Kirken fejler på 25 punkter, når det gælder mission

”Verdensmission kræver, at hele kirken bringer hele evangeliet til hele verden,” hedder det i den nu 50 år gamle Lausanne-pagt. I Seoul skal 5.000 evangelikale konferencedeltagere søge løsninger på de mangler, som udpeges i den seneste rapport.

I 1974 indkaldte evangelisten Billy Graham til den første kongres om verdensmission, som fandt sted i Lausanne, Schweiz. Her deltog 2.400 personer fra 150 nationer, og resultatet blev en ny bevægelse, som forpligter kristne over hele verden på Guds mission i dag. Lausanne-bevægelsen har fokus på unåede folkegrupper og det presserende behov for, at evangeliet skal nå til de steder, hvor det aldrig før har lydt.

Lausanne-bevægelsens 4. verdenskongres foregår den 22.-28. september i Seoul, Sydkorea. Her samles 5.000 ledere i missionsarbejde fra hele verden under overskriften “Let the Church Declare and Display Christ Together” (Lad kirken sammen forkynde og vise Kristus).

Forud for verdenskonferencen har 150 eksperter fra hele verden udgivet en statusrapport for mission på verdensplan, hvor der udpeges 25 mangler i den globale kirkes missionsindsats. På denne baggrund stiller de spørgsmålet: Hvad er kirkens vigtigste rolle og opgave frem mod 2050? De 5.000 deltagere skal under konferencen med bl.a. undervisning, samtale og netværksgrupper give deres bud på, hvordan kirkerne kan løse de opgaver, der beskrives i de 25 punkter.

Samtidig understreges det, at konferencens formål er at være en kickstart til en rejse, hvor det allervigtigste er en efterfølgende national implementering af det tilegnede.

Hvad er kirkens rolle?

”Vi tror på en uforanderlig Gud, men samtidig en Gud, som er relevant til alle tider. Uforanderlig på fundament – foranderlig i udtryk,” hedder det i en pressemeddelelse fra Evangelisk Alliance. Men hvor er nøden størst? Og hvordan bruges kirkens ressourcer bedst? Her nævnes fire af de ti spørgsmål, som kirken på verdensplan skal forholde sig til i vor tid:

– Hvad vil det sige at være menneske?

Hvilken betydning har de konstant pågående samtaler om tematikker som kønsidentitet, kunstig intelligens og bioteknologisk udvikling for vores forståelse af, hvad det er at være menneske? Og hvilken forpligtelse og muligheder har vi som kirke ind i det?

– Hvad betyder den digitale revolution for mission?

Hvilke muligheder har vi som kirke for at være til stede i de digitale rum? Hvad kræver det af os? Og hvordan lykkes vi med at være forbundet med mennesker i en digital tidsalder?

– Hvad betyder de demografiske ændringer, som fortsat vil præge vores samfund?

Større ulighed, mere markante samfundsskel, øget urbanisering, flere ældre borgere, en voksende middelklasse. Alt sammen dagsordner i samfundet, men hvordan forholder vi os som kirke til det? Hvilket ansvar har vi? Hvilke muligheder giver det os?

– Hvordan opbygges tillid?

Konflikter i verden intensiveres, og en tendens i tiden er øget modvilje mod kompromis og en uvilje mod samtale. Hvad gør det ved individualitet og fællesskab, at ’min ret’ tegner sig vigtigere end frihed til forskellighed? Og mere samfundsstrukturelt: Hvilke konsekvenser får vigende tillid til kulturelle og samfundsmæssige institutioner såsom kirken, medier og uddannelsesinstitutioner fremadrettet?

Globalt samarbejde også efter Seoul

Det er afgørende, at et stort og kompetent netværk af missionstænkere og -praktikere fra hele verden hentes ind, når en enkelt uge skal tjene som kickstart til noget meget større! På trods af store forskelle på tværs af verdens lande og kirker, er det ved Lausannes tidligere verdenskonferencer lykkedes at skabe unikke, globale samarbejder. Kirkens udfordringer og muligheder er på mange måder universelle uanset kontekst, og vi har meget til fælles med – og meget at lære af – kirker og kristne i andre lande, hedder det i pressemeddelelsen.

Kickstart til forandring af den globale kirke

Det globale samarbejde og den udvekslede vidensdeling involverer ikke kun deltagerne i konferencen, men også kirker, organisationer og enkeltpersoner, som ikke deltager i Seoul, kan hente viden og blive en del af de arbejdende netværksgrupper, når de sættes i gang. Lausannes fjerde verdenskonference om mission er altså ikke ’bare’ en konference, man tager hjem fra, når sidste møde er slut. Det er en kickstart til en forandringsproces for den globale kirke.

Erik Holmgaard, sognepræst i Gl. Haderslev Kirke og formand for Evangelisk Alliance i Danmark, forventer store ting, når Guds folk – også efter konferencen i Seoul – står sammen om mission.

Behov for alle – til mission på nye måder

”Én ting er, at vi går hjemme i vores egen lille danske kirke-virkelighed og oplever at være enormt udfordrede af, hvordan vi møder mennesker, hvor de er. Når nu de ’er’ så forskellige steder – og ofte ’steder’, det er så svært at relatere til. Noget andet er sort på hvidt (i rapporten, red.), at se, at der helt reelt er store udfordringer i kirkens mission i dag. Men det tredje – og meget opmuntrende – er, at vi som global kirke nu kan samles og stå sammen, selvom vi føler afmagt over den verden, som er så svær at navigere i. Men vigtigere end noget andet: Stå sammen i tillid til, at Gud er større end alle menneskeskabte dagsordner. Og at vi i fællesskab – på tværs af på alle måder utrolig stor diversitet – kan samarbejde om at kickstarte nye måder at være i mission på. For det stopper ikke i Seoul. Det er kun begyndelsen!”
Erik Holmgaard

Den danske delegation

Gruppen af danskere, som deltager fysisk eller digitalt i konferencen, er oplistet herunder. For alle gør det sig gældende, at det er muligt at kontakte dem og høre om muligheden for udtalelser, artikler, foredrag m.v. Overordnet pressekontakt er Lasse Holmgaard Iversen – lahi@km.dk , som kan kontaktes for alle typer af spørgsmål.

Peter Nørgaard Andersen
Allan Axelsen
Kasper Bergholt
Lisa Rom Boye
Erik Holmgaard
Kristina Eskildsen
Hanna Birkbak Hovaldt
Pernille Asta Schmidt Iversen
Christian Thusholt Jacobsen
Rebekka Thusholt Jacobsen
Morten Hørning Jensen
Martin Gräs Lind
Nanna Forum Lollike
Simon Hølmkær Mejdahl
René Sølvsten Nisse
Benedicte Olsen
Christian Rasmussen
Kent Grinderslev Rasmussen
Bodil Skjøtt
Søren Skovgaard Sørensen
Lærke Søes
Henriette Engberg Vinkel


Lausanne-uge på Menighedsfakultetet i Aarhus

Tirsdag den 24. september 19-22 er der Åbent hus på Katrinebjergvej 75, 8200 Aarhus N for alle interesserede med oplæg fra Seoul.

Onsdag den 25. september 15-17: Oplæg fra Seoul – særligt for studerende, ungdomsledere osv.

Torsdag den 26. september 15-17: Oplæg fra Seoul – særligt for studerende, ungdomsledere osv.

Fredag den 27. september 15-17: Oplæg fra Seoul – særligt for studerende, ungdomsledere osv.

25 ”huller” i kirkens mission

– Hvilket af disse huller kalder Gud dig til at udfylde? spørges det i den nye rapport med titlen ”State of the Great Commission”.

  1. Det voksende antal ældre i verden
  2. Den nye middelklasse
  3. Den næste generation
  4. Islam
  5. Sekularismen
  6. De mest unåede folk
  7. Bibelen i en digital tidsalder
  8. Kirkeformer i en digital tidsalder
  9. Discipelskab i en digital tidsalder
  10. Evangelisering i en digital tidsalder
  11. AI og transhumanisme
  12. Seksualitet og køn
  13. Fysisk og psykisk helse
  14. Polycentrisk mission på tværs af kirker m.m. (Samarbejde om missionsindsatser)
  15. Polycentrisk ressource mobilisering (Samarbejde om missionsindsatser)
  16. Integritet og antikorruption (i kirker og organisationer)
  17. Integreret åndelighed og mission
  18. Ledertræning
  19. Mennesker, som flytter (migranter, flygtning m.fl.)
  20. Byfællesskaber
  21. Digitale fællesskaber
  22. Etnicitet og racisme
  23. Kristendom, radikal politik og trosfrihed
  24. Omsorg for skabelsen og ”det sårbare”
  25. Kristen indflydelse i samfundet