Nicaragua tvinger 1.500 kirker og NGO’er til at lukke

”Alle deres ejendomme vil blive konfiskeret. Dette er et angreb mod religionsfriheden,” udtalte advokaten Martha Patricia Molina fra sit eksil i Texas til The New York Times. Foto: LinkedIn

Den nicaraguanske regering har annulleret den juridiske registrering af 1.500 nonprofitorganisationer, herunder kirker. Dermed intensiveres en årelang undertrykkelse af kirkerne i det mellemamerikanske land. Ifølge en meddelelse i statstidende, La Gaceta, havde de 1.500 NGO’er ikke opfyldt kravene om finansiel rapportering i en periode på mellem et og 35 år.

Det skrev Christian Post den 21. august. Meddelelsen i La Gaceta, der blev offentliggjort den 19/8, omfatter 695 religiøse grupper, der primært er forbundet med katolske og evangeliske kirker samt pinsesamfund, oplyser CNN.

Ny fokus på alle kirker

Historisk set havde Ortega-regeringens fokus primært været på den romersk-katolske kirke – især i områder, hvor kirkelederne højlydt modsatte sig menneskerettighedskrænkelser. Den seneste udvikling viser dog, at denne politik nu også omfatter evangeliske kirker, som tidligere var mindre involveret i politiske anliggender. Avisen The New York Times citerede den nicaraguanske advokat Martha Patricia Molina:

”Alle deres ejendomme vil blive konfiskeret. Dette er et angreb mod religionsfriheden,” udtalte hun. Martha Patricia Molina bor nu i Texas efter at være flygtet fra Nicaragua i 2021.

Frygt for forandring via kirkerne

Félix Navarrete, en nicaraguansk advokat og katolsk kirkeaktivist, peger på kirkernes symbolske betydning i kampen for sandhed og forandring i Nicaragua. ”Noget af det, regeringen frygter mest, er, at der sker forandringer for befolkningen i Nicaragua gennem religiøse ledere,” udtalte Navarrete. Aktionen er en del af et mønster under præsident Daniel Ortega, som sikrede sig en kontroversiel femte periode i 2021, skriver CP.

Regimet på den yderste venstrefløj og Sandinisternes Nationale Befrielsesfront har undertrykt oppositionen, og talrige politiske kandidater, journalister og aktivister er blevet arresteret under påberåbelse af tvetydige nationale sikkerhedslove. Flere lukninger og beslaglæggelser af ejendomme er blevet begrundet med krav om finansiel rapportering, angiveligt for at bekæmpe terrorisme og hvidvaskning af penge. Disse love kritiseres dog bredt for at lette forfølgelsen af ​​religiøse samfund.

En rapport fra den amerikanske kommission for international religionsfrihed fra juni oplistede stadigt mere undertrykkende handlinger mod disse samfund, herunder trusler og overvågning af gudstjenester. Syv tilbageholdte katolske præster blev for nylig forvist til Rom, og ifølge Vatican News har regeringen siden oktober 2022 tvangsforvist flere grupper af præster, da spændingerne mellem staten og kirken eskalerede. Blandt de øvrige nonprofitorganisationer, der har mistet deres registrering, findes sportsklubber, såsom basketball- og fodboldhold, samt forskellige aktivistgrupper.

FN: ”Dybt alarmerende”

FN’s Menneskerettighedskontor beskrev gennem sin talskvinde Liz Throssell disse handlinger som ”dybt alarmerende”, og bemærkede, at der foregår en betydelig udhuling af det civile rum og religionsfriheden i Nicaragua. Ifølge Nada al-Nashif, FN’s vicehøjkommissær for menneskerettigheder, har over 5.000 NGO’er, medier og private universiteter siden slutningen af ​​juni 2022 oplevet, at deres juridiske status bliver tilbagekaldt. Throssell sagde, at menneskerettighedssituationen i Nicaragua har vakt ”alvorlig bekymring” hos FN, som peger på, at mindst 35 anholdelser siden marts har haft det formål at hindre civilt engagement.