IPSICC

Jihadister forstyrrede skærtorsdagsmessen

Et katolsk-ejet forsamlingshus må ifølge jihadister i Indonesien ikke bruges som kirke.

Moské i Bandung bygget af provinsregeringen i Vest-Java. Foto: Morning Star News / Cep Budhi Darma, Creative Commons

En gruppe radikale muslimer forstyrrede skærtorsdagsmessen i en katolsk kirke i Indonesien den 17. april. Dette er blot den seneste af en række protester på stedet, skriver Morning Star News.

Demonstrationen foregik i landsbyen Sukamiskin, Arcamanik Subdistrict i Bandung, der er hovedstad i West Java-provinsen. Menigheden fra St. Odilia Parish-kirken holdt skærtorsdagsgudstjeneste i Arcamanik Multipurpose Building, da muslimerne mødte op og forstyrrede gudstjenesten med højttalere, bannere og larmende musik, skriver mediehuset Bandungbergerak.id.

Demonstranterne hævdede, at en multifunktionsbygning ikke må bruges til gudstjenester. ”Denne bygning er en multifunktionsbygning – lad være med at ændre den og omdanne den til en anden anvendelse, især ikke til et sted for tilbedelse,” sagde Budi Haryono, protestkoordinator, ifølge bandungbergerak.id. ”Vær venlig at ordne tilladelserne og de juridiske aspekter. Men indtil videre er det stadig en multifunktionsbygning.”

Stoppet af politiet

Det lykkedes politiet at stoppe demonstranterne foran multifunktionsbygningen, som ligger på et tidligere katolsk skoleområde. Bygningen tilhører St. John the Apostle Station, som er en del af St. Odilia Sogn i bispedømmet Bandung. ”Afbrydelsen af ​​messen i Arcamanik afspejler en intolerant holdning, der er i modstrid med principperne om mangfoldighed og religionsfrihed,” sagde Ardi Manto Adiputra, der er direktør for Impartial, en indonesisk menneskerettighedsvagthund.

I Republikken Indonesiens forfatning fra 1945 fastslår artikel 28E, stk. 1 og artikel 29, stk. 2, at messen er et af de ritualer, der er tilladt ifølge loven, fastslog Ardi. ”Messen er et helligt ritual for katolikker, og afvisning af den er ikke bare en form for intolerance, men også en krænkelse af retsstatens grundlæggende principper,” påpegede Ardi.

Jihad under Ramadan

Muslimer havde først iscenesat en demonstration på stedet i starten af marts, mens katolikkerne holdt askeonsdag. Den 30. marts, i slutningen af ​​den muslimske fastemåned, der kulminerede med Eid al-Fitr, holdt et større antal muslimer endnu en protestdemonstration, ifølge wartakotalive.com. Demonstranterne havde råbt jihadistiske slogans om Allahs storhed og krævede forbud mod askeonsdagsmessen, rapporterede ayobandung.com.

Foran politifolkene råbte demonstranterne også, at ramadanen er en måned med jihad, og at de derfor ikke ville flytte sig fra stedet, før kirkegængerne blev smidt ud, oplyser avisen. Videooptagelser, der blev postet den 7. marts af Karya Vince, viste en taler, der erklærede: ”Ramadan er jihad-måneden. Vi er ikke bange; vi vil aldrig forlade dette sted, før de er væk,” mens folkemængdenråbte det jihadistiske slogan, ”Allahu Akbar [Gud er større].”

Kirkens forsamlingshus

Demonstranterne mener, at katolikkerne kun skal have lov til at holde gudstjeneste i forsamlinghuset en gang om måneden. Men i virkeligheden blev den omstridte ejendom oprindeligt købt af sognepræst Yosef Gandi, som senere overførte den til bispedømmet Bandung, der har betegnet den som et sognehus til gudstjenester siden 1988. Det fortalte Dyah Nur Susanti, en af ​​lederne af St. Odilia Parish til Bandungbergerak.id.

”Bygningen har aldrig fungeret som en offentlig facilitet eller social facilitet,” sagde Dyah. Men da bygningen stod klar i 1980’erne, havde regeringen og beboerne ikke givet tilladelse til, at den blev brugt til kristne gudstjenester. Derfor havde Bandung bispedømme gjort ejendommen til en multifunktionsbygning i håbet om, at den også kunne bruges til gudstjenester, hvilket er en almindelig praksis i Indonesien.

Kirken tillod også områdets beboere at bruge bygningen, men i stedet for at betragte det som en velvillig gestus, så de det kun som et offentligt anlæg primært til brug for det omkringliggende samfund.

Menighed på 1.400 har brug for kirkebygning

Yoseph Kebe, et medlem af kirkens byggekomité, sagde, at menigheden nu tæller omkring 1.400 mennesker, og at de har hårdt brug for et mødested. Den tilspidsede situation har angiveligt udviklet sig i løbet af fastemåneden, og problemet bør løses nu, mener Indonesian Catholic Scholars Association (ICSA). ”Dette sker i løbet af fastetiden, der både er for muslimer og kristne. Der bør straks holdes dialog for at forstå den faktiske juridiske status for multifunktionsbygningen, fordi det er de originale dokumenter, der beviser, hvem ejeren er,” sagde ICSA-formand Luky Yusgiantoro.

Muslimer udgør over 83 procent af ​​Indonesiens befolkning, mens de kristne udgør omkring 15 procent, vurderer den kristne NGO Joshua Project. Det indonesiske samfund har antaget en mere konservativ islamisk karakter, og kirker, der er involveret i evangelisering, risikerer at blive chikaneret af islamiske ekstremistiske grupper, oplyser organisationen Open Doors.