Sverige afviste udveksling

Ikke mindre end tre gange forsøgte Sovjetunionen efter 2. Verdenskrig at få Raoul Wallenberg udvekslet med sovjetiske statsborgere i Sverige – men svenskerne afviste tilbudetDet skriver Svenska Dagbladet ud fra en rapport som udenlandske forskere offentliggjorde den 12. januar. Forskerne var ansat af det svenske udenrigsministerium for at kortlægge Wallenbergs skæbne. Raoul Wallenberg var ambassadør i Budapest, da 2. Verdenskrig brød ud og Ungarn blev invaderet af nazisterne. Han formåede at redde tusindvis af jøder ved at give dem svensk pas og huse dem i ambassadens bygninger – inden han fik dem sendt til Sverige. Men da russerne rykkede ind og „befriede“ landet, tog de samtidig Wallenberg til fange, og ingen har set ham siden.
Men i sommers kom det frem, at Wallenberg var blevet myrdet i det berygtede russiske Ljubjanka-fængsel som offer for Stalins udryddelsesterror.
Forinden var han så – ifølge forskernes rapport i sidste uge – blevet tilbudt udleveret til Sverige i bytte med sovjetiske statsborgere eller sympatisører. Men Sveriges regering afviste tilbudet – ifølge dokumenter, som i øvrigt kun modvilligt blev udleveret til forskerne, selv om de var ansat af den svenske stat til at forske i Wallenbergs skæbne.
Svenska Dagbladet skriver, at Sovjetunionens hensigt med at tilbageholde Raoul Wallenberg mod slutningen af 2. Verdenskrig kan have været at, at Stalin ville udveksle ham med sovjetiske statsborgere i Sverige. Første gang var i 1946 via tilnærmelser til svenske diplomater i Moskva. Men forskerne menes at have bevis for, at den svenske regering ikke ville gå nærmere ind på det sovjetiske tilbud. I stedet spredte de rygtet, om at Wallenberg allerede var død, og forsøgte at få de sovjetiske myndigheder til at bekræfte dette.
Den svenske statsminister Göran Persson gav mandag en undskyldning til Wallenbergs familie.

Sverige undskylder

– Naturligvis hviler hovedansvaret for Raoul Wallenbergs skæbne på det sovjetiske regime, som beordrede og iværksatte Wallenbergs forsvinden fra Ungarn. Ikke desto mindre står det i dag klart, at en mere energisk og målbevidst svensk optræden i 1940’erne kunne have ført til en lykkeligere udgang for Raoul Wallenberg og hans familie. Over disse fejl vil jeg i dag fremføre min og den svenske regerings dybe beklagelse til de pårørende. Samtidig lover jeg, at anstrengelserne for at få svar på, hvad der virkelig skete med Raoul Wallenberg, fortsætter,« fastslår den svenske statsminister.
Kort før Wallenberg blev tilbageholdt af de sovjetiske militærstyrker, blev to schweiziske diplomater taget til fange. De blev senere udvekslet med sovjetiske afhoppere, som havde fået asyl i Schweiz.