Lausanne-kongressen i Seoul justerer erklæringer om holdningen til homoseksualitet

​Den 20 sider lange Seoul-erklæring med 97 afsnit blev ​​udgivet blot få timer før Lausanne-kongressen startede i Sydkorea. Deltagerne fik heller ikke tid til at debattere de efterfølgende justeringer af to paragraffer, som omhandler homoseksuelle i kirken.

Lige før starten af den fjerde Lausanne-kongres om verdensmission blev Seoul-erklæringen frigivet. Senere er der blevet redigeret i erklæringens afsnit om homoseksualitet.

Omkring 5.000 mennesker var samlet til den fjerde Lausanne-kongres, som foregik i Sydkorea 22.-28. september 2024.
Efter frigivelsen af Seoul-erklæringen justerede dokumentets redaktionsteam to afsnit, der handler om Kirkens reaktion på homoseksualitet. En talsmand oplyste, at flere mindre ændringer kunne komme på tale, skriver The Christian Post.

Den nye version af § 69

I den reviderede version lyder paragraf 69:

”Vi anerkender, at en række mennesker, både i og uden for kirken, oplever tiltrækning af samme køn, og at dette for nogle er den eneste eller dominerende attraktion. Bibelens insisteren på, at kristne skal modstå fristelser og således leve i seksuel hellighed, både i begær og adfærd, gælder både for individer, der er tiltrukket af det modsatte køn, og for personer, der er tiltrukket af samme køn. Vi anerkender dog, at kristne, der er tiltrukket af samme køn, står over for udfordringer selv i kristne samfund. Vi omvender os fra vores mangel på kærlighed til vores brødre og søstre i Kristi legeme.”

Den nye version af § 70

I paragraf 70 fjernede den nye version kun tillægsordet ”trofast” i henvisningen til troende kristne, der oplever tiltrækning til samme køn. I den nye version af paragraf 70 hedder det nu:

”Vi opfordrer indtrængende kristne ledere og lokale kirker til i vores samfund at anerkende tilstedeværelsen af ​​troende, som oplever tiltrækning af samme køn, og til at støtte dem i deres discipelskab ved pastoral omsorg og ved at udvikle sunde fællesskaber af kærlighed og venskab.” Til Christian Daily International udtalte Lausannes talsmand blandt andet, at ”justeringen ikke er væsentlig,” og at den skulle opfattes som en normal redaktionel proces.

Seoul-erklæringen var beregnet til at informere og inspirere deltagerne i kongressen, forklarede David Bennett, der selv havde skrevet indledningen til erklæringen.

Manglende debat?

De tusindvis af deltagere på kongressen blev ikke hørt, så det er uvist, hvordan de reagerer på ændringerne, og om de føler ejerskab til dokumentet. Kongresdirektør David Bennett forklarede under den første pressekonference, at erklæringen var beregnet til at ”informere og inspirere” deltagernes overvejelser under hele sammenkomsten i Seoul. Efter kongressens afslutning har Lausannes teologiske arbejdsgruppe åbnet for, at deltagerne fortsat kan kommentere online på erklæringen. Det er dog endnu uvist, hvad der vil komme ud af denne proces.

”Forkynd og lev Kristus”

For mange præster og kirkeledere er det en udfordring at reagere bibelsk og sjælesørgerisk over for mennesker, der kæmper med deres seksuelle tiltrækning eller identitet. Det kommenterede pastor Vaughan Roberts fra Oxford under kongressens plenarmøde med temaet Recommitment — Calling the Global Church Towards Faithfulness in Word & Deed. ”Husk, at der altid er mennesker i rummet, der kæmper med dette problem,” understregede pastor Vaughan Roberts. Han fortsatte:

”Husk, at der altid er mennesker i rummet, der kæmper med deres seksuelle tiltrækning eller identitet,” udtalte pastor Vaughan Roberts. Foto: The Gospel Coalition

”Indbyder tonen og måden, du taler på, dem til at være ærlige og åbne, eller tvinger det dem til hemmelig, ensom isolation?” ”Så hvordan skal vi reagere på den seksuelle revolution? Vi bør svare med Kristus. Forkynd ikke kun moral. Forkynd bestemt ikke kun fordømmelse. Forkynd og lev Kristus til ære for hans navn.”