20.000 danskere søger Gud i Natkirken

Natkirken i Københavns Domkirke er en tiltrængt rasteplads for moderne nomaderNatkirken er populær. Det viser en ny evalueringsrapport fra Kirkefondet.
Torsdag, fredag, søndag – rytmen er nem at huske for dem, der i ly af mørket, ligesom Bibelens Nikodemus, vil søge Gud og få svar på livets eksistentielle spørgsmål.
Sidste år havde Natkirken et samlet besøgstal på 20.632. Et gennemsnit på 156 personer pr. aften tog imod det ikke-liturgiske, ikke-dogmatiske og ikke-særligt-sociale tilbud til åndeligt søgende.

Tidløs tilstand

Natkirken i Domkirken – eller Vor Frue Kirke – i Københavns centrum er åben fra ca. 20.30. Og benyttes flittigt af mennesker fra alle samfundslag.
– Nogle aftner har jeg bare lyst til at være stille med mig selv og Gud, fortæller en flittig bruger, hhx-studerende Betina Vejgård. – Jeg kan ikke stoppe tiden, og verden vil altid fare af sted i et tempo, jeg ikke altid kan følge med i, indrømmer hun. – Men når jeg om aftenen træder ind i Natkirken, føler jeg, at jeg slukker for tiden.
En aften i Natkirken starter typisk med et arrangement, f.eks. en koncert med en solist eller et kammerorkester. Om fredagen er det en fælles bibelsamling i Domkirkens forhal under ledelse af natkirkepræst Signe Berg. Og så kan man ellers blot være stille og meditere resten af aftenen, måske tænde et lys ved lysgloben eller skrive et særligt bede-emne ned, forbønner, som oplæses fra alteret ved midnatsbønnen kl. 24.00.

Svært at finde kritik

Natkirken er et samarbejde mellem 11 folkekirker i Københavns City. I den 72-sider store evalueringsrapport over samarbejdets første 5 år gennemgås Natkirkens vision, historie, indhold, besøgsstatistik og fremtidsperspektiver. Men også et enkelt kapitel om kritik af initiativet, at der var ”noget new-age-agtigt og konturløst over det hele”, noget i retning af ”religiøs råhygge til en lille Nikodemus-sludder”, og at man hellere skulle give de unge i dag ”den rene vare” – noget i stil med folkekirkens højmesse.
Men arrangørerne mener godt, de kan komme med individualistiske tilbud og samtidig bevare en kristen profil:
– Vi er samtalepartnere, der taler ud fra et kristent ståsted. Samtalen vil fra vores side altid foregå ud fra en tro på, at Gud er tilstede imellem os, at han virker, og at han altid vil have med os at gøre, sådan som vi er nu, siger sognemedhjælper Inger Ravn, der sammen med natkirkepræsten og en teolog tilbyder sig som sjælesørgere for de besøgende.