Gamle bøger til aktuelle behov

Det er 5 år siden, Svend Jensen startede Ikast Kristne Antikvariat – og de har bestemt ikke været kedelige. Den gamle bogtrykker bruger bøgerne i kristen rådgivningDer er altid et eller andet i vejen med mekanikerens bil. Og elektrikerens hus har ufærdige installationer. Gartnerens have ser forfærdelig ud, og kokken har ikke tid til at lave mad derhjemme. Men anti-kvarboghandler Svend Jensen fra Ikast bryder mønsteret. Han læser selv 3 bøger om ugen…
Det hele startede sådan lidt “Hovsa!”. Bogtrykkeren med speciale i kuverter og visitkort blev involveret i “Folkekirkens Dagligstue”, et socialt arbejde i Ikast. Og de manglede penge. Svend interesserede sig for bøger og solgte så bøger fra dødsboer i omegnen. Det blev til 25-30.000 kr. om året.
Det udviklede sig til “Ikast Kristne Antikvariat” i trykkeriets lokaler, med over 20.000 titler. Svend Jensen viser stolt sin samling. Reoler op og ned ad dørstolper. Der er rejsebeskrivelser, romaner og forskellige opslagsværker. Over halvdelen af lageret består af kristne bøger. Der er bl.a. andagtsbøger til et helt liv – 80 forskellige…

Kirkelig interesse

I 1995 udgav Svend Jensen sin “Religions ABC” – en fortegnelse over de mange kirkelige bevægelser i Danmark. Ved at kende kirkernes historie og særpræg fandt han ud af, hvor de mange bøger hørte hjemme.
Selv hører han hjemme i Folkekirken. Han har bl.a. været spejderfører i KFUM i 35-40 år.
– Jeg har fået kontakt med en masse spændende mennesker over hele landet, fortæller Svend.
– Samtalen begynder som regel med efterlysningen af en bestemt bog, og så udvikler det sig nogen gange til rådgivning. Jeg peger på Jesus i alle sammenhænge – det er det eneste jeg kan gøre…

Hvilke bøger spørger folk mest efter?

– Efter terrorkatastrofen d. 11. september er der stor efterspørgsel på bøger om endetiden, især Poul Hoffmanns bøger. Men også helbredelsesmøderne i mange frikirker sætter deres præg. Kathryn Kuhlmanns bøger kan jeg altid komme af med…

Åndelig dybde

Der er også stor efterspørgsel på bøger med åndelig dybde, lærebøger f.eks.
– Jeg kan sælge så mange bøger, jeg overhovedet kan skaffe af forfattere som Watchman Nee, Sadhu Sundar Singh og Oswald Chambers, siger kenderen. – Det er som om, der er et underskud af den slags…
– Folk søger åndelig føde, noget, der er relevant for dem, f.eks. familierådgivning, fortsætter han.
Og så er der de teologistuderende. Sammen med præsterne støvsuger de hylderne for teologiske klassikere.
– Ind imellem oplever vi nogle sjove ting. Forleden ringede de fra et tysk fakultet og spurgte, om jeg havde noget om hugenotterne og Den reformerte Kirke i Fredericia – på dansk! Jeg havde heldigvis 5 bøger. En anden gang fik jeg en e-mail fra en dansk jøde i New York: Han spurgte efter et leksikon over Vendelbomål…

Hvordan definerer du „antikvarisk”?

– En antikvarisk bog er én, der har været solgt én gang før, siger han og griner lidt. – Du kunne teoretisk set gå ned til en boghandler i byen her og købe en bog og sælge den til mig bagefter – så ville den være antikvarisk!

Hvilken bog er din ældste?

– Den hedder Lucanus og er fra 1631. Men den er på latin, så jeg ved ikke, om den er kristen…

Scanner hukommelsen
Svend Jensen har kun tre år til folkepensionen. Trykkeriet har han afviklet for længst – efter 30 år i branchen. Men Antikvariatet? Nej, det tager han med sig i graven…
– Jeg har altid læst meget, siger han. Tre bøger om ugen i gennemsnit. Og jeg kender alle mine bøger. Når nogen spørger om råd, scanner jeg min hukommelse og ved lige, hvad det er for en bog, de bør læse.
– Det er spændende, slutter Svend Jensen og indføjer en skjult reklame om, at folk da gerne må komme forbi Navervej 9 i Ikast. Kommer der en hel minibus, giver han kaffe…
Har man ikke tid, kan man jo slå et smut forbi på www.bogsvend.dk. Svend Jensen er nemlig ikke for gammel til at bruge internettet.