Solarium, alkohol og abort

Cand.mag., deltidsjournalist
i Kbh. for Udfordringen
Et flertal i Folketinget ønsker et forbud mod brug af solarium for unge under 18 år. Det skyldes, at flere og flere får modermærkekræft. Faktisk er Danmark ét af de lande i verden med de fleste tilfælde. Samtidig øges antallet af unge, der bruger solarium. Derfor virker det fornuftigt at forbyde det til helt unge mennesker, der oftest ikke tænker på konsekvenser langt ude i fremtiden. Man regner med, at loven vil træde i kraft fra næste år.
Samme hensyn til de unges sundhed stod bag den alkohollov, der trådte i kraft 1. april i år og er en stramning af tidligere lovgivning på området. Således er det nu ulovligt at sælge spiritus med en alkoholprocent på over seks procent til unge under 18, ligesom det ikke er lovligt at sælge alkohol til unge i nattelivet – i de såkaldte nattelivszoner – efter kl. 22.
Selvom lovene vækker debat, synes det indlysende at værne om de unge gennem love, der kan nedsætte skadevirkning. For hvem kan være imod en lovgivning til beskyttelse af unge og deres helbred?
Det, som imidlertid undrer mig, er, at man – samtidig med, at man vil beskytte unge under 18 år mod modermærkekræft som konsekvens af solariestråler og mod allehånde negative bivirkninger, som overdreven brug af alkohol kan medføre, og som unge er særlig sårbare overfor – i den samme periode vedtager en lov, der gør det muligt for 15-18-årige unge piger at få foretaget en abort uden forældrenes eller andre omsorgspersoners samtykke og uden krav om tilladelse fra Abortnævnet.
Hvis en 15-årig ikke kan forudsige konsekvenserne af at gå i solarium, hvordan skal hun så kunne gennemskue konsekvenserne af en abort? For hvor er hensynet til den unges – for ikke at nævne det barn, hun bærer – sundhed henne, når det kommer til abortspørgsmålet?
Udover at beskyttelsen af det ufødte barn tilsyneladende slet ikke er en overvejelse værd for lovgiverne, så tænk på konsekvenserne for en ung pige på 15 år, der skal stå alene med beslutningen om en abort. Godt nok opfordres der – når loven træder i kraft 1. juni i år – til, at den unge skal vejledes til at inddrage forældrene eller en anden voksen. Men, hvis pigen ikke ønsker det, er der ingen krav om, at forældrene bliver informerede om aborten eller overvejelserne derom.
Her mangler klart en sans for proportioner.