IPSICC

Haven med den tomme grav samler pilgrimme fra hele verden til påske gudstjenester

Gravhaven i Jerusalem er et udendørsmuseum over Jesu død, begravelse og genopstandelse. Her kan man gå ind i en gammel klippegrav nær en klippe, der minder om et kranium. Denne klippeformation overbeviste i 1883 den britiske general Charles Gordon om, at han havde fundet Golgata-klippen, hvor Jesus blev korsfæstet. Yderligere fund af en klippegrav og en perse bestyrkede ham i denne opfattelse. I 1893 etablerede man Garden Tomb Association i England, og området med graven blev købt i 1894. På billedet ses direktør Simon Holland i februar 2024, da Gravhaven åbnede igen. Haven havde da været lukket i flere måneder efter Hamas’ terrorangreb, fordi man ikke har et beskyttelsesrum på stedet. Åbningen til klippegraven ses i baggrunden til højre for Simon Holland. Inde i graven ses to bænke, der er hugget ud af klippen. Ellers er der intet at se ud over et skilt på døren med teksten ”He is not here for He is Risen”. Også i år holdes der påskegudstjenester på flere forskellige sprog i Gravhaven, som ligger nær Damascus Gate i Jerusalem. Påskedag starter den første gudstjeneste allerede klokken 6.30.

Mange kristne, især protestanter, elsker Gravhaven i Jerusalem, som er et historisk udendørsmuseum over Jesu død, begravelse og opstandelse. Men fordi haven ikke har et egentligt beskyttelsesrum af stål og beton, blev den lukket pga. krigen efter Hamas’ terrorangreb den 7. oktober 2023.

Raketter fra Gaza fik luftalarmen til at lyde, og der var brag og granatsplinter, fortalte Udfordringens norske medarbejder i Jerusalem, Vidar Norberg, i efteråret 2023. Sammen med sin kone og mange israelere sad han flere gange i bomberum under de kraftige eksplosioner.

Søgte ly i kirke

Gravhavens britiske direktør, Simon Holland, fortalte om sin oplevelse af angrebene: ”Vi gik ind i en kirke, som er forstærket med stål. Der var vi otte gange. Ikke alle nåede dertil. Et par søgte tilflugt et andet sted, hvor de sad og holdt omkring hinanden i frygt. I begyndelsen var folk bange. Der lød kraftige brag af raketter. Man ved ikke, om de bliver skudt ned af antimissil-systemet ”Iron Dome”. Derfor må man søge til beskyttelsesrum.”

Mens raketalarmen lød i Jerusalem, læste folk fra Bibelens Salme 46,11: ”Vær stille og kend, at jeg er Gud” – og da sænkede freden sig over menneskene i kirken, der blev brugt som tilflugtsrum. Men i Gravhaven måtte man tænke på sikkerheden. ”Den 26. oktober bestemte ejerne af Gravhaven, at medarbejderne fra udlandet skulle rejse hjem. Desværre skulle jeg rejse, og Gravhaven kan ikke åbnes, uden at jeg er til stede,” tilføjede Holland.

Som besøgende kan man gå ind i den tomme klippegrav. På døren, som åbner indad, hænger et skilt med teksten, som oversat fra engelsk lyder: ”Han er ikke her, for han er opstået”. Foto: seetheholyland.net

Folk fra hele verden besøger Gravhaven

I begyndelsen af 2024 valgte ledelsen at genåbne Gravhaven. Og det er godt, for stedet har en vigtig mission, mener direktøren. ”Vi har et budskab om håb, både til de lokale og alle pilgrimmene,” forklarer Simon Holland. Den første åbningsdag blev den 12. februar, hvor der kom 48 gæster. Næste dag kom der 32. Foruden turisterne kommer der også en mindre strøm af lokale til haven. ”Gravhaven fik også besøg af en gruppe muslimske piger. De spurgte, hvem Jesus er. Vi fortalte, hvorfor han døde og opstod, at Jesus har betalt for alle vore synder,” fortalte Simon Holland.

Siden genåbningen har Gravhaven haft besøg af folk fra både Brasilien, USA, Zimbabwe, Filippinerne og Indonesien. Krigen i Gaza har medført, at store dele af flytrafikken til Israel er indstillet, men nogle pilgrimme flyver til Jordan og kører derefter til Israel via landevejen.

Nyrenoveret

Mange protestantiske kristne mener, at Gravhaven i Jerusalem er det sted, hvor Jesus blev korsfæstet, begravet og stod op igen påskemorgen for over 2.000 år siden. Men selv om det ikke skulle være det rigtige sted, er gæsterne enige om, at atmosfæren i Gravhaven er den helt rigtige. Haven indbyder til personlig bøn og andagt i fred og ro, mellem blomster og fuglesang midt i den travle storby. Der er også mange grupper, som ønsker at holde gudstjeneste og nadver i haven.

For nylig er store dele af haven blevet renoveret, så der kan være et godt flow i turiststrømmen. Et nyt stenbelagt fortov med gelænder betyder, at folk går ind på den ene side og videre ud til et sted, hvorfra de kan tage billeder uden at standse strømmen af mennesker. ”Påskens budskab er, at døden ikke er slutningen. Der er håb,” slutter Simon Holland.


Påskegudstjenester i Gravhaven

Langfredag den 18. april er der international gudstjeneste fra kl. 9.00 med nadver og prædiken ved Phil Tuttle, president for Walk through the Bible USA. Påskedag den 20. april er der international gudstjeneste kl. 6.30 ved Phil Tuttle.

Skandinavisk gudstjeneste påskedag

Den Danske Kirke i Jerusalem inviterer til Skandinavisk opstandelsesgudstjeneste i Gravhaven påskedag kl. 10.00 ved pastor emeritus Tage Rasmussen, tidligere præst ved Sankt Hans Kirke i Odense.