Amerikanere strømmer til kirkerne for at bede

– og selv fastfood restauranter anmoder kunder om at bede for tropperne i IrakDet er ikke let at forberede sig på krig og tab af slægt og venner. Alligevel virker det som om de fleste amerikanere har en vis ro over det der nu sker i Irak, selv om antallet af dræbte begynder at tårne sig op. En vigtig bidragsyder til denne sindsro er at finde mellem kirkebænkene på tværs af Amerika.I Charlotte, North Carolina, mødes kendte og ukendte hver eneste dag til bøn. Ikke kun for sine egne sønner, døtre, eller forældre og bekendte, men også for de pårørendes familier og civilbefolkningen i Irak.
– Krig er grusomt. Men nogen gange har vi ikke noget valg, siger en ældre mand efter et bønnemøde i Cornerstone Baptist Church.
Skilte udenfor mange af USAs kirker opfordrer folk til at deltage i ekstraordinære bønnemøder. Nogen steder holdes de om aftenen, efter endt arbejdsdag, andre kirker annoncerer med, at dørene åbnes kl. 06.00 om morgenen. Erhvervsdrivende holder frokostpauser med bøn, mens ”fast food” restauranter som Chick-fil-A, har droppet dagens tilbud fra reklameskiltet, og beder frokostgæsterne i stedet om at bede for tropperne i Irak. Kristne radiostationer fortsætter der hvor opslagstavler og skilte slutter.
Søndagsgudstjenesterne og søndagsskolerne er også præget af alvor, eftersom mange af amerikanerne direkte eller indirekte kender nogen som deltager i krigen mod Iraks Saddam Hussein.

Bøn døgnet rundt

Enkelte menigheder har bønnemøder som varer hele døgnet. Selv om kirkesamfundene er splittede i synet på krig mod Irak, er der ingen hadske meninger om irakerne, som bliver set på som et undertrykt folk. Kun Saddam Hussein og hans nære medarbejdere bliver betragtet ”ondskabsfulde.” Men enkelte beder også for dem.
Blandt amerikanerne er det stor støtte for at tage et endeligt opgør med Hussein. Ifølge meningsmålinger denne uge er 72 pct. i favør af præsidentens beslutning.
Sydstatsbaptisterne, Lutheranerne i Missouri synoden og Unionen af ortodokse jødiske trossamfund slutter 100 pct. op om krigen, mens ”liberale” kirkesamfund sammen med den katolske kirke er imod.

Trosindeks

Salget af bibler og anden kristen litteratur har længe fungeret som et slags trosindeks. Allerede i januar begyndte folk at forberede sig på krigen ved at vende sig til Gud. Salget af bibler, Ny testamenter og salmebøger gik op med hele 37 pct. i en tid hvor salg af bøger er gået ned.
Ifølge tal som blev offentliggjort i forrige uge solgte forlagene religiøs litteratur for 15 millioner dollar i løbet af januar.