IPSICC

YWAM England svarer på beskyldninger om ”åndeligt misbrug”

Unge voksne har i aviserne The Guardian og The Observer fortalt om offentlig udskamning i den britiske del af missionsbevægelsen YWAM.

Tidligere volontører har udtalt, at de er blevet traumatiserede på grund af religiøs kontrol i den internationale kristne organisation YWAM, som nu har lukket et af sine træningscentre i England.

I begyndelsen af april offentliggjorde The Guardian og The Observer en rapport, hvor unge briter på baggrund af hændelser over to årtier anklager YWAM-skoler for flere typer af åndeligt misbrug. De tidligere volontører – som typisk havde brugt et sabbatår på bibelskole og missionsrejser – havde ifølge The Guardian oplevet offentlig udskamning for ”homoseksuelle tanker, seksuel aktivitet, aborter, brug af porno samt andre ’synder’ som fx ikke at adlyde en leder eller have ’oprørske tanker.’” I nogle tilfælde blev der foretaget en slags dæmonuddrivelser, hvis ugifte havde dyrket sex, skriver The Guardian.

Svar fra YWAM England

Den 6. april kom det officielle svar fra YWAM England, hvor det blev fastslået, at organisationen YWAM arbejder i 180 lande og træner 15-20.000 nye missionærer hvert år på forskellige baser og i tværkulturelle sammenhænge verden over. YWAM beklager de skadelige episoder, men henviser til kulturelle forskelle samt forskelle i ledelsesstil. ”YWAM i England har været en velgørende organisation i UK siden 1972 og har nu otte partner organisationer, som hvert år træner hundreder af unge i at tjene deres lokalsamfund ved at afhjælpe social nød, idet de udlever og kommunikerer deres kristne tro,” skriver YWAM England.

Videre hedder det, at de fleste unge har haft en meget positiv oplevelse i YWAM, men at organisationen dybt beklager det religiøse misbrug og manipulation, som nogle har været udsat for. Lederne bør tjene hinanden med Jesus Kristus som forbillede, og det unavngivne træningssted i England er nu blevet lukket, fastslås det. Samtidig lover YWAM, at de berørte vil få ”adgang til professionel følelsesmæssig, psykologisk og juridisk støtte”, hedder det i YWAM-erklæringen.

Ledelsen siger konkret, at de er imod ”pressede gruppesessioner med offentlig bekendelse” og skriver videre: ”Vi er dybt bedrøvede over at høre rapporter om, at spirituelle praksisser beregnet til helbredelse i stedet blev brugt til tvang eller udskamning. Vi fordømmer enhver praksis – tidligere eller nutidig – der traumatiserer individer eller forbinder deres identitet med dæmonisk indflydelse.”

Udtalelsen slutter med en tak til de tidligere YWAM’ere, som har delt deres historier med The Observer. YWAM lover at fortsætte med at forbedre deres beskyttelsesprocedurer og opfordrer tidligere medlemmer til at henvende sig.

Kommentar fra YWAM Danmark

I YWAM Danmark understreger landsleder Ulrich Corneliussen, at man tager denne problematik meget alvorligt, som det også fremgår af organisationens hjemmeside.

”Vi er dybt bedrøvede over at høre rapporter om,
at spirituelle praksisser beregnet til helbredelse
i stedet blev brugt til tvang eller udskamning.”

YWAM England

”YWAM Danmark har klare retningslinjer og politikker for at beskytte alle involverede og vil skabe miljøer, hvor unge mennesker kan vokse i deres tro uden frygt for manipulation eller overgreb.
Vi er ikke bekendte med episoder i Danmark, der ligner det, vi har hørt om i The Guardians artikel. Det betyder ikke, at der ikke kan have fundet uheldige hændelser sted. Derfor vil vi ikke afvise, at det kan være sket. Hvis nogle har oplevet magtmisbrug i YWAM, ønsker vi, at de tager kontakt, så vi kan lytte til deres historie,” udtaler landslederen.

Religiøs analfabetisme?

I en kommentar til det, som beskrives i The Observer, skriver Tim Wyatt den 14. april 2025 i Premier Christian News, at det kan være svært for udenforstående at vurdere, hvad der præcist har fundet sted. Idet han fordømmer manipulation skriver Wyatt:

”… ingen kirkebevægelse bør nogensinde forsøge at uddrive ’dæmoner’ fra en ung person, der siger, at de kæmper med deres seksuelle identitet. Det er unægtelig misbrug og upassende”.
Alligevel mener han, at de sekulære journalister på The Observer ligefrem har nydt at skrive om sagen. For ud fra en verdslig betragtning er

”… sære konservative kristne, der samles i små grupper for at bekende deres synder og bede om et helligt liv, i bedste fald uhyggeligt og kultagtigt – og i værste fald aktivt misbrug”.
Der har dog været mange gode grunde til, at nogle YWAM-baser fx har forbudt de unge at drikke alkohol og indlede romantiske forhold, mener Wyatt.

”… hvis du tror, ​​at Gud er virkelig, længes efter, at hans folk skal gå på hans veje og gennem lydighed mod deres skaber finde livets fylde, så er det mere kompliceret. Religiøs analfabetisme (og måske en smule selvtilfreds progressiv afvisning af disse skøre kristne) gør rapportering om kirkeskandaler svær at gennemskue. Det er alt for svært at adskille de dårlige ting, der skal afsløres og stoppes, fra de mærkelige, trosbaserede ting, som det bredere samfund slet ikke forstår, men som er kernen i, hvordan Guds folk lever og arbejder,” understreger Tim Wyatt.