IPSICC

Gennem sorgen sammen: Karin stiftede ’Netværk for ægtefæller efter død’

Den livsomvæltende begivenhed at miste sin ægtefælle kan føles tung at bære. Det oplevede Karin Moesgaard Pedersen og søgte derfor efter fællesskab blandt kristne i samme situation. I et pionerarbejde har hun med hjælp fra Indre Mission skabt ’Netværk for ægtefæller efter død’.

Initiativtager til ’Netværk for ægtefæller efter død’, Karin Moesgaard Pedersen. Foto: Privat

”I 2022 kommer jeg hjem en ganske almindelig arbejdsdag og finder min mand død. Bare ud af ingenting,” fortæller Karin Moesgaard Pedersen.

Den 22. juli 2022 markerer et kæmpe skifte i Karins liv. Hendes ægtefælle, Frands, gennem 34 år døde uventet i en alder af 58 år. Selv var Karin dengang 57 år. ”Jeg følte mig så knust, og jeg følte mig vred på Gud, og jeg følte kaos og afmagt. Det er jo bare i sig selv en hel krisesituation, og man tænker jo bare: ”Hvordan kan jeg leve videre?”, husker Karin. Med egne ord røg hun ind i en ’zombietilstand’ og havde tryk på i hjernen med tanker om fremtiden, økonomien, huset og ikke mindst savnet. Kaos.

Efter seks uger var hun i stand til igen at passe sit arbejde som sygehjælper på et plejehjem. En bedrift, hun tilskriver Guds styrke til hende. ”Jeg har haft den kæmpe glæde, at jeg, seks uger efter jeg mistede min mand, så kunne jeg gå på arbejde, og så lukkede døren for sorgen,” siger Karin.

Sæt i gang!

Frands var præst og god til at sætte ting i gang. Og efter et halvt år som enke blussede igangsætteren i Karin op: Hun begyndte at kontakte kirkelige organisationer for at høre, om der fandtes et netværk for enker og enkemænd. Manglen på kristne initiativer for målgruppen gjorde, at hun begyndte et pionérarbejde for at skabe et netværk for dem. ”Midt i alt det der flytter jeg, fordi jeg kan simpelthen ikke holde ud at blive i mit eget hus, så jeg får huset solgt lynhurtigt, for jeg kan bare ikke være i det hus, hvor min mand er død,” siger Karin.

Hendes ønske var, at netværket skulle starte op i samarbejde med en kristen organisation med musklerne til at nå ud til en bred kreds med nyheden om det, der blev til Netværk for ægtefæller efter død. I august 2023 begyndte hun et samarbejde med Indre Mission om opstart af netværket. Første gæst i hendes nye hjem i Voel ved Silkeborg var familiekonsulenten fra Indre Mission. Selv er Karin opvokset i Indre Mission. Man behøver ikke have relation til Indre Mission for at være med i netværket; de er bare en slags tovholdere.

”Vi går egentlig ikke op i, hvad vi hedder. Vi kommer simpelthen fra mange forskellige menigheder. Så også frikirker. Ja, folkekirke og det hele,” siger Karin.

Kunsten at finde hinanden

19. november 2023 var første møde i enkenetværket Netværk for ægtefæller efter død. Det foregik i Søhøjlandets Kirke i Gjern, hvor Karin var begyndt at gå efter Frands’ dødsfald. Før gik hun i Borgerkirken i Silkeborg, hvor Frands var præst. Men efter hans død var det for hårdt for hende at komme der og blive mindet om, at han ikke var der mere. Til opstartsmødet for netværket i Søhøjlandets Kirke var der omkring 25. På invitationen stod der, at målgruppen er folk ’midt i livet’. Siden er det blevet præciseret, at netværkets målgruppe er 50-65 år.

Dagen gav inspiration til to årlige netværksdage med foredrag og samvær for kristne enker og enkemænd i alle aldre, ikke kun for de 50-65-årige. ”Det var en hård dag, hvor alle fik lov at fortælle om, hvordan de havde mistet,” erindrer Karin. I dag er der et netværk på 12, som primært er centreret om Midtjylland og mødes på skift i hjemmene månedligt. Det viste sig, at flere fra netværket også selv havde søgt efter enkenetværk og ringet rundt til kristne foreninger.

”Det var så stærk en oplevelse ved, at jeg følte, at jamen der var jo så et behov for det, men folk har bare ikke kunnet finde det,” siger Karin.

Netværk på Sjælland

Karin blev i 2024 kontaktet af nogle enker og enkemænd fra Sjælland, der viste interesse i netværket, men af geografiske grunde ikke kunne være med. Det har siden spiret til fem.
”Der er her i januar lige blevet sendt mail ud til alle fem, så de ved, hvem hinanden er nu,” siger Karin. Hendes håb har hele tiden været at få grupper spredt rundt i landet, både i aldersgruppen 50-65 år og i andre aldre. Hun oplever, at de i netværket bedre kan forstå hinanden, fordi de har oplevet det samme og kender til sorgens bølger.

”Det er helt sikkert det netværk, der giver mig en styrke til at blive ved med at tro på – og jeg er også blevet bevidst om – at Gud, han er med mig. Og det er det eneste, jeg har i min magtesløshed,” siger Karin. I dag er hun ude af, hvad hun kalder ’zombietilstanden’ og ser glæden i sit liv og alt, hun skal leve for. Hun kæmper stadig med at vænne sig til at være alene. Der kan netværket være en trøst i at forstå hinandens ensomhed efter tabet af en ægtefælle.

Netværket er ikke til dating, og aftalen er, at man træder ud af netværk, hvis man bliver gift. Fokus er på gode oplevelser og at søge Gud sammen. ”Det er jo Gud, der hjælper os, fordi vi kan komme til Gud med alt – også vreden og afmagten – og han kan rumme det,” siger Karin.

Næste stormøde

To gange i året arrangerer et udvalg i netværket nationale stormøder. Næste stormøde foregår lørdag den 15. marts kl. 10.30-16 i Bording Missionshus. Der vil være oplæg af den kristne psykoterapeut Steen Palmqvist om sorgen over at miste en ægtefælle, og der vil blive lagt op til samtale. Prisen er 130 kroner inklusiv frokost og kaffe, som betales ved tilmelding. Tilmelding senest 8. marts på Indre Missions Familiearbejde under Alene forældre/Netværk for ægtefæller efter død. Kontakt: Erik Bertelsen, 71 75 23 33.


Fakta: Netværk for ægtefæller efter død

Målgruppen for netværket er enker og enkemænd i alderen 50-65 år med kristen baggrund. Mennesker fra alle kristne kirkeretninger er velkomne. Karin Moesgaard Pedersen opfordrer enker og enkemænd i andre aldersgrupper end 50-65 år til selv at danne netværk, og folk fra Netværk for ægtefæller efter død vil være behjælpelige med opstart, ligesom familiekonsulenten i Indre Mission vil hjælpe.

Halvårligt er der stormøder i en weekend med deltagere fra landet rundt. På Facebook kan man følge med hos Indre Missions Familiearbejde. Kontaktperson: karinmoesgaard@gmail.com