Ånden giver os nyt mod

Helligånden gør Jesus mere synlig, siger katolsk karismatisk præst– Benny Blumensaat, hvad betyder Pinsen for dig som katolsk præst?
– Pinsen er både for mig og kirken en af de største højtider, hvor vi fejrer udgydelsen af Helligånden – og kirkens fødselsdag.

Den giver ny
frimodighed

Det er jo Helligånden, der giver os frimodighed og kraft til at gå ud og fortælle om Jesus. Det er Guds kraft over kirken.
– Vi har netop haft firmelse (svarende til konfirmationen) og her bekræfter vi den gave, vi har fået i dåben, nemlig den iboende ånd, som findes i os, men som vi ikke alle er opmærksomme på.
Pinsen giver os anledning til at tænke over, hvad vi har fået, og til igen at åbne os for Helligånden i vore liv. Vore læsninger i kirken lægger i denne tid op til det, der skete i Pinsen.

Helligånden blev vakt
ved håndspålæggelse

– Hvad betyder Helligånden for dig personligt?
– Helligånden fik mig til at tro på Jesus. Jeg er jo vokset op i et katolsk hjem, men kom som ung væk fra troen. Jeg levede et liv i kriminalitet med druk og stoffer. Det endte med, at jeg kom på den lukkede afdeling på Riisskov…
Men så var det, at der var nogen der bad for mig. En karismatisk katolsk præst fra USA, Paul Marx, kom og besøgte mig. Han lagde hænderne på mig og bad for mig.
Da opdagede jeg Helligåndens kraft på en ny måde. Jeg forstod, at den iboende ånd i mig var blevet vakt ved bøn og håndspålæggelse.

Guds fred og kald

– Hvordan oplevede du det?
– Som en fred, der ikke kom fra mig selv, men som kom ovenfra. Som om himlen sænkede sig over mig. Og jeg følte en indre stemme sige: „Benny, følg mig!” Så vidste jeg, at det var det, jeg skulle – det var enten eller. Og det var årsagen til, at jeg senere gik igang med at uddanne mig til præst.

Brug for nådegaver i menigheden

– Helligånden gør Jesus mere synlig. Det er Helligånden, der giver os nådegaver til at forstå Jesus og gøre ham synlig.
– Er det noget, der betyder noget i kirkens liv?
– Det gør det bestemt. De karismatiske nådegaver har en væsentlig funktion – selv om de ikke altid manifesterer sig så tydeligt, som de måske burde.
Nådegaver som kundskabsord, profetisk tale, helbredelse, tungetale – de er alle vigtige gaver til menigheden.
– Bruger du nådegaverne i dit eget liv?
– Ja, selv fik jeg nådegaven til at tale i tunger i forbindelse med min omvendelse som ung på Riisskov. Jeg læste bogen om Nicky Cruz og bogen „Sig altid tak” – og det hjalp mig til at tage imod disse gaver.
– Hvor vigtig er tungetalen?
– Den er én af gaverne – ikke den eneste, og den er heller ikke adgangstegnet til at kalde sig kristen efter min og den katolske kirkes opfattelse. Der er jo mange kristne mennesker med et dybt kristent engagement, som ikke taler i tunger.
Men det er ikke op til os at sige, at vi ikke behøver det, som Gud vil give os, siger Benny Blumensaat, som er præst i Esbjerg.