Huset er blevet stille – hvordan finder vi energien i vores forhold igen?
Hej
Jeg er 53 år og bor i Aarhus. Jeg har været gift i over 25 år med min dejlige kone, og vi har sammen to voksne børn, der nu er flyttet hjemmefra. På mange måder er vi trådt ind i en ny fase af livet, hvor vi igen har mere tid til hinanden – men det føles ikke helt, som jeg havde forestillet mig. Nu hvor huset er blevet mere stille, oplever jeg en mærkelig tomhed. Det føles, som om vi er gået lidt i stå. Samtalerne bliver ofte praktiske, og jeg har svært ved at finde nye fælles interesser, der kan bringe os tættere sammen igen.
Jeg vil gerne høre, om du har nogle råd til, hvordan jeg kan få fundet energien i vores forhold igen? Hvordan kan vi finde en ny rytme og nye fælles oplevelser, så vi ikke ender med at glide fra hinanden? Og hvordan håndterer jeg min egen følelse af tomhed, nu hvor børnene ikke længere fylder i hverdagen på samme måde?
Med venlig hilsen
Henrik
Kære Henrik
Din beskrivelse af det sted du står i livet, er en overgang, som mange par oplever, når børnene flytter hjemmefra. Tomheden, du beskriver, er en naturlig følelse, men den rummer også en mulighed: en chance for at opdage nye måder at være sammen på og for at fordybe jeres relation. Denne tid i livet kan både være sårbar og givende, og den rummer en mulighed for at genopdage hinanden på en måde, som tidligere måske ikke var muligt i en travl hverdag med børn og ansvar.

Når hverdagen ikke længere er fyldt med børn og deres aktiviteter, er det en oplagt mulighed for at genopdage hinanden. Prøv at tænke tilbage på dengang, I mødtes, og hvad der bandt jer sammen. Hvilke interesser delte I? Måske var der oplevelser, I særligt nød, som I kan genskabe, eller måske er det tid til at finde nye fælles aktiviteter, der kan give jer energi og styrke jeres samvær.
Det kunne være en weekendtur til et sted, I ikke har besøgt før, en ny hobby, der bringer glæde og fælles engagement, eller noget så simpelt som at skabe en ugentlig tradition, hvor I prioriterer tid sammen uden afbrydelser. Små bevidste handlinger kan gøre en stor forskel i at skabe nye oplevelser, der binder jer tættere sammen. Mange par oplever også, at samtaler over tid bliver mere praktiske og rutineprægede.
Hvis I ønsker at genopdage hinanden, kan det være en idé at udforske nye samtaleemner og være nysgerrige på hinandens tanker og drømme. I kan spørge hinanden, hvad I altid har drømt om at gøre, men aldrig haft tid til, eller hvad der har betydet mest for jer i jeres tid sammen. Når vi stiller den slags spørgsmål, åbner vi for dybere refleksioner og finder måske nye veje til nærhed og forståelse.
Når børnene ikke længere er en del af den daglige rutine, kan der opstå en følelse af formålsløshed. Det kan være en udfordring, men også en mulighed for at skabe noget nyt. Måske vil det give mening for jer at engagere jer i noget sammen, der skaber værdi – det kunne være frivilligt arbejde, nye fælles oplevelser eller en rejse, der giver ny inspiration. At finde et fælles formål kan give jer en fornemmelse af retning og samhørighed.

Det kan også være, at I hver især har brug for at opdage nye individuelle interesser, som kan give jeres forhold en ny dynamik. At udvikle sig som individer kan være med til at styrke fællesskabet, fordi man bringer nye perspektiver og oplevelser ind i forholdet. Det er vigtigt at huske på, at børnene, selvom de er voksne og er flyttet hjemmefra, fortsat har brug for deres forældre. Dem har vi faktisk brug for hele livet. Bare på nye måder. Sørg for fortsat at engagere jeg i jeres voksne børns liv, selvfølgelig mere på afstand. Sandsynligvis vil de søge jer igen, særligt hvis der kommer børnebørn ind i billedet.
Forandringer i livet kan føles som en usikker overgang, men de rummer også muligheder for udvikling. Denne nye fase behøver ikke at være en afslutning, men snarere en mulighed for at fordybe jeres relation og skabe nye minder sammen. Ved at være bevidste om jeres forhold, tage initiativ til nye oplevelser og forblive nysgerrige på hinanden, kan I forme jeres liv på en måde, der føles meningsfuld og givende. Det er også vigtigt at give hinanden plads til at bearbejde denne overgang på hver sin måde. Nogle gange kan vi have forskellige måder at håndtere livsændringer på, og ved at anerkende dette og give hinanden tid kan det skabe en endnu stærkere forbindelse.
Ud over fokusset på at finde nye fælles ståsteder sammen i jeres forhold så kan det også være sundt at finde aktiviteter og venskaber, som I dyrker hver for sig. Her vil I få nye indtryk og perspektiver, som I sammen kan dele og inspirere hinanden med, når I sidder hjemme omkring aftensmaden. Jeg møder jævnligt par, der er bange for, at de vil glide fra hinanden, hvis de begynder at prioritere tid alene og med andre efter mange år, hvor meget af livet er levet tæt sammen.
Hvis fundamentet i jeres forhold fortsat er sikkert, så brug endelig noget energi på at gøre det, I hver især elsker, som den anden måske ikke har megen interesse i. Nu er I endelig nået til et sted i livet, hvor I ikke hele tiden skal tage hensyn til jeres børn og ægtefælle. Nu skulle der gerne være frigivet en del tid, i modsætning til et børnefamilieliv, så der er mulighed for at dyrke lige det, du har lyst til. Bare du også prioriterer din ægtefælle og jeres forhold.
Jeg håber, du kan bruge mine input, og jeg ønsker dig og din kone alt det bedste i denne spændende nye livsfase. Husk, at forandring altid rummer en mulighed for noget godt, og ved at tage små skridt sammen kan I skabe en fremtid, der føles både nærværende og berigende.
Med venlig hilsen,
Filip Smidt