Ejnar gi’r en hånd til Afrika

Opfindsom pensionist konstruerer kunstige hænder til 200 kr. for at hjælpe borgerkrigsofre i Sierra Leone- Det er helt utroligt, som medierne har interesseret sig for det her. DR1 har været her hele eftermiddagen, og de har filmet mit værksted på kryds og tværs, ler 76-årige Ejnar Jensen.For ham er det helt naturligt at „gøre noget“, når han ser nøden i verden. Da han så en udsendelse om mennesker i Sierra Leone, som havde fået deres hænder hugget af under borgerkrigen, begyndte han at spekulere på, hvordan man kunne lave en effektiv protese, som også var så billig, at man kunne hjælpe mange nok.

Ejnar Jensen er blevet omtalt i mange medier for sit håndfaste initiativ. Her er han i DR1s 19-direkte mandag den 25. august

– Den skulle være stærk nok til, at man kunne holde en ske og spise den hårde afrikanske grød med den, siger Ejnar, som selv kender forholdene.
Han var indtil sin pension en særdeles dynamisk missionssekretær for Sudanmissionen, som bl.a. har Sierra Leone blandt sine arbejdslande.
Med sit hjertelige humør og sit gå-på-mod rejste han rundt og opmuntrede missionærerne og deres børn og fik tingene til at fungere ude og hjemme.
Da han f.eks. så, at afrikanerne har problemer med at få vestlige pumper til at fungere over længere tid, konstruerede han en speciel pumpe, der i stedet øser op med kopper.
– Danida har sagt, at de gerne vil bruge den i Ghana, men først skal den færdigudvikles. Og det vil koste en halv million, fordi den blandt andet skal godkendes i London, og det koster 100.000 kr. ærgrer Ejnar sig, fordi han ikke har kunnet skaffe opstartkapitalen.
Men tilbage til hænderne:
– En dag, da jeg så en musefælde, fik jeg næsten en åbenbaring, fortæller Ejnar. Han brugte nu musefælde-teknikken til at lave en hånd, der kan klemme hårdt om både en kuglepen, ske og meget andet. Bøjningerne i albuen lukker „musefælden“ op og i.
– Sudanmissionens pendler-missionær i Sierra Leone, Egon Nielsen, har allerede taget de første fem prøver med ud for at se, om de virker godt nok eller skal forbedres. Og så skulle vi gerne have den sat i produktion dernede, så en masse mennesker kan leve af at fremstille dem, siger han.
Ejnar Jensen var sammen med Inge missionær i 10 år i Indien for DMS. Parret var også forstanderpar for Rydhave Slots Ungdomsskole og ledere for en håndværkerskole i Sydafrika. Ejnar var desuden mis-sionssekretær for Sømandsmissionen i Grønland, England og Danmark. Og han tager stadig rundt og holder gratis foredrag om Afrika og Indien.
Nu håber han at komme med på Sudanmissionens landsmøde i Års i weekenden og møde vennerne. Men da Inge er blevet syg, bliver han måske hjemme i Fousing ved Struer og opfinder lidt…