IPSICC

”Helligånden kan skinne gennem sprækkerne i det brudte”

Som præst, socialarbejder og medarbejder i psykiatrien har Josef Kristensen givet omsorg til andre. Da han sidste år blev ramt af livstruende sygdom, måtte han selv lære at tage imod hjælp og omsorg – både fra Gud og mennesker. Den erfaring har han skrevet en bog om.

Josef Kristensen, der her ses sammen med hustruen, Elin, fik en livstruende sygdom under et ophold på Cypern. Dermed måtte han tage afsked med sin Martha-rolle og lære at se sig selv i et nyt lys – som et menneske, der havde brug for omsorg og hjælp både fra Gud og mennesker.

Hjemme hos Josef og Elin Kristensen i Grevinge på Nordvestsjælland hænger et maleri, der forestiller en krukke, som er slået itu og er revnet flere steder. Ud gennem sprækkerne i krukken skinner et stærkt, varmt lys.

Billedet er malet af en kunstner, Josef Kristensen kender, og det er inspireret af en vision, Josef Kristensen havde for et par år siden. Han så for sig, hvordan det brudte, sårede og uperfekte i mennesker ikke kun medførte lidelse og smerte, men også gav mulighed, for at Helligåndens lys kunne skinne igennem det brudte og give håb og mulighed for nyt liv.

”Det var en vision, jeg fik i forbindelse med, at jeg tænkte over det brudte i menneskers liv og brugte en del tid på at tale om det som præst. Jeg har set mange mennesker, hvis liv var præget af brudte relationer, psykisk lidelse, traumer og tab, men jeg har også set Guds omsorg og nærvær i de menneskers liv,” siger Josef Kristensen. Han har i over 30 år været præst i den internationale frikirke Copenhagen Community Church, som han selv var med til at etablere. Inden da var han lovsangsleder og præst i frikirker i Aalborg og Holstebro.

Det meste af sit voksenliv har han givet omsorg, trøst og støtte til andre – som præst og som socialarbejder og medarbejder i psykiatrien. Han har i en årrække kombineret et deltidsjob som præst med vagter i psykiatrien, og derudover har han og hans kone, Elin, opbygget og været med til at drive to huse på Cypern, House of Mercy, hvor voldsramte kvinder, migrantarbejdere i krise og flygtninge har kunnet søge støtte og sikkerhed. Et projekt, som de har drevet i samarbejde med lokale aktører, herunder den katolske kirke.

En ’Martha’ på Cypern

Josef Kristensen er i kirkelige kredse kendt som en initiativrig og dedikeret præst og et menneske, der gerne gik en ekstra mil for andre, som havde brug for hjælp og støtte. Det har også være en væsentlig del af hans selvforståelse; han har set sig selv som en ’Martha’, der har haft stor glæde ved at tjene andre mennesker. Men da han sidste år blev ramt af livstruende sygdom under et ophold på Cypern, måtte han tage afsked med Martha-rollen og lære at se sig selv i et nyt lys – som et menneske, der havde brug for omsorg og hjælp både fra Gud og mennesker.

”Jeg har siden ungdommen opfattet mig som Guds barn og stolet på hans kærlighed, men jeg havde nok ikke for alvor erfaret, hvad det vil sige slet ikke at magte noget selv og derfor være helt forladt på andres hjælp – og på Guds nåde,” siger han. Josef Kristensen har tidligere skrevet bogen ”Nærvær når døden banker på”, hvor han undersøgte forskellige kulturers opfattelse af efterlivet og videregav nogle af sine erfaringer som præst med at være tæt på døende og deres pårørende. Og nu er han aktuel med endnu en bog ”Omsorg – for dig med en livstruende sygdom”.

”Jeg havde indstillet mig på,
at det var ved at være slut,
og jeg var afklaret med,
at sådan måtte det være.
Så alt føles som en ekstra gave.”

En meget personlig bog, som er skrevet med afsæt i hans erfaringer fra det seneste års tid, siden han en morgen i marts 2024 mærkede en stærk smerte i ryggen. Han var netop stået op og glædede sig til at begynde dagen med en kop kaffe, da han mærkede en skarp smerte i ryggen. Han faldt op på gulvet, næsten ude af stand til at bevæge sig. Heldigvis havde han sin mobiltelefon i lommen og formåede at få ringet til sin kone i Danmark. Herefter fulgte nogle meget dramatiske og kritiske døgn og uger, hvor dagene flød sammen i en tåge af smerte og frustration.

Kun med hjælp fra sin kone og parrets ene datter, som begge tog til Cypern, lykkedes det at få stillet en nogenlunde diagnose, hvorefter Josef Kristensen i fly blev hentet til Danmark, eskorteret af en sygeplejerske fra Rigshospitalet. I Kastrup Lufthavn ventede en ambulance, som kørte ham til akutafdelingen på Holbæk Sygehus.

Smerter, frygt og bøn

Scanningerne viste, at han havde fået et sammenfald i ryggen og en kompressionsfraktur i en ryghvirvel, men hvad konsekvenserne ville blive, var længe uklart. ”Hele forløbet var voldsomt, fordi jeg ikke anede, hvad der ville ske, og om smerterne nogensinde ville fortage sig. Jeg har aldrig tidligere følt mig så magtesløs, fordi jeg har været vant til at være fysisk stærk og selv tage mig af tingene. Det var en helt uvant situation, og jo, jeg var indimellem bange,” erkender Josef Kristensen.

Frygten greb ham især en nat, hvor han blev bange for, at han skulle ligge bundet til en seng i resten af sit liv – om det så blev kort eller langt – og han fik en fornemmelse af, hvorfor nogle mennesker kan ønske at afslutte deres liv. ”Heldigvis har det mest nærliggende for mig altid været bønnen, så jeg bad til Gud – som hans barn – og det beroligede mig,” siger han. Især på det første hospital hvor han var indlagt på Cypern, var behandlingen barsk og upersonlig, og han følte sig utryg.

I Danmark har han derimod generelt oplevet stor indlevelse, forståelse og omsorg fra det ofte travle personale, både på hospitalerne og i sundhedsvæsnet i øvrigt. ”Jeg kan slet ikke udtrykke min tak tydeligt nok for den omsorg, jeg har mærket – både fra mine nærmeste og fra sundhedspersonalet og i overvældende grad også fra Gud. Det er noget af det, jeg forsøger at beskrive i bogen,” siger Josef Kristensen.

”Jeg har aldrig tidligere følt mig så magtesløs,
fordi jeg har været vant til at være fysisk stærk
og selv tage mig af tingene.
Det var en helt uvant situation.”

En samtale i et fly

Omsorgen hjalp ham også til at erkende, at hans rolle nu var ændret, og at han ikke længere kunne leve det liv, han tidligere havde gjort – som en aktiv hjælper for andre og med mange rejser og masser af fysisk aktivitet. ”Hvem var jeg, når jeg ikke længere kunne gøre den slags ting? Jeg har prædiket meget om, hvordan vores samfund dyrker et menneskesyn, som sætter præstationer højt og tillægger os værdi efter, hvad vi kan udrette. Jeg har holdt fast i, hvordan kristendommen er en modsigelse af den dagsorden, og jeg har også troet på Guds kærlighed, men jeg har erfaret på en meget dybere måde nu, hvad det vil sige at tage imod den nåde,” siger han.

I flyet fra Cypern til Danmark talte han med den sygeplejerske, som skulle sørge for at smertedække ham og få ham sikkert hjem, og han kunne identificere sig med hendes aktive liv, hvor hun rejste rundt i hele verden for at hente danske patienter hjem.

”Jeg fortalte hende, at jeg havde holdt meget af at rejse og arbejde rundt omkring i verden. At jeg godt kunne lide at opleve og lære nye ting. Så sagde hun til mig: ’Du kommer helt sikkert til at opleve noget nyt nu, du ikke har oplevet før’. Det havde hun jo ret i, og selv om det har været en rutsjetur med mange nedture, tænker jeg i dag, at jeg ikke ville have været det seneste år foruden. For Gud har gjort alting nyt for mig,” siger han.

Forbøn og undskyldning

Den seneste undersøgelse af hans rygsøjle viser, at dele af knoglen i en af hvirvlerne er eroderet, og knoglerne er så skrøbelige, at lægerne ikke tør operere. Udsigterne er med andre ord ikke lovende. Men efter at Josef Kristensen i oktober sidste år var med til en konference, hvor en amerikansk prædikant og dennes søn bad for ham, har han stort set ikke mærket smerter. Han kan igen gå og sidde, omend han må hvile sig flere gange dagligt og må have hjælp til mange ting. De hjælpemidler, han har brugt, bl.a. gangstativ, står nu ubrugte hen, og han håber, at han ikke får brug for dem igen.

”Jeg er så taknemlig for de dage, jeg får givet nu. Jeg havde indstillet mig på, at det var ved at være slut, og jeg var afklaret med, at sådan måtte det være. Så alt føles som en ekstra gave,” siger han.
Josef Kristensen er taknemlig for det aktive liv, han har levet, men det seneste års tid har givet ham erfaringer, han ikke har givet sig selv mulighed for at få tidligere. Især af omsorgen fra sine nærmeste og nærheden i relationerne til dem.

”Jeg har fået talt med mine børn og sagt undskyld for de ting, jeg havde brug for at bede om tilgivelse for, og mine børn har været så storsindede, at de har tilgivet mig – især at jeg har arbejdet for meget og derfor har været der for lidt for dem,” siger han.

Josef Kristensens bog ”Omsorg – for dig med en livstruende sygdom” kan bestilles via hjemmesiden omsorgsterapi.dk eller købes i landets boghandlere.

Gud holder sig ikke for næsen

I bogen beskriver Josef Kristensen, hvordan livstruende sygdom er en krise for både den syge og de pårørende, og at krisen – trods sorg og frygt – eller til dels på grund af de svære følelser – kan blive en mulighed for at uddybe eller forsone relationer. Det kan også blive en mulighed for at lære Gud bedre at kende.

”For over 30 år siden mødte jeg en engelsk prædikant, som fik mig til at forstå, hvor radikal Guds nåde er. Den forståelse fik jeg uddybet under to års studier i reformert teologi i England. Jeg plejer at opsummere mit gudsbillede på den måde, at på den værste mandag, hvor alting er gået galt, og jeg har svaret min kone vredt og sparket til hunden, elsker Gud mig maksimalt, og hans nåde leder mig til at vende om og gøre det godt igen,” siger han.

Frelsen er med andre ord en gave, som kan udvirke, at man er i stand til at gøre gode gerninger, man ikke kan fremtvinge af egen vilje, mener Josef Kristensen. Og selvom han har haft denne forståelse i mange år, er den blevet skærpet under hans sygdomsforløb. ”Jeg er blevet mere tryg i, at Gud ikke alene inviterer os ind i sit nærvær, men også omfavner os – uden at være nødt til at holde sig for næsen. Han bliver ikke snavset af at favne os; vi bliver rene,” siger han.

Perioden med sygdom har skærpet Josef Kristensen blik for, hvor meget lidelse der findes selv i et materielt rigt samfund som det danske. ”Det rører mit hjerte at se og tænke på de mange mennesker, der lider psykisk og fysisk, og jeg ville ønske, at de kunne mærke den lindring, som erfaringen af Guds ufattelige kærlighed kan give. Det er, som om jeg bedre kan mærke, hvordan Jesus føler med alle os stakkels mennesker, når han ser os lide. Han kender alle lidelsens dybder, intet er fremmed for ham,” siger han.

Og han mener, at lidelsen kan gøre os mennesker i stand til at se med større kærlighed på hinanden. ”Smerten og lidelsen er ikke nødvendigvis vores fjende, selv- om de fleste af os nok ser sådan på det. For lidelsen kan føre os tættere på det blik, Jesus har på os. Og derigennem også tættere på en tro på, at alt er vel.” Josef Kristensens bog ’Omsorg – for dig med en livstruende sygdom’ kan bestilles via hjemmesiden omsorgsterapi.dk eller købes i landets boghandlere.