Fangekorets leder gennem tre årtier er død

Louise Adrian

Medstifter og mangeårig korleder af Fangekoret, Louise Adrian, Vesterbro, døde den 16. august i en alder af 59 år.

Louise Adrian, der før julen 2023 blev erklæret rask efter et forløb med brystkræft, fik tilbagefald i første halvdel af 2024. Kræften havde nu bredt sig, så lægerne kunne ikke gøre mere for hende.

Afskedskoncerter på Bornholm

Med denne viden holdt korlederen afskedskoncerter med Fangekoret på Bornholm i forbindelse med Folkemødet. Her benyttede mange, blandt dem statsminister Mette Frederiksen, anledningen til at sige Louise Adrian tak for hendes store og vigtige arbejde blandt indsatte og tidligere indsatte. (I 2018 var det Mette Frederiksen, der som Socialdemokratiets formand overrakte Louise og Fangekoret Fællesskabsprisen, hvis formål er at hylde hverdagens mange oversete helte, ”som gør en ekstraordinær forskel for fællesskabet).

Medlemmer af Fangekoret skrev på Facebook efter meddelelsen om dødsfaldet: ”Vores elskede Louise er gået bort. Louise sov stille ind fredag morgen og var i sin sidste tid omgivet af sin elskede familie… For altid vil vi bære Louises fantastiske smil, livsglæde, mod og styrke i vores hjerter. Æret være mindet om Louise. Ord er slet ikke nok til at beskrive, hvor fantastisk et menneske Louise var, og hvor stor betydning hun har haft for så mange mennesker.”

Koncerter uden for murene siden 2005

”Gud alene skal have æren for, at indsatte nu i 12 år har kunnet turnere i Danmark med budskabet om kærlighed og tilgivelse,” sagde Louise Adrian i 2017, da hun sammen med Fangekoret kunne byde velkommen til koncert nr. 500. Allerede i 2005 begyndte Louise og Fangekoret at holde koncerter uden for Vridsløselille Statsfængsels mure. Siden cand. phil. Louise Adrian i 1994 blev ansat i kriminalforsorgen som fængselsorganist, har hun mødt mange kriminelle, der afsonede lange straffe for vold og narkokriminalitet. Men hun havde fra starten en opfattelse af, at der var mange muligheder i arbejdet med de indsatte. Det fik hende til at starte det særlige kirkekor, ”Fangekoret”, som gennem årene har hjulpet de indsatte til at tale om fx tro, tilgivelse, skyld og skam – og til at udtrykke deres tro på Gud gennem sang og musik, fortalte Louise Adrian.

De indsatte har ofte brug for at tale om tro, tilgivelse, skyld og skam – og for at udtrykke deres tro på Gud gennem sang og musik, fortalte Louise Adrian. Hun var også med til at starte Café Exit, som hjælper tidligere indsatte.

Ingen fanger flygter

Louise Adrian og Fangekoret har spillet og sunget i mange danske kirker og ved arrangementer som kirkedage og bibelcampings. Teksterne i korets sange er skrevet af de indsatte selv og handler typisk om hverdagen i fængslet, fejltrin og refleksioner over deres liv. I 2019 kunne Fangekoret se tilbage på 678 koncerter. Men ikke en eneste gang har nogen af de indsatte forsøgt at stikke af. Der har heller aldrig været voldelige episoder i forbindelse med de indsattes ophold uden for murene, skrev Kristeligt Dagblad dengang.

Mindelegat

Louise efterlader sin mand, fængselspræst Erik Adrian, og deres fem børn. Louise Adrian havde udtrykt ønske om, at man i stedet for at købe blomster til bisættelsen i Sct. Matthæus Kirke den 28. august sender et beløb til Louise Adrians Mindelegat, som støtter musikarbejdet blandt både indsatte og tidligere indsatte.

Man kan støtte arbejdet på Mobile Pay 24116 eller konto 3409-3409 423 574 (mærket Mindelegat).