Repræsentanter fra et bredt kirkelandskab arrangerer Himmelske Dage
En flok fra det østjyske udgør ledelsen for de kommende Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde. Gruppen er sammensat med det fælleskirkelige for øje. I en tid med uro, krig og splittelse er sammenhold og fællesskab afgørende.

I maskinrummet, den såkaldte lokalkomite, for Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde trækker kirkefolk med forskellige tilhørsforhold i trådene, så planlægning og logistik kan gå op i en højere enhed.
Det er vigtigt for komiteen, at alle kristne overbevisninger og konfessioner samarbejder om at give hinanden fællesskaber, der kan opmuntre, bevæge og udfordre med respekt og i dialog. Kurt Sørensen er næstformand i lokalkomiteen og medlem af baptistkirken i Silkeborg. ”Vi forsøger at lægge det specifikke på hylden og understreger det fælleskirkelige. Vi ser på mennesket først og inviterer til fællesskab i en splittet verden, hvor egoismen råder, og intet er i dag som for få år siden.”
Kurt Sørensen trives i det fælleskirkelige, og det er blevet et slags dogme for ham, at nok kan baptistkirken i Silkeborg være uenig med andre om fx dåbssyn, ”men jeg er først og fremmest kristen i Silkeborg, ligesom så mange andre, og så kommer jeg tilfældigvis i baptistkirken.” Kurt Sørensen, som er tidligere direktør i Krifa Forsikring, sidder i lokalkomiteen på et mandat fra FrikirkeNet, som er de pentakostale kirker i Danmark.
Omkring bordet sidder også præst ved Metodistkirken i Aarhus, Maria Thaarup. Hun finder arbejdet i lokalkomiteen ærefuldt, fordi sagen er væsentlig. ”Det økumeniske arbejde er vigtigt. Vi skal mødes på tværs af kirkesamfund og være i bøn og have fællesskab. Hvis vi ikke formår at tage os tid til at være én kirke, bare en gang imellem, så har vi for travlt med det jordiske. Efter min mening er Himmelske Dage stedet, hvor vi bør mødes, høj som lav fra hele Kirke-Danmark.”
Fællesskab uanset kirkers størrelse og retning

Formand for lokalkomiteen, provst i folkekirken Jacob Duevang Krogh Rasmussen, fortæller, at det ligger i dna’et for Himmelske Dage, at alle er inviteret med omkring bordet, når retningen for kirkernes folkemøde tager form. En stor inspirationsdag for efterhånden længe siden blev startskuddet til årets tema, ”Løfter blikket”, og til organiseringen af det ret så store arrangement over fire dage i Kristi Himmelfartsdagene.
Lokalkomiteen får hjælp af ni indholdsudvalg, som har arrangeret foredrag, koncerter, gudstjenester mm. ud fra ni arbejdstitler. Alle interesserede kirker og bevægelser har kunnet byde ind og bidrage med forslag, egne arrangementer og gudstjenester i udvalgene, så den økumeniske bredde er repræsenteret. Generalsekretæren i Danske Kirkers Råd, Emil Bjørn Hilton Saggau, bakker op om fremgangsmåden, som lokalkomiteen har lagt for dagen sammen med indholdsudvalgene.
”Der er kirkeligt økumenisk repræsentativitet i Himmelske Dage gennem Danske Kirkers Råd. Det vigtige er, at der er et økumenisk perspektiv i de mange arrangementer. Det oplever jeg, at der er i mange af de mere end 240 arrangementer og gudstjenester. Det økumeniske skal ikke gøres op i kvantitet, da kirkernes folkemøde netop er et møde mellem meget forskellige kirkelige organisationer og kirker. Derfor er det en skøn blanding, hvor noget er mere folkekirkeligt, noget er katolsk og andet mere frikirkeligt.”
Danmarks bredeste kirkelige mødested
Det bredeste kirkelige mødested i Danmark, Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde, støttes af over 50 kirker, kirkelige organisationer og bevægelser. Det er lige fra de største kirker, med folkekirken som den største, til mindre baptistkirker, pinsekirken, metodistkirken, katolikker og bevægelser som FDF og Indre Mission. Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde afholdes hvert tredje år, og i år i Kristi Himmelfartsdagene lægger Silkeborg By rum og gæstfrihed til den store begivenhed med omkring 30.000 besøgende.
Lokalkomité og indholdsudvalg
Lokalkomiteen for Himmelske Dage i Silkeborg består af medlemmer fra folkekirken, baptistkirken (repræsentant for FrikirkeNet), Den Katolske Kirke, Oasekirken, Metodistkirken.
De ni indholdsudvalg har følgende arbejdstitler: Eksistens og tro. Musik, lovsang og koncerter. Grøn og pilgrim. Børn og familier. Unge. Diakoni og samfund. Den globale kirke, økumeni og migrantmenigheder. Teologi. Gudstjenester og andagter. Se mere på www.himmelskedage.dk

Himmelske Dage
Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde finder sted i Silkeborg den 29. maj – 2. juni 2025.
Følgende kirker og organisationer er Venner af Danske Kirkedage:
Alpha Danmark,Apostolsk Kirke, Areopagos, Arbejde Adler, Assisikredsen, Baptistkirken i Danmark, Bibelselskabet, Blå Kors, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Danmarks Kirkelige Mediecenter, Danmission, Dansk Missionsråd, Dansk Oase, Danske Baptisters Kvindenetværk, Danske Sømands- og Udlandskirker, Den Danske Diakonissestiftelse, Den Katolske Kirke i Danmark, Den Reformerte Synode, Det Økumeniske retrætehus, Skovhuset, Diakonhøjskolen, Eksistensen, Evangelisk Frikirke Danmark, FDF, Folkekirkens Kirkemusikskoler, Folkekirkens mellemkirkelige Råd, Folkekirkens Nødhjælp, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Frelsens Hær, Frikirkenet, Fyens Stift, Haderslev Stift, Helsingør Stift, Indre Mission, KFUM & KFUK i Danmark, KFUM-spejderne i Danmark, KFUM´s sociale arbejde, Kirkefondet, Kirkens Korshær, KLF Kirke & Medier, KorLiv – Folkekirkens Kororganisation, Københavns Stift, Landsforeningen af Menighedsråd, Lolland-Falsters Stift, Menighedsplejen i Danmark, Metodistkirken i Danmark, Mission Afrika, Mosaik, Ribe Stift, Roskilde Stift, Studenterpræsterne i Aalborg, Teologi For Lægfolk, Tro og Lys, Viborg Stift, Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke, Y’s Men Region Danmark, Aalborg Stift, Aarhus Stift