Præster tror på Gud

Hver 12. præst mener dog man kan være præst i Folkekirken uden at tro på Gud, viser ny undersøgelseTro – tvivl – vantro. Grosbøll-sagen har sat præster gudsforhold på mediernes dagsorden. Men hvor Thorkild Grosbøll åbent bekender, at han ikke tror på Gud, kan en undersøgelse, BT har lavet, berolige kirkegængere med, at langt de fleste af Folkekirkens præster at tror på Gud. De fleste havde vel nok regnet med at præster står inde for den ”vare” de ”sælger”. Men Thorkild Grosbøll fra Taarbæk, der om en måneds tid for tredje gang skal stå skoleret for biskop Lise-Lotte Rebel, har rokket ved den formodning. Det være nu udbedret – af tabloidpressen:
BT har spurgt to tredjedele af Danmarks knap 2000 præster om de tror på Gud. 183 har svaret på undersøgelsen – og alle 183 bekræftende: Ja, de tror på Gud. Men de fleste indrømmer også, at de har tvivlet på Gud – hele 65 pct. Meget af tvivlen går på, hvordan Gud skal defineres. Og enkelte gange, om han overhovedet er til.
I BT’s undersøgelse mener flere præster ligefrem, at tvivlen er en forudsætning for at være på bølgelængde med sin menighed og kunne føre en ordentlig samtale. Nogle mener endda, at det er deres personlige pligt at tvivle på Gud og opstandelsen, og at det hører med til deres arbejde som præst. At det fremmer debatten.
12,6 pct. af de tvivlende præster indrømmer dog, at deres tvivl på et tidspunkt fik dem til at overveje at opgive deres præsteembede.
Alligevel mener hver 12. præst, 8 pct., at man godt kan være præst i Den danske Folkekirke uden at tro på Gud. Hver syvende, knap 15 pct. af præsterne, mener, at man kan være præst uden at tro på kødets opstandelse, som ellers står udtrykkeligt i den apostolske trosbekendelse, der læses ved hver gudstjeneste i Folkekirken.
Det er kun 12 pct. af den danske befolkning, der går i kirke én gang om måneden eller mere. Og det til trods for at 90 pct. tilhører et trossamfund, viser en undersøgelse fra European Values Study. Dermed er vi et af de lande i Europa, der har den højeste andel af organiserede kristne, men den laveste andel af praktiserende.