16,2 millioner kristne lever som fordrevne syd for Sahara

”Jeg har mistet alt, men vores øjne er rettet mod Gud,” understreger den nigerianske pastor Barnabas i en ny rapport fra Open Doors.

Den nye rapport ”No Road Home” er udarbejdet af Open Doors og beskriver den massive fordrivelse af kristne i Afrika syd for Sahara. Rapporten, hvis titel betyder Ingen vej hjem, har som undertitel ”Kristne internt fordrevne på grund af ekstremistisk vold i Nigeria”.

Pastor Barnabas er en af de millioner af Kristus-tilhængere, der bor i overfyldte flygtningelejre i Nigeria. I 2019 angreb militante fulanier præsten, hans nu afdøde bror og hans nu afdøde svigerinde, mens de opholdt sig på deres gård.

Bevæbnet med pistoler, macheter og pinde brækkede en af ​​terroristerne Barnabas’ hånd med en pind; en skade, der stadig begrænser ham her fem år senere. Mens han selv slap fra angrebet med livet i behold, blev både hans bror, Everen, og dennes hustru, Friday, dræbt.

Mistede alt

”Nu har jeg mistet alt, hvad jeg havde,” bliver Barnabas citeret for at sige i den nye rapport ”No Road Home”. Rapporten er udarbejdet af den kristne forfølgelsesvagthund Open Doors, der beskriver den massive fordrivelse af kristne i Afrika syd for Sahara. ”Alt i mit hjem og i min landsby blev brændt, jeg stod uden noget,” fastslår præsten.

Fem år i teltlejr for internt fordrevne

I de sidste fem år har Barnabas og hans familie boet i en lejr for internt fordrevne. Lejren er fyldt med halvanden meter høje telte lavet af pap og plastik, og indbyggerne kæmper dagligt for at finde arbejde og mad til deres familier. Barnabas’ hånd er stadig ikke i orden, men han har ikke råd til den nødvendige medicinske behandling. Alligevel fungerer Barnabas som præst for sine medkristne, der ligesom han selv er tvunget til at bo i teltlejren på grund af voldelig forfølgelse.

”Millioner af kristne er fordrevet her i Nigeria … såvel som i hele Afrika,” sagde Barnabas i en erklæring delt med The Christian Post. ”Vi forbliver i mørket.”

Teltlejr for internt fordrevne kristne i delstaten Benue. (Side 8 i rapporten No Road Home).

Islamistisk forfølgelse

Organisationen Open Doors, som overvåger kristenforfølgelse i over 60 lande, har beskrevet den aktuelle situation for de fordrevne i de seneste år: Over 32 millioner mennesker i Afrika syd for Sahara, hvoraf halvdelen (16,2 millioner) er kristne, er flygtet fra deres hjem på grund af voksende vold. Denne vold bliver ofte udøvet af islamist-grupper eller radikaliserede fulani-hyrder, der har dræbt titusinder i de overvejende kristne landbrugssamfund gennem det seneste årti.

Organisationens nye rapport er baseret på data indsamlet fra to stater i Nigeria, hvor vold har resulteret i massefordrivelse af kristne samfund. Samtidig er Nigeria nu blandt de ti lande, der har flest internt fordrevne på verdensplan. ”De kristne internt fordrevne er blevet modløse,” fortæller Barnabas. ”Og som præst i lejren – og fordrevet – har jeg ikke noget at give dem. Vi beder kun sammen og deler Guds ord sammen. Vores øjne er rettet mod Gud. Han er vores håb. Vi stoler på ham. Vi tror på, at han vil gøre mere, end vi forventer.”

Myndighedernes svigt

Open Doors advarer om, at regionen er et af de mest voldelige steder i verden for Jesus-troende. Men selvom volden har ramt både kristne og ikke-kristne, er det især kristne, som bliver ofre for islamistisk vold. I rapporten nævnes det, at optagelser af vidnesbyrd indikerer, at Boko Haram, Islamisk Stat i Vestafrika-provinsen (ISWAP) og militante fulani-grupper bevidst har rettet sig mod kristne eller kristne samfund, deres levebrød, trosledere og gudstjeneste-steder.”

”Den nigerianske stats sikkerhedspersonale har regelmæssigt undladt at reagere rettidigt eller effektivt på voldelige angreb mod kristne,” hedder det i rapporten. Denne fiasko har skabt mistillid til sikkerhedsstyrkerne blandt de kristne. Ydermere har staten ved ikke at retsforfølge angriberne opmuntret voldsudøverne til at udøve endnu mere vold og fordrive endnu flere, forklares det i rapporten.

På flugt i årevis

Tal fra Den Internationale Organisation for Migration i december 2023 viser, at der alene i delstaten Borno med ialt 4,5 millioner indbyggere boede 1,7 millioner internt fordrevne. Af de 1,7 millioner i Borno var 74 % blevet fordrevet allerede før 2021. Og yderligere 68 % af de internt fordrevne er blevet fordrevet to eller flere gange, hedder det i rapporten. Der er usikkerhed om antallet af internt fordrevne i Plateau-staten, som har 4,7 mio. indbyggere. Her nævner Open Doors antallet 54.457 fra december 2023, mens lokale agenturer som Mwaghavul Development Association oplyser, at der var 103.000 internt fordrevne alene i området Mangu LGA i januar 2024.

Ifølge Open Doors viser denne uoverensstemmelse både udfordringerne med at dokumentere antallet af internt fordrevne i hele delstaten og behovet for yderligere forskning.

Behov for information

Ifølge Open Doors’ US CEO Ryan Brown er Afrika syd for Sahara det ”mest voldelige sted i verden for kristne”. I denne region har de trosrelaterede dødsfald talmæssigt overgået dødsfaldene i enhver anden region på den årlige World Watch List for det seneste halve årti. World Watch List er Open Doors’ årlige rapport, der rangordner lande ud fra, hvor farligt det er at være kristen der.
I rapporten ”Ingen vej hjem” opfordrer Open Doors medierne til at sætte fokus på den massive fordrivelse af kristne og den vold, de udsættes for fra ekstremistiske grupper. Organisationen opfordrer samtidig til, at kristne samfund i Vesten bliver fortalere for deres forfulgte brødre og søstre og husker dem i forbøn.