Flygtning fik ikke lov at sige farvel til hustru og børn

Den iranske flygtning Mahmood Mashayekh døde i Danmark.

I denne uge døde den iranske kristne flygtning Mahmood Mashayekh af kræft. Han fik ikke lov at sige farvel til sin hustru og sine børn, der bor i Iran.

Mahmood fik efter et længere ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård opholdstilladelse i Danmark i efteråret.

Herefter fik han konstateret lungekræft, som senere bredte sig til bl.a. leveren.

I tirsdags døde han på Herlev Hospital. Han nåede at sige farvel til sin bror, som bor i Danmark, og sin far og søn, som bor i Norge.

Men det var en stor sorg for ham, at Danmark nægtede at udstede visum til hans hustru og døtre i Iran, som sagtens kunne have nået at besøge ham og sige farvel på dødslejet.

Mahmood talte natten før sin død længe med en god ven om begravelse i Iran eller Danmark. Han ønskede sig en kristen begravelse her i landet.

Interview i Udfordringen

I uge 26, 2016, bragte Udfordringen et interview med Mahmood, som dengang var 49 år.

Her fortalte han, at han som 18-årig var med i krigen mellem Iran og Irak, hvor han blev såret tre gange og tabte 32 procent af sin førlighed, bl.a. fordi der stadig sad bittesmå splinter i benene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Siden fik han job, kone og børn, men på et tidspunkt hjalp han forbipasserende i sikkerhed. Han blev nødt til at forlade sin familie og sit land, fordi politiet ønskede, at han skulle angive andre.

”Jeg landede i Kastrup lufthavn i 2012. Ingen forlader sin familie, hvis ikke man frygter for sit liv. Jeg havde et godt liv i Iran, godt job, en ok tilværelse. Og hvis du har børn, ved du, at man kan savne dem. Jeg ved ikke, hvornår jeg ser mine igen, jeg ser dem ikke vokse op, men jeg var nødt til at forlade dem, selvom jeg elsker dem”, sagde Mahmood med sorg.

Han kæmpede med psykiske traumer fra voldsomme oplevelser, og psykiateren anbefalede, at han blev flyttet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I Danmark blev han kristen, og han kunne derfor ikke tage tilbage. Det var vigtigt for ham at få nævnt, at han aldrig har overtrådt dansk lov.

Som kok hjalp han af og til kristne menigheder med madlavningen, indtil han blev syg.