IPSICC

Ny forskning: Færre i USA tror på treenigheden

Glasmosaik i Tervuren-kirken i Belgien viser den hellige treenighed – Fader, Søn og Helligånd.

Et overvældende flertal af kristne i USA afviser den kristne børnelærdom om treenigheden, viser forskning fra Arizona Christian University.

Dette giver anledning til nye bekymringer om, at amerikanerne lever uden indflydelse fra ”Guds sandheder og livsprincipper,” skriver The Christian Post.

Undersøgelse fra januar 2025

The Cultural Research Center (CPC) ved Arizona Christian University udgav den seneste del af sin American Worldview Inventory-serie, som dokumenterer amerikanernes syn på treenigheden. Forskningen er baseret på svar indsamlet fra 2.100 voksne i januar. Samlet set tror kun 40 % af alle de adspurgte, at Gud eksisterer og påvirker menneskers liv. Dette tal stiger til 53 % blandt selvidentificerede kristne, 60 % blandt dem, der kalder sig ”genfødte kristne” og 100 % blandt ”integrerede disciple”, som også bekender et bibelsk verdensbillede.

Troen på Helligånden og Treenigheden

Et flertal af de adspurgte (59 %) tror på Jesu Kristi eksistens, mens kun 29 % tror på Helligånden. Lidt mere end 1 ud af 10 adspurgte (11%) tror på treenigheden, at Bibelens Gud er ”tre adskilte, men uadskillelige og lige personer i ét infinit væsen”. Personerne i Treenigheden er Gud Fader, Jesus Kristus og Helligånden. Troen på treenigheden, som kulturforskningscentret kalder en ”grundlæggende læresætning i kristendommen”, stiger til 16 % blandt selvidentificerede kristne, 24 % blandt genfødte kristne og 62 % blandt ”integrerede disciple”.

De fleste amerikanere er uvidende om mange væsentlige bibelske læresætninger, vurderer forskeren George Barna.

Mangler tillid til Bibelen

CRC’s forskningsdirektør George Barna er ikke overrasket over undersøgelsen. ”Disse resultater er yderligere bevis på den begrænsede eller manglende tillid, amerikanerne har til Bibelen, de begrænsninger, vi sætter på Guds autoritet og indflydelse, og vores afvisning af at samarbejde med Gud ved at leve i harmoni med hans veje og formål. Selv statistikken for de grupper, der er mest i overensstemmelse med bibelsk lære, såsom troen på treenighedens natur og virkning, er chokerende lav for en nation, hvor de fleste mennesker hævder at være kristne.”

Uvidenhed og afvisning

George Barna betegner ”disse resultater om Amerikas uvidenhed eller afvisning af treenigheden” som ”simpelthen endnu et af mange eksempler på, at mennesker hverken lever efter sandheden eller Guds livsprincipper”. Forskningsdirektøren beklager, at ”de fleste amerikanere er uinformerede om de mange væsentlige bibelske læresætninger, lige fra de ti bud og treenigheden, til spørgsmål relateret til omvendelse, frelse, livets hovedformål og guddommelige mål for succes.”

George Barna mener, at mange amerikanere er påvirkede af populære debattører som Tucker Carlson, Joe Rogan, Russell Brand, Jordan Peterson, Megyn Kelly og Bill Maher. Af disse har Russell Brand og Jordan Peterson udtrykt interesse for kristendommen, og Brand er for nylig blevet døbt. Carlson og Kelly er etablerede kristne, mens Bill Maher er ateist. ”De blander praktisk og nogle gange ubibelsk teologi og filosofiske synspunkter i deres kommentarer til livet og verdensbegivenhederne,” siger Barna om de populære debattører.

”Samtidig er mange kristne kirker fokuserede på at levere serier i flere dele, som ikke effektivt udvikler eller styrker et integreret, bibelsk verdensbillede, som modvægt til de populære, sekulære opfattelser af virkeligheden.”

Savner bibelsk oplæring

George Barna ser kirkernes manglende oplæring og helhjertethed som årsagen til amerikanernes teologiske uvidenhed: ”Hvem er forpligtet til at sikre, at folk kender de grundlæggende teologiske byggesten i det bibelske verdensbillede? Hvor er bekymringen eller angsten over, at næsten alle afviser utallige centrale bibelske læresætninger?” spørger han. ”Er Guds Kirke helhjertet, når det gælder at kende ham og gøre ham kendt? Eller er den blevet forført af vores kulturs distraktioner og forvrængninger?” slutter George Barna.