Tilbageblik på 75-års valfart

Søndag den 26. maj afholdt Den Katolsk Kirke valfart til Vor Frue Kloster, Åsebakken ved Birkerød for 75. gang. I den anledning har Katolsk Forlag udgivet et jubilæumsskrift, ”Aasebakkevalfarten 75 år 1949-2024”, hvor man ser tilbage på de 75 år.

Valfarten til Åsebakken startede i 100-året for Grundlovens indførelse og dermed også for loven om religionsfrihed – en mærkedag for katolikker og andre kirkesamfund udenfor Folkekirken. Dermed var en tradition startet, som kan sammenlignes med større stævner i frikirkerne og missionsforeningerne, hvor kristne mødes om troen. Som det udtrykkes i jubilæumsskriftet om valfartens formål: ”Det er at samles som katolikker i Danmark, fejre messen og mødes på tværs af menigheder og nationaliteter” (s. 7).

I bogen kan man bl.a. læse om en katolsk præsts oplevelser med valfarten fra barnsben og ind til i dag; en nonne fra Vor Frues Klosters erfaringer med valfarten både før og efter sin indtræden i klostret og om polske og vietnamesiske katolikkers minder fra valfarten. Jeg vil imidlertid fremhæve artiklen ”At opsøge det hellige”, der mere overordnet dykker ned i valfartstankens oprindelse og betydning.

Her viser Ulla Elmquist og Sebastian Olden-Jørgensen, hvordan man kan spore valfartstraditionen helt tilbage til jødernes valfarter i Det Gamle Testamente, hvor man kan læse både om hellige steder (jf. bl.a. 1 Mos 28,17) og egentlige valfarter. Som eksempel på det sidste henvises der til 1. Samuels Bog, hvor det fortælles, hvordan Elkana og Hanna ”hvert år drog op for at tilbede og ofre til Hærskares Herre i Silo, hvor Pagtens Ark blev opbevaret” (s. 14).

Også på Jesu tid fandtes der valfarter. Tag blot beretningen om Jesus, der som 12-årig tog med sine forældre til Jerusalem for at fejre den jødiske påske og som optakt til sin død og opstandelse igen tog til påskefejring i Jerusalem. Helt fra kirkens første dage har kristne valfartet til de hellige steder i Israel og med tiden er der kommet mange andre valfartssteder til. Det gælder bl.a. Rom, hvor man valfarter til martyrernes grave.

Jubilæumsskriftet er primært henvendt til en katolsk læserskare, hvoraf mange selv har deltaget i valfarten. Men bogen kan også have interesse for andre kristne i en tid, hvor valfarter er blevet opdaget af mange fra andre kirkesamfund. Samtidig giver den et indblik i en tradition, som har betydning for en gruppe kristne brødre og søstre. Tag og læs – og bliv klogere!

Susanne Trolle Balslev m.fl. (red.): Aasebakkevalfarten 75 år. 1949-2024.
54 sider. 75 kr. Katolsk Forlag