IPSICC

Hvad var det, der skete i påsken?

’Påsken år 30 – hvad var det, der skete’ er en hurtig ekspertindføring i, hvad der skete i den uge, hvor Jesus red ind i Jerusalem og senere blev korsfæstet.

Bogen er hverken er for tynd eller for tung og giver undervisning, svar og baggrundsviden, som gør påskens budskab både tydeligere og stærkere. Man får mange små godbidder og detaljer om jødiske traditioner og jødisk kultur på Jesu tid. Bogens forfatter har læst teologi og har samtidig en stor interesse for arkæologi. Han er blandt andet næstformand for Selskab for Bibelsk Arkæologi, og det kan man godt mærke.

Bogen veksler godt mellem arkæologi og teologi og sætter både gammeltestamentlige profetier og begivenheder og nytestamentlige tekster ind i en større sammenhæng og med et tydeligt budskab til i dag.

Et miniopslagsværk

Der vil altid være tilvalg og fravalg, når man skriver en bog som denne, men bogen indeholder virkelig mange små og store detaljer og kan således også bruges som et miniopslagsværk om påsken, hvis man sidder og bliver i tvivl om en detalje. Hvem var fx den discipel, der endte med at flygte af sted uden tøj på kroppen torsdag aften? Og har du nogensinde tænkt over, hvor Jesus boede henne, når han og disciplene var i Jerusalem? Og at Jerusalem i påsken blev fyldt af pilgrimme og andre tilrejsende i et antal, der næsten svarer til Aarhus by i dag?

Bogen har mange væsentlige referencer til gammeltestamentlige tekster og traditioner, som giver nye dybder til de mange budskaber i påskeugen. Blandt andet referencen til kong David, der altid red på æsel i fredstid og betydningen af, at det lige netop var palmegrene, der blev brugt, da Jesus red ind i Jerusalem. Og så er der en meget interessant detalje omkring det brød, som Jesus løftede op i forbindelse med indstiftelsen af nadveren, men den er der ikke plads til at forklare her.

Nyt lys over påsken

Bogen forsøger også at give svar på de tekster, som for nogle kan volde lidt problemer, når man gerne vil være tro mod det, der står i Bibelen. Der er fx nogle begivenheder, hvor de fire evangelier umiddelbart ser ud til at angive forskellige tidspunkter for forløbet omkring Jesus’ henrettelse og nadvermåltidet, ligesom naturfænomenerne omkring Jesu død også bliver behandlet. Gennemgangen af Jesu syv korsord kan bestemt også anbefales at kaste et blik på. Ligesom gennemgangen af Torinoligklædet også er yderst interessant.

’Påsken år 30’ kan helt klart kaste nyt lys og nyt liv over påsken for nogen – og måske endda for de fleste. Et godt supplement til påskens gudstjenester og tekstlæsninger. Nogle informationer vil den erfarne kristne naturligvis allerede kende på forhånd, men gentagelser og påmindelser skader sjældent, og så er det altid fint at få det hele samlet.

Johnny Oslo Tidemand:
Påsken år 30
123 sider. 178 kr.
Udfordringens Forlag