IPSICC

Kina slår ned på udenlandske missionærer

Kina har taget endnu et skridt, der vækker bekymring hos fortalere for religionsfrihed verden over. Nu forbydes især udenlandske missionærer at deltage i kristne aktiviteter som prædikener og træning. Kina har også for nylig udnævnt to nye katolske biskopper uden Vatikanets godkendelse, skriver Christian Today.

De nyligt reviderede ”Implementeringsregler for administration af udlændinges religiøse aktiviteter” har indført omfattende begrænsninger på udenlandsk involvering i kristen gudstjeneste, uddannelse og velgørenhed.
Reglerne forbyder udlændinge at prædike, distribuere religiøst materiale samt deltage i trosbaserede aktiviteter uden forudgående statslig godkendelse.

Udenlandske missionærer får også forbud mod at organisere bibelstudier, indsamle penge eller bare bruge onlineplatforme til religiøse formål, medmindre det er godkendt af myndighederne.
Kinesiske statsborgere er ligeledes forhindrede i at deltage i udenlandsk ledede aktiviteter eller modtage religiøs støtte fra kristne organisationer i udlandet. Udlændinge, der overtræder de nye religiøse restriktioner, risikerer at blive idømt bøder, deporteret eller retsforfulgt.

Henrietta Blyth, administrerende direktør for Open Doors UK og Irland.

”Kina vil kontrollere eller udslette kristendommen”

Henrietta Blyth, administrerende direktør for Open Doors UK og Irland, har kommenteret den nye lovgivning med ordene: ”Disse love kriminaliserer effektivt de fleste former for kristent vidnesbyrd og missionsarbejde udført af udlændinge i Kina. De er det seneste tegn på, at Kinas regering er fast besluttet på at bringe ethvert udtryk for kristendommen under sin kontrol – eller udslette det.”

Den kinesiske regering har også ignoreret at involvere den katolske kirke og få den nødvendige pavelige godkendelse, da de for nylig indsatte Joseph Huang Bingzhang og Anthony Xu Jiwei som biskopper. Dette skete kort efter pave Frans’ død, hvilket vakte international opsigt og såede tvivl om den aftale mellem Vatikanet og Kina fra 2018, der skulle regulere samarbejdet omkring bispeudnævnelser.

For Henrietta Blyth er det en udvikling, der kalder på forbøn for Kinas kristne: ”Disse udviklinger viser os, at Kina ikke blot forsøger at forvalte religion, men forsøger at genskabe den i partiets billede. Kristne i Kina bliver afskåret fra den globale kirke og sat under stigende overvågning og kontrol. Det internationale samfund må ikke se bort fra det,” understreger hun.

Under Xi Jinping har Kinas regering fremmet de statslige ”patriotiske kirker”. Samtidig har regeringen slået hårdt ned på husmenighederne med razziaer, anholdelser og censur, ligesom også bibeldistribution overvåges nøje.