– Ærlighed betyder håb for Metodistkirken i Danmark

Hans Växby fra Helsingfors var biskop over Metodistkirken i Norden og Baltikum indtil for nylig. Han var bl.a. imponeret over „gospelvækkelsen” i DanmarkHans Växby er andenpastor i Metodistkirken i Helsingfors. Førstepastoren er hans kone Kaikka. Hans Växby var Metodistkirkens biskop over Norden og Baltikum fra 1989-2001, og altså også over Danmark.Vi talte med ham i forbindelse med en frikirkekonference for pastorer og medarbejdere i Tampere i Finland forrige uge.

-Hvad var dit indtryk af det åndelige klima i Danmark, da du var biskop?

– Nu har jeg jo kun mit indtryk af Danmark gennem Metodistkirken – og så Kristeligt Dagblad, selvfølgelig. Men ellers må jeg sige, at selv om Danmark i forhold til andre lande i Norden er førende i sekularisering og religiøs pluralisme, så anede jeg at situationen ville vende.

– Jeg er imponeret af „gospelvækkelsen” i Danmark. Koret KEFAS i Jerusalemskirken i København, der også er vært for det årlige Copenhagen Gospel Festival. Nu har man næppe plads nok til øvelserne i Jerusalemskirken for alle festivalsangere.

– Sangerne synger teksterne, før de tror på dem. Det minder mig om et gammelt metodist anekdote. John Wesey kom tilbage til London som mislykket indianermissionær og besøgte derfor hernhutten Peter Bøhler for at få et godt råd. Han svarede: Prædik indtil du selv tror på det, og bliv siden ved med at prædike – med endnu større glæde – fordi du tror på det.

Kristen kultur

Mit sidste indtryk fra sommerkonferencen 2001 var en længsel efter at generobre samfundet, at det igen skulle blive naturligt at bede bordbøn, synge salmer osv. At få en kristen kultur igen.

-Sommerkonferencen 2002 afslørede en forbavsende ærlighed. Ingen frikirker vil vel indrømme at de går tilbage?

Hans Växby slår en latter op:

– Nej, det er nok rigtigt. Men netop den ærlighed, jeg selv oplevede i Metodistkirken i Danmark, har gjort, at jeg nærmest er forbavset over at den åndelige situation endnu ikke er vendt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hans Växby mener der er håb for Metodistkirken i Danmark. Og nævner da også de to voksende Metodistkirker i hhv. Strandby og København. Men det står sløjt til med opstarten af nye menigheder.

– Vi har mod til at lægge ned, men vi har ikke kraft til at starte nyt, konluderer Växby. – I Norge tog det flere år at diskutere igennem, at man måtte nedlægge en menighed på vestkysten. I Hammerfest var vi også ved at lukke menigheden, men det skabte sådan et røre, at flere tog derop og det lykkedes at overbevise flere venner af menigheden til at blive medlemmer og tage ansvar for fremtiden.

Alligevel undrer det Hans Växby „at vi har så stor smerte” ved at nedlægge et arbejde, men åbenbart ikke nok smerte over de mange, som må gå fortabte eller forvirrede gennem livet, så vi planter nye menigheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Klassemøder?

-Hvordan går det med at danne ansvarlighedsgrupper, som jo var Metodistkirkens kendemærke i starten?

– Desværre har vi tabt gruppetraditionen, „klassemøderne” som de hed, indrømmer Hans Växby. – Og vi savner det. Kun få forsamlinger har små grupper.

– Men jeg er selv med i en retrætebevægelse som hedder Emmaus. I min „vandringsgruppe” for opfølgning af retræten er vi kun to, men bare det at få de samme spørgsmål hver uge: Hvordan går det med dit åndelige liv… studierne… tjenesten? er meget frugtbart. For så tænker vi: Han kommer og spørger om det samme igen næste uge. Så jeg må se at få gjort noget ved det!

Växby og den person, han er ansvarlig overfor er begge pastorer. De spørger også hinanden:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvornår på det sidste oplevede du at være nærmest Kristus? Hvornår lærte noget ved at mislykkes?

Og så slutter den lille scenace med at de beder sammen.

Spredt befolkning

Hans Växby arbejder nu, sammen med hustruen Kaikka, i den svensktalende Metodistkirke i Helsingfors.

– Det er svært, konstaterer han, fordi den svensktalende befolkning er spredt over hele hovedstaden. Den gudstjenestefejrende forsamling er på omkring 30, ved enkelte gudstjenester op til 50.

I hele „Svenskfinland” er der 600 metodister. Måske ikke imponerende. Men i forhold til et indbyggertal på 300.000 på Finlands syd- og vestkyst, er det ikke dårligt. Det ville svare til ca. 10.000 metodister i Danmark.

Den nuværende biskop for Metodistkirken i Norden og Baltikum er den norske Øystein Olsen.