IPSICC

C.S. Lewis skriver om en ikke-faldet planet

Nu er 2. bind af C.S. Lewis´ science fiction-trilogi kommet på dansk, ”Kampen. Perelandra”. Romanen tager tråden op fra første bind, hvor hovedpersonen Dr. Ramsom blev bortført til planeten Malacandra, der viste sig at være Mars.

Nu får han af Maleldil, som er planetens navn for Gud, til opgave at rejse til Perelandra – eller Venus, som vi kender planeten som. Det viser sig at være en ung planet, der bebos af to menneskelignende grønne personer. Kort efter ankomsten møder Ramsom den grønne kvinde, der fortæller ham, at planeten også bebos af en konge, som han dog først træffer sidst i romanen. C.S. Lewis beskrivelse af den grønne kvinde – en parallel til Eva, der dog ikke er faldet – er et studie i, hvad Adams og Evas fald har betydet for den måde vi tænker, lever og handler på.

Ramsom skal hele tiden være sig bevidst, hvad han siger, da begreber så som ondskab og død er ukendte for hende. Et fint eksempel på det er, da Ramsom ikke forstår, hvorfor den grønne kvinde siger, at hun var ung i går, og de derefter kommer til at tale om tid og alder. Men ved at forsøge at forklare disse ”selvfølgelige” ting, må Ramsom tage et skridt tilbage og betragte fænomenerne. Dette får den grønne kvinde til at udbryde:

”Jeg har aldrig gjort det før – trådt ud af livet ud ved siden af og set på ens eget liv, som om man ikke levede. Gør alle det i din verden?” (s. 77). Ja, det gør vi, og det er en del af syndefaldet, hvilket gør, at vi ikke kan leve fuldt ud, er det, som om C.S. Lewis implicit får sagt. Som bogens fortælling skrider frem, ser læseren, at Ramsom er sendt til Perelandra for at forhindre, at planeten skal lide samme skæbne som vores.

For Weston, der bortførte Ramsom til Malacandra i 1. bind, dukker nu også op på Perelandra for om muligt at få den grønne kvinde til at falde, som Eva gjorde. Gennem Westons argumenter tydeliggør C.S. Lewis, hvori faldet ligger, og de lange dialoger mellem Weston og den grønne kvinde, der med jævne mellemrum afbrydes af Ramsom, viser læseren, hvor fristelserne findes, og hvor man skal være på vagt.

”Man må gang på gang undres
over den fantasirigdom,
som C.S. Lewis besidder,
og med hvilket klarsyn
han sætter ord på den
åndelige verden.”

Mod slutningen udspilles den endelige kamp mellem Ramsom og Weston, der på det tidspunkt så godt som helt er besat af en dæmon eller måske djævelen selv. Hvordan denne kamp ender, må man læse romanen for at finde ud af. Man må gang på gang undres over den fantasirigdom, som C.S. Lewis besidder, og med hvilket klarsyn han sætter ord på den åndelige verden. Jeg går altid åndeligt beriget fra læsningen af C.S. Lewis´ mange værker, og ”Kampen. Perelandra” er ikke en undtagelse.

C.S. Lewis: Kampen. Perelandra
302 sider. 299,95 kr.
Forlag: Prorex