Hvordan kan jeg bedst tale med andre om min tro?
Kære Anne,
Jeg har været kristen i et par år nu. Det har altid været svært for mig at tale om tro i almindelighed og min egen tro i særdeleshed, fordi vores kultur fortæller os, at religion er et personligt anliggende, og nogle steder er der specifikke begrænsninger for at tale med vores kolleger og endda familie om vores personlige forhold til Jesus. Hvordan overvinder jeg denne tankegang, så jeg kan gøre, hvad Bibelen siger er en vigtig del af min åndelige udvikling?
Hilsen Inger
Kære Inger
At dele vores tro i den sekulære kultur, vi lever i, kræver en klog balance mellem omtanke, respekt, forståelse og autenticitet. Her er nogle bibelske overvejelser og praktiske strategier, som kan bruges. Opbygning af relationer ved at lytte til mennesker er grundlaget for at dele vores tro. Når vi lytter til folks livshistorier, får det dem til at føle sig værdsat og respekteret, og vi forstår dem meget bedre.
Da Jesus mødte kvinden ved brønden i Johannesev. kapitel 4, begyndte han med en enkel anmodning om at få vand. Det var hende, der begyndte at stille spørgsmål, og han lod hende styre samtalen i et stykke tid. De var langt inde i samtalen, før han stillede det spørgsmål, der styrede hele samtalen mod hendes frelse. Det så ud til, at Jesus gjorde det så ubesværet, men jeg er sikker på, at han boblede af ønsket om at fortælle hende, at hun stod ansigt til ansigt med Messias, som hun desperat havde brug for til at ændre sit liv.
Men han gjorde det først, efter at han havde engageret hende nok til, at hendes hjerte var åbent for at modtage, hvad han sagde. Hans tålmodighed blev belønnet, og dermed fik en hel landsby gennem denne kvinde mulighed for at høre evangeliet. Det læser vi i Joh. 4,4-30 og 39-42. Ligesom Jesus skal vi, når vi engagerer os med mennesker, tage os tid til at forstå deres synspunkter. Dette viser respekt for deres overbevisninger og skaber et miljø, hvor de er mere tilbøjelige til at være åbne for at lytte til vores perspektiv.
Dette skete helt sikkert i Lukas 19,1-10 i historien, hvor Jesus inviterede sig selv til Zakæus’ hjem – og sidst på aftenen blev Zakæus frelst. I Danmark elsker vi at dele livshistorier, og når vi tænker på vores tro som en del af vores livshistorie, bliver den mere naturlig og mindre ”religiøs”. At lytte til andres historier skaber også en atmosfære af forståelse, og ved at lytte først optjener vi selv retten til at tale!

Bed og brug anledninger i naturlige samtaler
Bliv en bedende opportunist og se efter åndelige muligheder i naturlige samtaler! For eksempel: mens du sidder med en kollega over en kop kaffe, kan personen begynde at dele en svær livssituation, han eller hun står i. Her står døren åben, og det er nemt for dig at dele din livserfaring om, hvordan du kom igennem en svær situation og fandt styrke og ro ved at bede til Jesus. Ved at gøre det på dette måde presser du ikke din kollega til at gøre noget, som du gør, ved at ’prædike’ for dem, men du får dem simpelthen til at tænke over muligheden for at udforske bøn som en mulighed i en svær situation.
Men det er vigtigt at være opmærksom på den anden persons interesse og være klar til at trække sig, hvis de virker utilpasse eller uinteresserede. Dermed holder du døren åben for endnu en mulighed, mens du giver Helligånden tid til at arbejde i personens hjerte, før den næste anledning viser sig. Et andet eksempel er det afslappede og almindelige spørgsmål: Hvordan var din weekend? Dette er en god åbning til at tale om kirkelige begivenheder i weekenden eller personlige overvejelser om livet, som du har samlet op ved en gudstjeneste.
Sig ikke for meget, men bare lige nok til at vække appetitten. Dette kan føre til en åbning senere, når den samme person beder om at høre mere om, hvad du har delt. Vi løber ofte foran Helligånden i vores iver efter at dele vores tro. Men det er bedre at gå langsomt frem under bøn, så man stille og roligt holder døren åben for stadig dybere samtaler, end at presse for meget på, så dørene bliver lukket.
Princippet om at ’leve vores tro’ er lige så vigtigt som at dele den med ord. Hvordan vi håndterer stress, eller hvordan vi behandler vanskelige mennesker og tackler svære situationer er meget kraftfulde non-verbale måder at dele vores tro på. Vores livsstil vil vidne om troen og kan senere åbne dørene for et verbalt vidnesbyrd. At tale om tro virker stærkest, når det er baseret på kærlighed, respekt og ægte omsorg for andre, uanset om de tror på Jesus ligesom os eller ej. Det var det, der fik Jesu budskab til at røre folk, og det vil gavne os at lære at leve ligesom ham.
Hilsen Anne