IPSICC

Hvordan skaber jeg opslag, som modtageren husker?

Hej Brian

Har du gode råd om, hvordan jeg kan lave opslag, som modtageren husker?


Ja, det er vigtigt, at vores opslag bider sig fast, så modtageren husker dem. At hun tager opslagets invitation, pointe eller budskab til sig. Vi husker især med vores følelser. Derfor vil opslag med appel til følelserne hjælpe med, at budskabet planter sig i modtageren.

Appeller til følelserne

I vores opslag kan vi gøre brug af den retoriske appelform, der hedder patos. Her bruger vi visuelle og verbale virkemidler, der taler til modtagerens følelser, fantasi og forestillingsevne. Billeder af mennesker i vores opslag kan tale til følelserne. Mennesker, som hygger sig. Hænger ud med hinanden eller laver noget sammen. Glade mennesker, der signalerer, at de har det godt i hinandens selskab. De kan fx stå side om side og synge med i gudstjenestens sange.

Billeder af mennesker i vores opslag
kan tale til følelserne.
Mennesker, som hygger sig.
Hænger ud med hinanden
eller laver noget sammen.
Glade mennesker, der signalerer,
at de har det godt i hinandens selskab.

Eller de kan nyde en delikat tapas-menu ved et af kirkens kulturarrangementer. I et opslag med et par billeder kan modtageren se nogen, der spiser og snakker sammen. Og i baggrunden spiller en pianist og bassist jazztoner, som fylder rummet. En lille video med musikken vil forstærke sanseindtrykket. Det kan også være, at det hele foregår udenfor en lun forårslørdag. Her er en flok frivillige bevæbnet med havesakse i gang med at beskære buskene ved kirkestien.

Tal om fællesskab

De tre eksempler på opslag er små billedfortællinger om nogle, der er en del af et fællesskab. Personerne gør noget sammen og har det godt og sjovt med hinanden. Billederne viser situationer, som kan tale til modtagerens følelser. Hun kan blive påvirket, når hun ser de glade og smilende personer. Den gode stemning i billederne kan strejfe hende. Ligesom en varm solstråle, der uventet baner sig vej gennem et tungt skylag og rammer hendes kind.

Måske tænker modtageren endda: Sådan en begivenhed vil jeg gerne være med til. Naturligt nok. For de fleste af os ønsker at være en del af et stærkt relationelt netværk.

Et opslag med glade og aktive børn eller voksne har gode chancer for at gribe modtageren om hjertet. Foto: Tanja Olsen, Åbenkirke Media

Skriv, så stemningen kan mærkes

Ordene i vores opslag kan også bevæge modtageren. Fx ved at vi skriver i en positiv, venlig og munter tone. Vi kan formulere os, så modtageren kan leve sig ind i situationen. Det kunne være i en Facebook-invitation, der opfordrer hende til at tage sin baby på armen og dukke op til babysalmesang i kirken. Her i et samvær med andre forældre og børn, som synger og bevæger sig gennem formiddagen. De voksne hygger sig og snakker, mens de drikker kaffe og spiser boller.

Vi skriver og skaber billeder i modtagerens hoved, så hun ser situationen for sig. Ja, nærmest mærker stemningen i den gode sammenkomst. Måske får hun lyst til at opleve fællesskabet. Og ikke mindst, de to timer i kirken med sang og bevægelse kan være lærerige for hendes baby, tænker hun. Opslagets foto skal selvfølgelig komplementere og spille sammen med teksten. Fx med et billede, hvor forældre og babyer med smil på læberne har gang i en musikalsk aktivitet. Med appelformen patos kan vi altså appellere til modtagerens følelser. Hun vil bedre huske opslaget, når hun med billeder og ord bliver grebet om hjertet.

Hilsen
Brian Duus Nørgaard