90 procent af jordens befolkning har en bibeldel
Wycliffe gør status: Indtil dato har bibeloversætterne udgivet bibeldele på 2303 sprogBibelen er oversat til sprog, som tales af cirka 90 pct. af jordens befolkning. Men 3000 etniske grupper har stadig ikke så meget som en stavelse af Bibelen på deres eget sprog. Det drejer sig om knap 400 mio. mennesker.Siden Wycliffes spæde begyndelse i 1920erne har over 1600 sproggrupper fået i det mindste en del af Bibelen. På nogle sprog er både en bibeldel, et Ny Testamente, eller måske hele Bibelen oversat.
– Men selvom det går hurtigt, er der lang vej at gå endnu, før alle tungemål og stammer har Guds ord på deres hjertesprog, skriver Norsk Wycliffe-nyt i en status over bibeloversætternes indsats gennem det meste af sidste århundrede.
– Faktisk er vi kun nået en tredjedel igennem, indrømmer de. – Ud af cirka 6800 levende sprog har kun omkring 2300 en del af Bibelen.
Men de dækker til gengæld 90 pct. af jordens befolkning
Wycliffe arbejder på følgende kontinenter og tallene taler for sig selv:
Amerika
Her er oversættelsesarbejdet i gang på 295 sprog i 17 lande i Nord-, Syd- og Mellemamerika.
Men der er behov for 100 nye oversættelser. Desuden skal 39 andre sprog undersøges nærmere.
Alle disse tales i politisk ustabile områder, oplyser Wycliffe-nyt.
Afrika
Her er arbejdet i gang på mere end 300 sprog i 20 lande i Afrika.
Men bibeloversættelse og ikke mindst læselæring er nødvendigt på mindst 300 andre sprog. Desuden skal 600 andre sprog undersøges, før behovene kan fastlægges.
Eurasien
Her er arbejde i gang på 136 sprog. Men ca. 170 andre sproggrupper har intet af Bibelen oversat.
Asien
Her er arbejde i gang på over 270 sprog, mens 1300 andre sproggrupper har et sandsynligt behov for bibeloversættelse og læseoplæring.
Oceanien
På de mange øer er arbejde i gang på 234 sprog. Yderligere 540 sprog vil sandsynligvis have behov for oversættelse.
Fra Danmark er Bodil og Peter Lanting udstationeret i Etiopien og Alice og Iver Larsen i Kenya. Den danske afdeling af Wycliffe måtte ved årsskiftet fyre sin landssekretær pga. af skrantende økonomi. Man fortsætter dog ufortrødent indsamlingsarbejdet med formand Poul Arne Nyborg i spidsen. Yderligere information fås påhjemmesiden www.wycliffe.dk