Danskerne tilbage til kristendom?
Kristendommen vil få et come-back, vurderer middelalderforsker, som udgiver ny bog.Vikingerne valgte ikke kristendom på grund af politik, men på grund af dens værdier, mener professor Brian Patrick McGuire ved Roskilde Universitetscenter.
Derfor sker der også en ny tilbagvenden til kristendommen i vor tid i forbindelse med debatten om værdier.
Brian Patrick McGuire mener, at kirkehistorikere generelt har fokuseret for meget på kirkens magt og glemt værdiernes betydning.
Kristningen af Danmark havde ikke kun noget med magt og politik at gøre, men også med kristendommen og vores omsorg for næsten, mener den internationalt anerkendte forsker.
Han udgav i tirsdags bogen Da Himmelen kom nærmere Fortællinger om Danmarks kristning 700-1300. Her påviser middelalderforskeren, at kristningen af danerne ikke kun skyldtes kong Harald Blåtands beslutning, som den fremgår af Jellingestenen.
– Omvendelsen foregik over flere hundrede år mellem 700 og 1300. Danerne blev kristne, fordi hellige mænd og kvinder prædikede den nye religion i overensstemmelse med deres indre overbevisning.
Overalt fandtes en pastoral kristendom, som nåede ud til samfundets fjerneste afkroge, påviser Brian McGuire.
Han har tidligere argumenteret for, at den mørke middelalder i virkeligheden var en lys middelalder på grund af kristendommen.
– Middelalderstudier er af relevans for den europæiske selvforståelse. Der er både kontinuitet og brud mellem middelalderen og vor tid, argumenterer RUC-forskeren, der altså mener, der sker en lignende genkristning af danerne som i middelalderen.
Den foregår ikke som et boom; men efterhånden som værdidebatten gør danskerne opmærksomme på kristendommens værdier.