”Vi er spændte på at se, hvad Gud har gang i”
At The Mountain er et nyt band, der ønsker at tage energien fra metalmusikken med ind i lovsangen – og måske endda gøre det mainstream. De føler sig kaldet af Gud og er spændte på, hvor det fører dem hen.

”Når folk hører ordet metal, så tænker de måske noget med en forsanger, der står og skriger lidt eller lyder som en rottweiler eller noget andet uforståeligt. Men sådan gør vi ikke. Vi synger almindeligt,” fortæller Morten Storgaard, der er forsanger i bandet At The Mountain.
At The Mountain består af fire metalglade mænd. Tre danskere, hvoraf den ene bor i Kenya, og en amerikaner, der også bor i Kenya, og som har taget en container fuld af musikudstyr med sig hele vejen fra USA til midt ude på den kenyanske savanne. Men det vender vi tilbage til.

Morten Storgaard er udmærket klar over, at der er delte meninger om selve konceptet metallovsang. Derfor er det vigtigt for ham med det samme at fjerne unødvendige misforståelser på den front, som fx at de hverken skriger eller lyder som en vred rottweiler.
”Måske er det faktisk lidt misvisende at kalde det for metallovsang. Vi har bare ikke fundet et bedre ord endnu. Vi har overvejet, om vi i stedet skal kalde det intense worship (intens lovsang, red.). Det er ikke aggressionen, men energien fra metal, vi gerne vil have. Det store bølgebrus. Lidt ligesom når du sætter dig ind i en folkekirke og får det der kæmpe brus fra et orgel, der trækker på alle tangenter, det har en voldsomhed og storladenhed over sig. Der kan lovsang nogle gange blive låst fast i noget meget stille, meget inderligt, meget gentagende og meditativt. Vi vil gerne give lovsangen en anden genre – noget mere energi og storladenhed,” siger Morten Storgaard.
At The Mountain er ikke de første, der forsøger at kombinere metalmusik med lovsang, men selvom Morten altid har været glad for metalmusik, og selv har spillet det i mange år, er han ikke altid begejstret for sammenblandingen.
”Der er nogen, der prøver at tage den aggressive del af metal med ind i lovsangen. Personligt synes jeg ikke, det fungerer. For mig er der ikke aggression i lovsang, ikke fordi det ikke har sin plads, men for mig bliver det ikke til lovsang. Man kan sagtens være vred. Der er masser af uretfærdighed, som man kan lave vrede tekster om, men så synes jeg ikke det bliver til lovprisning, hvor man vil ophøje Gud og prise ham for skaberværket,” siger Morten, der til daglig kommer i Aarhus Valgmenighed.
Et hurtigt lyt til nogle af At The Mountains sange efterlader dog ikke nogen tvivl om, at inspirationen kommer fra metal og ikke fra orgelmusik. Der er fuld smæk på tempo og energi.
”For mig er lovsang en vigtig del af kristenlivet, derfor er det også vigtigt med en form, som taler til mig, og som jeg kan se mig selv i – og det gør metalgenren. Vi har selv oplevet, at gængs lovsang ikke altid sagde os så meget. Det kan næsten blive sådan nogle kærlighedsballader. Det taler også til en side af mig, men det er ikke os alle sammen, der connecter lige meget med det,” siger Morten, der er fuldt bevidst om, at det ofte er mænd, der bliver mest tiltalt af metalmusikken.
”Vi håber, at energien og teksterne kan ramme nogle af os mænd midt i livet, der måske ellers bare sidder og fumler lidt med telefonen under lovsangen og venter på, at prædikenen begynder,” siger Morten med et smil og tilføjer: ”Men til de koncerter, vi har givet indtil videre, har der faktisk også været ret mange kvinder. I Aarhus tror jeg, det var tæt på en tredjedel.”
”Vi håber, at energien og teksterne kan ramme nogle af os mænd midt i livet, der måske ellers bare sidder og fumler lidt med telefonen under lovsangen og venter på, at prædikenen begynder,”
Det hele begynder i Kenya
Som den kvikke læser måske bemærkede i begyndelsen af artiklen, bor hele to ud af bandets fire medlemmer i Kenya. Og faktisk blev At The Mountain ”født” i Kenya.
Det hele startede i januar 2024, hvor Morten rejste rundt i Afrika med sin kone og deres barn. Her besøgte de Jonas og hans kone, som bor i Kenya.
Jonas og Morten har tidligere haft et metalband sammen, som hedder Roselyn, og har spillet kristen metalmusik sammen i mange år.
”Vi var et par uger hos Jonas og hans kone, og Jonas fortalte om en fyr fra USA, Terry, der lige var flyttet til Kenya, som også spillede metalmusik. Han boede på grænsen til Tanzania – fire timer væk. Ham tog vi ned og besøgte. Vi havde ingen planer ud over at sidde og jamme lidt sammen med ham.”
”Vi fandt ud af, at han havde taget en halv fyrrefodscontainer fyldt med musikudstyr med fra USA og helt ned på savannen, hvor han bor sammen med sin kenyanske kone efter at have levet sammen 17 år i USA. De bor helt, helt ude på savannen, jeg har aldrig været så langt væk før. Du kan bogstavelig talt høre elefanter, og når man står i baghaven, står man og kigger lige over på Kiliminjaro. Det var så vildt,” fortæller Morten.
De tre mænd blev enige om, at det var hyggeligt at spille musik sammen, men at mere kunne de jo ikke gøre ved det med de enorme afstande, der var imellem dem.

Idéen tager form
Men hjemme i Danmark kunne tanken om Kenya og blandingen af metalmusik og lovsang ikke rigtig slippe Morten.
”Jeg følte mig egentlig tilskyndet af Gud til at gøre mere ved det. Jeg undersøgte lidt om blandingen af lovsang og metalmusik og stødte blandt andet på et band, der hedder Holy Name, som har et par millioner afspilninger på deres YouTube-videoer. Det overraskede mig lidt, ligesom konceptet overraskede mig. Det lød rigtig meget som lovsang, og det lød rigtig meget som metalmusik. Det var ret tydeligt, at de både lykkedes med at tiltrække nogle af dem, der normalt kun ville høre enten metal eller lovsang. Det synes jeg var ret interessant.”
Morten delte sine tanker og oplevelser med Jonas og Terry i Kenya.
”Vi kunne mærke, at det rørte os, og at det var noget, vi skulle gøre. Vi blev enige om, at jeg skulle komme til Kenya igen, og så brugte vi 6-7 dage fra morgen til aften, hvor vi hev instrumenterne ud på Terrys veranda, hvor der jo alligevel ikke er andre mennesker i nærheden. Så stod vi der i hans have og spillede, mens vi kiggede over på Kiliminjaro.”
På rejse med Gud
For Morten, Jonas og Terry har det helt fra begyndelsen været afgørende for dem at have Gud med i hele processen.
”Vi startede og sluttede hver dag med bøn og lovsang og prøvede at søge Herren for, hvordan sådan noget her kunne lyde. Nogle af numrene er også bare kommet ved, at vi skruede godt op for vores instrumenter og så bare stod og spillede halvt i bøn og lavede nogle lange jams, som vi filmede. Bagefter lyttede vi det så igennem for at finde de steder, hvor det fungerede godt, og hvor der var noget at gå videre med. Det er så blevet til et album med 10-11 nye sange, som snart udkommer,” fortæller Morten.
Medlemmerne i At The Mountain er tydeligvis ikke kun fælles om passionen for metalmusik, de er også fælles om troen på Gud og passionen for lovsang.
”Vi føler, at det er noget, Gud har kaldet frem i os. Jeg var egentlig meget tilbageholdende, og vi brugte lang tid i bøn for at finde ud af, om det her var noget eller ej.”
På spørgsmålet om, hvad de drømmer om som band, er svaret en hel del anderledes end, hvad man hører fra de fleste andre bands, der drømmer om store gennembrud.
”Vi ved ikke rigtig, hvad vi drømmer om. Men vi har bedt meget over det, og vi føler egentlig bare, at Gud har lagt en sten ned, som vi kan træde ud på, og så beder vi om, at han også må lægge en sten mere, som vi så kan træde videre ud på, og så må han bestemme, hvor vi skal hen, og hvor det ender.”
”Vi er spændte på at se, hvad Gud har gang i. Vi har også en forbønsgruppe omkring os for at søge Gud omkring, hvad det er, vi skal. Vi prøver ikke at tænke det som vores projekt, men som noget Gud har inviteret os med i, hvor vi får lov til at være med på rejsen.”
Å-festival, folkekirker og Afrika
Selvom der måske ikke er drømme om berømmelse og storhed, betyder det ikke, at der ikke er visioner og håb om, hvad fremtiden kan bringe.
”Vi håber, at vi kan komme rundt og lave nogle lovsangsaftener. Måske særligt i folkekirker. De har nogle særlige rum med en særlig akustik. Faktisk har vi udviklet lyden i vores musik blandt andet med henblik på, at det skal fungere godt i store kirkerum. Måske kan det også give nogle mennesker en anden oplevelse af, hvad kirken også kan være,” siger Morten.
Bandets umiddelbare tanker om oplagte spillesteder kastede i første omgang ikke noget af sig. Til gengæld er der dukket andre muligheder op.
”Først tænkte vi, at vi skulle lave lovsangsafdelinger på metalfestivaller, men det har indtil videre ikke været en dør, der har åbnet sig. Så har der til gengæld været nogle folkekirker, der har inviteret os, og nu skal vi også spille på Å-festival i pinsen.”
Og så kommer vi naturligvis ikke uden om Kenya, som indtil videre har vist sig at hænge uløseligt sammen med At The Mountain.
”Vi har lavet en aftale med en stor kirke i Nairobi, som har mange afdelinger i Kenya og tre nabolande, og de vil gerne have os ned og spille lovsang med de unge. Det bliver vildt sjovt. Jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle være missionær i Afrika. Som så mange andre har jeg tværtimod haft en tilbageholdenhed med at give hele mit liv til Gud, fordi hvad nu hvis han sender mig til Afrika. Men nu kan det være, at jeg skal det alligevel, og så kommer det nok til at se lidt anderledes ud, end jeg havde frygtet,” siger Morten med et stort grin.
Du kan læse mere om At The Mountain på atthemountain.org, hvor du også kan lytte til noget af deres musik.
Deres debutalbum ’Free Fall in God’s Hand’ udkommer til jul eller i begyndelsen af 2026.
En EP med tre numre udkom 5. marts 2025 og kan blandt andet findes på Spotify.