Frikirken Vestsjælland har købt baptistkirken i Nyrup

Blandt de mange potentielle købere valgte Midtsjællands Baptistkirke at sælge bygningen til Frikirken Vestsjælland, som er en sammenslutning af tre pinsekirker.

Frikirken Vestsjælland med menigheder i Stenlille, Korsør og Kalundborg har købt kirken i Nyrup. Menigheden i Stenlille flytter fire km. for at få base i Nyrup fra 1. januar 2025. Foto: baptist.dk

”Vi glæder os i den grad over at kunne føre kirken videre og om muligt udvide aktiviteterne sammen med de menigheder, der udgør Frikirken Vestsjælland,” udtaler Johan Poulsen fra Stenlille Frikirke.

Menigheden fra Frikirken Vestsjælland-Stenlille flytter sine aktiviteter til den tidligere baptistkirke på Kirkestræde 4 i Nyrup fra 1. januar 2025. Samtidig sætter frikirken sin bygning på Hovedgaden 67 i Stenlille til salg. Midtsjællands Baptistmenighed valgte at sælge kirkebygningen, fordi der efterhånden var for få frivillige til at klare opgaverne i kirken, oplyste menigheden i september i en pressemeddelelse. Samtidig forlød det, at de sidste 48 medlemmer af Midtsjællands Baptistmenighed forventedes at ville flytte til andre frikirker.

En blomstringstid med god kontakt til lokalsamfundets børn, unge og ældre havde i 1972 fået baptistmenigheden i Nyrup til at opføre en tilbygning med både ungdomslokaler og mødesal. Men nu er denne æra forbi, og både børnene og de unge er forsvundet fra landsbyen. I baptistkirken oplevede man, at medlemstallet faldt, og gennemsnitsalderen steg, forklarede menighedsrådet som begrundelse for beslutningen om at sælge kirken.

Solgt til bud nr. ni

I slutningen af september skrev Udfordringen om det planlagte salg af kirken i Nyrup via ejendomsmægler Peter Due, der inviterede til et åbent hus-arrangement i kirken den 29. september 2024. I ejendomsmæglerens beskrivelse af kirken og dens tilbygning hed det, at ejendommen evt. kunne bruges til ”foreningsliv eller ombygges til bolig, undervisning eller visse typer af erhverv”. Men det skulle vise sig, at der ikke blev behov for alternative anvendelsesmuligheder.

Lige fra starten viste der sig stor offentlig interesse for kirken, og der var allerede indkommet otte andre tilbud, da Frikirken Vestsjælland bød ind som nr. ni i rækken af interesserede. Herefter fulgte flere møder, indtil den 25. nov. 2024, hvor salget blev endeligt godkendt på baptistmenighedens andet menighedsmøde i træk. Og så fik køberen endda et afslag på 200.000 kr oveni.
Der har været stor menneskelig velvilje gennem hele forløbet, fortæller en glad Preben Westh, som er præst i Frikirken Vestsjælland, Korsør.

”Det har været vigtigt for Midtsjællands Baptistkirke, at kirken i Nyrup kan videreføres i samme ånd som hidtil, og kirken har jo historisk set haft hundredvis af kontakter med folk i byen,” siger præsten.

Den rigtige køber

Til TV2Øst.dk siger menighedsrådsformand Oluf Jensen fra Nyrup Baptistkirke:

”Der var mange lokale interesserede, der ville købe kirken. Det kom bag på os.” Men ønsket om at bygningen fortsat skulle bruges som kirke vejede tungt, så derfor faldt valget på Frikirken Vestsjælland, som var på udkig efter mere plads. Køberen havde ikke de to millioner kroner, da købsaftalen blev underskrevet. Men det lykkedes alligevel Frikirken Vestsjælland at finde pengene i løbet af fire uger efter underskrivelsen,” fortæller Johan Poulsen til TV2Øst.

Købet af kirken i Nyrup er et ”kæmpe trosprojekt” for en mindre menighed, erkender pastor Preben Westh.

Kæmpe trosprojekt

Preben Westh lægger ikke skjul på, at købet af kirken i Nyrup er et ”kæmpe trosprojekt” for en mindre menighed, selv om man regner med at få en indtægt fra salget af kirkebygningen i Stenlille. Men det handler ikke kun om Frikirken Stenlille, selv om det er denne menighed, der i det daglige får råderet over bygningerne i Nyrup: Også menighederne i Korsør og Kalundborg er nemlig med i projektet, og tilsammen har de tre frikirker ca. 135 medlemmer, som alle vil få glæde af de nye faciliteter.

”Hver af kirkerne har gudstjeneste hver søndag og bøn en dag hver uge. Så er der børne- og ungearbejde i to af kirkerne, og vi plejer at holde et par fælles kirkedage hvert år. Men fremover vil der blive afholdt seks fælles kirkedage om året i Nyrup. Vi skal også fremover holde fællesskabseftermiddage for folk på 50+ for alle de tre menigheder i Nyrup,” forklarer Preben Westh. Den internationale kirke, som lejer sig ind i Stenlille en gang månedligt, flytter også med til Nyrup-kirken.

Det blev ikke nødvendigt at overveje alternative anvendelsesmuligheder for bygningen, der fremover skal danne ramme om pinsekirkens arbejde.

De nye lokaler giver flere muligheder for fremadrettet at lave en række fælleskirkelige aktiviteter, forklarer præsten. Han tilføjer, at de tre afdelinger udgør en juridisk enhed med én bestyrelse, som er med i Mosaik.

Hvad skal kirken i Nyrup hedde?

”Vi har ikke valgt navnet endnu,” fortæller præsten, ”men en mulighed kunne være fx Nyrup Center – Frikirken Vestsjælland eller Kirkecenter Nyrup – Frikirken Vestsjælland.”