana Sfeir arbejder i den kristne tv-kanal SAT-7’s studier i Libanon og har været med til at skabe nogle af kanalens største succeser. Den 24. januar repræsenterede hun SAT-7 ved Vatikanets World Communication Day.

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag har vi sat Juliana Sfeir stævne for at snakke om håb, tro og kampen for lige rettigheder til alle.
Juliane Sfeir har tidligere vundet Pauline Jaricot Award’en, som uddeles til en kvinde, som har gjort noget særligt for samfundets udsatte grupper. I januar repræsenterede hun det kristne satellit tv-netværk SAT-7 ved Vatikanets World Communication Day.
Gud er en del af min dagligdag
”For mig er Gud en del af min dagligdag. Min tro inspirerer mig i mit arbejde, den inspirerer mig til at handle og til at tage ud og møde folk der, hvor de er,” fortæller Juliana Sfeir over et Zoom-link fra Libanon. Forbindelsen er ustabil, og hun kæmper med at sætte et nyt internetkabel i computeren. ”Vi har nogle elendige internetudbydere,” griner hun. Selvom det ind imellem kniber med internetforbindelsen, er der ingen tvivl om, at Juliana Sfeir elsker sit job og sin arbejdsplads.
Hun er Public Engagement Manager på satellitkanalen SAT-7 ARABIC, hvor hun har arbejdet i forskellige roller siden starten af 00’erne. En arbejdsplads, som hun drømte om som ung. ”Jeg har altid gerne villet bruge min tro til at hjælpe andre og skabe bedre vilkår. Det kan jeg gøre hos SAT-7,” siger hun og fortæller, at for hende er tro ikke et spørgsmål om at gå i kirke eller læse Bibelen ord for ord. Det handler om at hjælpe dem, hun møder på sin vej.
”Jeg beder i bilen på vej på arbejde, når jeg vasker hår, eller når jeg går en tur. For mig handler det om at finde inspiration til mit arbejde og finde styrke til at hjælpe andre og løfte dem.”
Kampen for lige rettig-heder og åben dialog
Juliana Sfeir har lavet det hele – hun er uddannet i medier og kommunikation fra Leeds Universitet. Hun har lavet dokumentarfilm, radioprogrammer, reklamer og sågar produceret musik-videoer, men hun har altid haft en drøm om, at gøre mere med sit arbejde. Det fik hun muligheden for, da hun for over tyve år siden blev tilbudt en plads på holdet hos SAT-7. Siden da har hun brugt sit arbejde til at skabe dialog og sammenhold på tværs af religion, kultur og køn blandt andet som leder for projektet Lebanon, Our Story, som er støttet af det danske udenrigsministerium, CKU og Bibelselskabet.
”Libanon er præget af diversitet, men også af dybe politiske og sociale skel. Storytelling spiller en vigtig rolle i at bygge bro og skabe sammenhængskraft på tværs af religiøse grupper,” fortæller Juliana Sfeir og understreger vigtigheden af et projekt som Lebanon, Our Story. Projektet samlede unge fra hele Libanon til en række workshops, hvor de sov, spiste og boede sammen, mens de arbejdede på at fortælle deres historier om mobning, vold og ensomhed.
”Jeg blev særligt rørt af de unge mennesker, som åbnede op, så snart de blev taget ud af deres vante omgivelser. Det var de unge kvinder, der førte an og delte historier om skam, mobning og ensomhed,” siger Juliana og tilføjer ”Specielt en ung kvinde gjorde indtryk på mig. En syrisk flygtning, som åbnede op og fortalte om hendes oplevelse med mobning og ensomhed. Jeg kunne mærke, hvordan hun voksede og byggede venskaber gennem projektet. Det er ikke let at blive accepteret, når man kommer med en anden religion og baggrund end de mennesker, der er omkring en. Men hvis man fortæller sin historie og lytter til andres historier, så åbner man op for dialog og forståelse,” fortæller Juliana Sfeir.
”Jeg har lige besøgt Vatikanet,
og i min tale fremhævede jeg håb.
Du hører mig hele tiden tale om håb.
Det er godt at forstå, hvor man kommer fra
og de udfordringer, man har været igennem.
Men det er endnu vigtigere at fortælle historier
om håb og vise, at vi kan opbygge relationer
gennem håb og gennem sandheden.”
Og lige netop dialogen og håbet fremhæver Juliana Sfeir igen og igen. For hende er de to ting altafgørende for at skabe bedre vilkår og rammer for udsatte mennesker, både i Libanon og resten af verden. ”Jeg har lige besøgt Vatikanet, og i min tale fremhævede jeg håb. Du hører mig hele tiden tale om håb. Det er godt at forstå, hvor man kommer fra og de udfordringer, man har været igennem. Men det er endnu vigtigere at fortælle historier om håb og vise, at vi kan opbygge relationer gennem håb og gennem sandheden,” siger hun.
Kvinders stemmer skal høres
Juliana Sfeirs arbejde drejer sig sjældent kun om en kamp. Det handler ofte både om unges rettigheder, kvinders stemmer i samfundet, et bedre liv for folk med handicap og en større forståelse mellem religionerne. Alligevel har hun et særligt forhold til kvindekampen.
”Det var noget af det første, jeg arbejdede med hos SAT-7,” fortæller hun og fortsætter: ”Jeg oplever, at kvinder i Mellemøsten og Nordafrika, inklusiv i Libanon, i højere grad finder deres stemmer. I SAT-7 giver vi kvinder og piger muligheden for at forstå deres identitet og værdi gennem Gud og opfordrer dem til at bruge deres stemmer – både privat og i offentligheden.” Og hvis kvinders stemmer skal blive ved med at vokse i Libanon og resten af regionen, er der brug for, at man målretter indsatser mod dem, mener Juliana Sfeir.
”Der er mange programmer, der fremmer grundlæggende ligestilling mellem kønnene i Mellemøsten og Nordafrika, men i SAT-7 prøver vi at målrette arbejdet. Blandt andet gennem vores Gender Equality & Freedom projekt. Hvor vi kæmper for kvinders ret til at gentænke deres tro og nå frem til deres egne overbevisninger, samtidig med at vi anerkender de enorme udfordringer, som kvinder i regionen står overfor, når de udøver deres Tros- og Religionsfrihed,” fortæller hun og slutter med: ”Glædelig kampdag til alle verdens kvinder.”
Projektet Lebanon, Our Story blev både til en bog og fem små film, der fortæller de unges historier med deres egne ord. Bogen kan læses her.