Her skabes stjerner på stribe
I den tyske brødremenighedsby arbejder over 300 medarbejdere med at forme, samle og lime de berømte Herrnhuter-stjerner. De lyser op i mere end én forstand.
I denne mørke tid tænder vi julelys i både sind, stuer og stræder. Her spiller Brødremenighedens Herrnhuter-stjerner en vigtig rolle: De lyser op i mørket herhjemme, men de lyser også op i Afrika, Sydeuropa og Mellemøsten med opmuntring, uddannelse, sygepleje og nødhjælp i bl.a. Tanzania, DR Congo, Burundi, Albanien og på Vestbredden.
Det sker gennem Brødremenighedens Danske Mission (BDM) i Christiansfeld, hvorfra stjernerne sendes ud i hele landet til både forhandlere og private. Men hvor bliver adventsstjernerne egentlig lavet henne – og hvordan? BDM’s administrations- og økonomichef Lars Mollerup-Degn har netop besøgt stjernefabrikken i den tyske brødremenighedsby Herrnhut.
– Det er et overraskende stort sted, fortæller han. – Der er et stort oplevelsescenter ved indgangen, hvor man både kan købe stjerner og tilbehør, og så sidder der hele tiden fire mennesker i receptionen og viser, hvordan stjernerne bliver lavet. De sidder simpelthen og producerer dem for øjnene af os i velkomsthallen.
Godt håndværk hele vejen igennem
Ordet stjernefabrik er faktisk misvisende, for alting er håndværk, fortæller Lars Mollerup-Degn:
– Når man får sådan en plastikstjerne i hånden, tænker man måske, at den er produceret på en fabrik, og det er den også, men det er håndværk stadigvæk. Enhver stjerne er samlet i hånden, limet med hånden og tjekket og vurderet, om den nu er samlet rigtigt.
– Papirstjernerne bliver desuden skåret i hånden, rullet til kræmmerhuse rundt om en form, og limet med en lille pensel. Alle de firkantede og trekantede stjerner bliver formet i hånden.
Og der kommer et lille stempel i hver æske med, hvad er det for en medarbejder, der har samlet hver enkelt stjerne. Så det er en lang og grundig proces.
Nye ”takker” hvert 20. sekund
Men der er også maskiner i arbejde, for plastikstjernerne er støbt med takker, der passer ind i den helt særlige geometriske form, der gør Herrnhuterstjerner til noget særligt.
– Der er fire store maskiner, der trykker plastiktakkerne. De kører simpelthen i døgndrift og ”sprutter” takker ud hvert 20. sekund, alle 16 takker, der skal til at forme en stjerne. Maskinerne kører 24/7 og kan alligevel slet ikke følge med efterspørgslen.
– Takkerne bliver så sendt ind til de medarbejdere, der samler dem i hånden og limer dem sammen til stjerner. Og så kommer man så ind i et andet lokale, hvor alle stjernerne bliver tjekket og puttet i æsker til afsendelse.
Stjerner på lager fra gulv til loft
Lars Mollerup-Degn fortsatte den to timer lange rundtur på fabrikken ud på et lager.
– Det er en kæmpe hal med store bokse fra gulv til loft i måske 10 meters højde. Der står æsker i papkasser og på paller til at blive sendt ud i hele verden. Det er en kæmpe produktion!
Der er omkring 300 ansatte på fabrikken – og med god grund:
– Man kunne godt udlicitere til et land i Østen, men så kan man ikke holde styr på, om der er ordnede arbejdsforhold. Her ved man, hvad det er: ordnede arbejdsforhold både hvad angår løn, udsugning og beskyttelsesudstyr. Og så er det en ekstra glæde, at overskuddet ikke går til profit, men til kirkeligt hjælpearbejde rundt om i verden.
Beskyttede værksteder for personer med handicap
Men hjælpearbejdet er ikke kun internationalt, fortæller Lars Mollerup-Degn:
– De har også to beskyttede værksteder med folk med forskellige former for handicap. De producerer tilbehør til stjernerne, fx adaptere og ledninger. Der er omkring 80 personer i hvert værksted.
Og så er der kommet en ny afdeling for de særligt fingernemme:
– Her sidder folk og samler små papirstjerner ud af genbrugsbøger. De skærer siderne ud til at lave stjerner af. Og så kan man købe en særlig stjerne, som fx er lavet af Brødrene Grimms eventyr, smiler Lars Mollerup-Degn, der skynder sig at siger, at den type stjerner endnu ikke forhandles i Danmark.
– Man skal komme ind i butikken i Herrnhut og bestille dem. Og det kan man kun gøre en bestemt uge om året. Derefter tager det 2-3 måneder, inden man får sin helt unikke 13 centimeter-stjerne.
Stjernen giver mening på flere planer
Adventsstjernerne giver mening i både fortid, nutid og fremtid, fortæller Lars Mollerup-Degn:
– Stjernen har en god, lang og stor historie, først fordi den i sin oprindelse blev brugt i matematikundervisningen, og så at kostskolebørnene til jul sendte stjernerne til deres forældre, der var sendt ud som missionærer. Stjernerne giver mening op til i dag, hvor de giver arbejde til så mange mennesker, også til personer med handicap, og ja, at overskuddet så også går til missions- og hjælpearbejde verden over.
– Og så peger stjernen jo også på stjernen over Betlehem, hvor Jesus blev født julenat, og videre til ledestjernen, som jo er Kristus selv, pointerer Lars Mollerup Degn.
Det er godt at tænke på, når stjernen hænger i stuevinduet og spreder sit sprøde lys.
Den berømte Herrnhuter-stjerne kan købes direkte på Adventsstjerner.dk.