Hvert år besøger 30.000 Turistkirken på De Kanariske Øer

I år fylder Skandinaviska Turistkyrkan 60 år.

Her i Templo Ecumenico i Playa del Inglés på De Kanariske Øer har den økumeniske mødeplads Skandinaviska Turistkyrkan arbejdet i over 50 år. Foto: Privat

I løbet af en sæson har Turistkyrkan på De Kanariske Øer ikke mindre end 30.000 besøgende.

”Efter en hel dag med badning og sol føles det meningsfuldt at komme til os for at finde fællesskab, kaffe, kage og musik,” siger Krister Andersson, der er talsmand for Skandinaviska Turistkyrkan, som i år fylder 60 år.

Fra kartoffelkælder i Las Palmas til kirke i centrum

Det, der begyndte i en kartoffelkælder i Las Palmas, blev hurtigt ændret til en fin kirke midt i byen. Allerede fra starten var både nordmænd, danskere og svenskere engagerede i arbejdet. ”I dag findes vi på fire steder: ud over Las Palmas er der også turistkirker i Playa del Inglés, Puerto Rico og i Puerto de la Cruz på Tenerife,” fortæller talsmand Krister Andersson.

Hele kirken synger

Hver tirsdag samles masser af turister i den store turistkirke Templo Ecumenico i Playa del Inglés til det tværkirkelige arrangement ”Hele kirken synger”. Foto: Privat

Den mest kendte af kirkerne er den store Templo Ecumenico i Playa del Inglés, som i dag betjener mange forskellige kristne samfund. I 1970’erne ankom evangelistparret Barbro og Åke Wallin hertil sammen med deres ungdomsteam. Det vakte stor opmærksomhed omkring poolområderne på de store hoteller. Hjemme i Sverige havde TV-programmet ”Hela kyrkan sjunger” allerede haft succés på Sveriges Television, så Barbro og Åke kopierede konceptet og indbød folk til at besøge Templo Ecumenico.

Konceptet holder endnu i dag, 50 år senere: Hver tirsdag samles masser af turister i samme lokale for at ønske åndelige sange og synge dem sammen i Turistkyrkans regi. Derefter fortsætter fællesskabet omkring kaffebordene i Café Oasen.

Bjergvandringer

På en enkelt sæson regner man med ca. 30 000 besøgende i Turistkyrkans fire afdelinger. ”Mange bliver også lokket til af vores spændende bjergvandringer,” siger Krister Andersson. ”Ofte bliver det også til spændende samtaler om åndelige spørgsmål mellem deltagerne og vores volontører, som kommer med på bjergturene.”

Den store udfordring for Turistkyrkan er at gøre opmærksom på sit arbejde blandt den million gæster fra Sverige, Norge og Danmark, som årligt besøger De kanariske Øer. ”Vi kan findes på Facebook og på hjemmesiden, og vi prøver at sprede vores QR-koder på Kanarieerne. Men fakta er, at det er det gode rygte, fx om vores bjergvandringer, som lokker mange til, fordi det spredes fra mund til mund.”

Frivillige

For nylig fejrede Turistkyrkan sit 60-års jubilæum sammen med årsmødet, som blev holdt i Storsjöstrand ved Alingsås i Sverige. Formelt set er Turistkyrkan en forening, som driver sin virksomhed ved hjælp af medlemskontingenter og caféindtægter. ”Det er en stor udfordring at skulle finde nyt personale før hver sæson,” siger Krister Andersson, der blev genvalgt som talsmand på årsmødet.

”Vi har en stab på cirka 20 personer, som arbejder uden løn fem-seks dage i ugen. ”Belønningen” er, at vi får kontakt med tusindvis af turister hvert år, som sjældent eller aldrig besøger en kirke i hjemlandet,” fortæller Krister Andersson.