At læse sammen med andre

Der er en stor glæde ved at læse en tekst eller en bog sammen med andre. Jeg har prøvet det i flere forskellige sammenhænge:
Da jeg læste teologi, var vi en gruppe, der mødtes for at læse Regin Prenters dogmatik.
Da jeg blev præst, samledes vi en gruppe præster hver torsdag for at læse og drøfte den kommende søndags tekst.
Da jeg blev stiftspræst vedr. islam og kristendom, nedsatte jeg et stiftsudvalg af præster, politikere, skolefolk og andre til fælles drøftelser og læsning.
Da jeg blev biskop, nedsatte jeg et stiftsudvalg – en teologisk tænketank – hvor præster og lægfolk, med vidt forskellige holdninger og baggrund, kunne læse og drøfte aktuelle teologiske tekster og spørgsmål.
Og for et par måneder siden besøgte jeg en god gammel ven, hvor vi tilbragte en aften sammen for at læse St. St. Blichers: En landsbydegns dagbog højt for hinanden.
Alle disse læse- og samtalegrupper har været til stor inspiration. Ligesom det ikke er godt for mennesket at være alene, sådan er det heller ikke altid godt eller tilstrækkeligt at læse alene.
Den tyske filosof Hans-Georg Gadamer (1900-2002) taler om, at man altid møder en tekst med en forforståelse. Man kan derfor aldrig læse en bog eller tekst neutralt eller objektivt. Hvis man derimod læser en tekst sammen med andre og drøfter den, vil man helt sikkert opdage nuancer, nye og andre aspekter og forhold, som man ikke ville have fået øje på, hvis man havde læst den alene.
Sidste år inviterede jeg på min Facebook-side til en åben samtale om dommedag. Det resulterede i dannelsen af en samtalegruppe, som vi muntert har kaldt for en PTSD-gruppe (Pastoral-Teologisk-Samtalegruppe om Dommedag). Vi mødtes en gruppe præster og teologer i foråret 2024 og har siden holdt flere møder. I efteråret blev vi enige om sammen at læse og drøfte Lars Sandbecks bog: Når kærligheden dømmer – den kristne tro på alles frelse.
Det læsefællesskab har været til stor hjælp og inspiration, og det har nu udmøntet sig i en bog, som netop er udkommet med titlen: Et folkekirkeligt genmæle – imod Lars Sandbecks kristendomsforståelse.
Bogen vil forhåbentlig blive omtalt og anmeldt også her i Udfordringen, så jeg skal ikke sige mere om bogen og dens indhold. Kun gentage: Hvor er det dog en stor glæde og inspiration at læse en bog sammen med andre! Det er ganske enkelt horisontudvidende.
Gadamer introducerede for lang tid siden begrebet horisontalitet, som hentyder til vores begrænsede perspektiv og forståelse af verden. Gardamer gjorde med rette gældende, at vores horisont kan udvides gennem dialog og interaktion med andre mennesker og kulturer.
Det oplever man ikke mindst i en læsegruppe. Det er berigende, øjenåbnende, horisontudvidende og frugtbart.
Derfor denne opfordring: Læs! Og læs også gerne sammen med andre – også med dem, du er uenig med!