Fanget i opgør mellem kristne og muslimer

Tolv danske missionærer og tre volontører er fanget i
voldsomme uroligheder mellem kristne og muslimer i NigeriaDanske missionær-familier blev delt, da uroligheder pludselig udbrød fredag i Jos, Nigeria, i forbindelse med den muslimske bøn. Nogle børn nåede ikke hjem fra skole, men måtte blive hos andre missionærer.
I løbet af weekenden blev adskillige – måske flere hundrede mennesker dræbt, kirker og moskeer og private huse blev brændt ned i optøjerne, der foregik i centrum af millionbyen Jos, tæt på Sudanmisionens gæstehjem, Dogun Dutse.
Christ Acadamy, som ligger over for, blev også ødelagt. Flygtende mennesker, hvor af nogle havde mistet deres huse, strømmede til for at finde beskyttelse bag gæstehjemmets mur, og tallet nåede op på 230 foruden de ca. 30, der i forvejen opholdt sig på Dogun Dutse.

Slagter hinanden

Bestyreren af gæstehjemmet, Jens Henrik Kristiansen, skriver i en mail:
– Situationen i Jos minder mest af alt om et borgerkrigshærget område, hvor ingen kan komme nogen steder. Muslimer og kristne slagter hinanden. Vi er lukket inde på Dogon Dutse samt i det blå hus ved Hillcrest. Masser af mennesker er blevet dræbt og mange flere sårede. Dogun Dutse fungerer som en flygtningelejr, og vi har bespist over 230 mennesker de sidste to dage. Det kan vi ikke blive ved med og vi sparer også på vandet.
– Det hele begyndte, da muslimerne var til fredagsbøn. De havde spærret vejen af og en kristen kvinde gik igennem. De begyndte at slå hende og det var gnisten som fik det hele til at eksplodere. Kirker og kristne hjem er smadret og brændt af. En af vores dygtigste ansatte på Dogun Dutse, Pam Yakoubu fik hele sit hjem brændt af. Han bor nu her med sin familie på 30 mennesker, fortæller Jens Henrik Kristiansen, der netop er kommet derud med sin familie i sommers.