Nødlidende får livet tilbage på hospitalsskib i Madagaskar

Africa Mercy er et skib af en helt særlig karakter. Ikke kun fordi det er en ombygget storebæltsfærge. Men også fordi skibet lægger dæk til tusindvis af livsforvandlende operationer.

14-årige Tsikiniana blev født uden ydre øre og blev derfor drillet i skolen og udskammet i landsbyen. Hans far havde i ti år søgt efter et hospital, der kunne hjælpe. På hospitalsskibet fik Tsikiniana nu et nyt øre opereret på med hud fra låret.

Sommerens farvande rundt om Danmark vrimler med skibe i alle mulige typer og størrelser. De fleste er lystbåde, der giver danskerne en velfortjent ferie. I Toamasinas havn på Madagaskars vestkyst ligger et helt særligt skib. Det har lagt til kaj ikke kun af lyst, men også af tvingende nødvendighed.

Africa Mercy hedder skibet, der er en ombygget storebæltsfærge fra Danmark og nu fungerer som hospitalsskib med fem operationsstuer, 80 sengepladser, scanningsrum, laboratorium og alt, hvad man kan ønske sig af et moderne hospital. Og sundhedshjælp er der brug for på Madagaskar, hvor folk ofte må gå i flere dage gennem vildmarken for at komme til en klinik, der ikke kan hjælpe dem alligevel.

Øen har ikke et eneste hospital med kirurger, der kan udføre avanceret plastikkirurgi. Derfor strømmer folk til Africa Mercy for at blive opereret for forbrændinger, tumorer, misdannelser – og læbeganespalte.

Operationer forvandler børns liv

Svend Løbner talte med 14-årige Tsikiniana efter operationen gennem tolken Jessica.

Jeg møder en 5-årig pige, som for tre år siden væltede en gryde med kogende vand ned over sig og blev forbrændt på kroppens venstre side og arm. Fordi hun ikke fik hjælp, trak huden sig sammen og limede armen fast til kroppen. Sådan havde hun levet i tre år nu, indtil arm og krop blev skilt ad og sårene behandlet på Africa Mercy. Jeg taler med en 14-årig dreng, der blev født uden ydre øre og derfor blev drillet i skolen og udskammet i landsbyen. Hans far havde i ti år søgt efter et hospital, der kunne hjælpe.

Men først nu kunne kirurgen skabe et nyt øre med hud fra drengens lår og sy det fast på drengen. Jeg var med da stingene blev taget ud, og øret så altså godt ud.

Invalid får sit ben rettet ud

På Africa Mercy bliver jeg imponeret af de mange medarbejdere fra hele verden, der frivilligt giver op til to år af deres tid for at hjælpe andre mennesker. Jeg bliver især imponeret af en kirurg, der lige har opereret en invalid, hvis ben var drejet helt ind under kroppen. Tertius Venter har opereret på ham fire gange nu, og benet er næsten helt rettet ud. Manden har fået et nyt liv.

”Det er den betaling, vi får for vores arbejde,” fortæller kirurgen, der kommer fra Sydafrika og giver Mercy Ships fire måneder af sin tid hvert år. Sidste år opererede han en mand med lignende handicap. Bagefter kunne han se ham gå og endda cykle.

”Tænk at se sådan en forskel,” udbryder han. ”Det er også fantastisk at se børn, der kommer med deres forbrændinger og deres hænder, som ofte er låst og lukkede, nu kunne åbne og bruge deres hænder igen.”

Den tidligere storebæltsfærge ’Dronning Ingrid’ er i dag ombygget og hedder Africa Mercy. Skibet fungerer som hospitalsskib med alt, hvad man kan ønske sig af et moderne hospital.

Gammel færge får nyt liv

Og sådan kunne jeg blive ved med at fortælle den ene livsforvandlende historie efter den anden fra det gamle skib. Storebæltsfærgen Dronning Ingrid har i årevis sejlet togstamme efter togstamme over Storebælt. Nu udskrives patient efter patient til et nyt liv uden misdannelser fra det samme skib. Færgen var en af tre togfærger, som DSB byggede tilbage i 1978. Men i 1999 købte den humanitære organisation Mercy Ships skibet for 6,5 millioner dollars, og en længerevarende ombygning påbegyndtes på Camel Laird værftet i Newcastle. I 2007 var skibet færdigombygget som Africa Mercy.

I dag leverer hospitalsskibets 340-400 besætningsmedlemmer på Africa Mercy og 600 på Global Mercy op mod 2.000 operationer og 8.000 tandlægebesøg om året. Herudover uddannes lokale læger og sygeplejersker, så de kan forbedre sundheden i deres egne lokalsamfund. Der er otte dæk på Africa Mercy. Det gamle togdæk er blevet til to dæk, hvor det nederste er hospital og det øverste er indkvartering til besætningsmedlemmerne, herunder familier, par og enkeltpersoner.

Skibet har 126 kahytter, en daginstitution, en skole for alle aldersgrupper, et bibliotek, et møntvaskeri, et lille supermarked, en restaurant, en gymnastiksal, butikker og café.

Ej blot til lyst

DSB byggede i 1978 tre IC-togfærger til Storebælt, og en af dem var Dronning Ingrid. Siden 2007 har Mercy Ships drevet hospitalsskib i den gamle danske storebæltsfærge.

Skibet sejler ej blot til lyst langs Afrikas østkyst, men i lyst og nød. Nøden er til at få øje på, og det er lysten, der driver værket. Det går op for mig, da jeg interviewer to danske besætningsmedlemmer. Karen Chan er farmaceut og driver et lille apotek på skibet.

”Jeg er så privilegeret at have fået en god uddannelse i Danmark. Den vil jeg nu gerne bruge til gavn for mennesker, der ellers ikke har en chance for at få relevant lægehjælp.” Hun vil hellere give tid på et skib med et godt formål end tage på krydstogt eller en længere charterferie. Jørgen Jørgensen er pensionist og bruger nu sine mange års erfaring som maskinmester som frivillig maskinchef på skibet.

”Det handler om at hjælpe andre mennesker, som ikke har så meget. Jeg vil gerne give nogle måneder et par år mere,” siger han og råder andre til det samme: ”Rejs ud og lav noget NGO-arbejde rundt omkring. Kom ud og få den oplevelse.” På den måde kommer lyst og nød til at følges ad. Eventyr af en anden verden. Hjælp til mennesker i nød. Som kirurg Tertius Venter formulerer det:

”Jeg gør det også, fordi jeg føler, Gud har kaldet mig til det. Det er meget tilfredsstillende at vide, at du opfylder dit kald ved at bruge dit talent,” siger han.

Fakta:

Mercy Ships er en international kristen hjælpeorganisation, som giver hjælp til patienter i Afrika uden at skele til køn, religion eller etnicitet: Global Mercy, lige nu ved Sierra Leone, og Africa Mercy ved Madagaskar. Skibene udfører tilsammen over 3.300 kirurgiske operationer årligt og uddanner samtidig nationale læger i det samme. Svend Løbner besøgte Afrika Mercy den 26. juni til 1. juli 2024 og rapporterer derfra med puljemidler fra Danida gennem Civilsamfund i Udvikling (CISU).