IPSICC

Helbreder fra ‘åndelig klinik’ i Zambia på besøg

I Danmark beder han til helbredelse i Jesu navn for alle, der ønsker det.Det foregår stille og roligt, og man fornemmer, at han har autoritet over ånderne.
– Det er ikke Guds mening, at mennesker skal gå og lide. Vi skal leve i frihed og ikke have bekymringer, siger han.

Robert Bwalya tolkes af Peter Holmsgaard, som leder af Åndens Klinik i Lemvig. En række åndelige klinikker, der vil hjælpe mennesker med bøn i Jesu navn, er nu ved at blive oprettet efter Bwalyas forbillede.

Åndelig klinik

Roberts Bwalyas kirke i Zambia har en såkaldt Spiritual Clinic, hvor han og hans assistenter hjælper folk med mentale og fysiske sygdomme samt f.eks. ægteskabelige problemer – alt gennem bøn.
Selv sygdomme som gigt, kræft og aids, der betegnes som uhelbredelige, hævder de at have kureret i hundredevis af tilfælde.

Opvakte død kvinde

Robert Bwalya fortæller, at han har været med til at vække en kvinde, der havde ligget død i 18 timer:
– Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der boede langt borte fra det nærmeste hospital. Hendes vejrtrækning var standset, og sådan havde hun ligget i 18 timer, fortæller Robert Bwalya.
Han blev bedt om at bede for kvinden, og derfor gik han ind i huset, hvor hun lå. På det tidspunkt var huset fyldt med grædende mennesker, men da Robert Bwalya begyndte at bede for kvinden, flygtede de på alle ud af huset.
– De kunne mærke Guds kraft komme derind, og så løb de ud, fortæller han.
Robert Bwalya fortæller, at da han bad for kvinden, kom hun igen til live og efterfølgende var hun helbredt for de sygdomme, hun havde haft.
– Jeg har ingen forklaring på, hvad der skete. Det er et mysterium, men det var i hvertfald Guds indgreb, siger han.

Respekt for læger – og modsat

Selv om Robert Bwalya praktiserer at helbrede mennesker ved hjælp af bøn, underkender han ikke læger og sygehusene. Tværtimod erkender han, at læger er gode til de ting, de skal gøre.
– Men undertiden er der ting, som sygehusene må give op overfor. Hjemme i Zambia samarbejder jeg med det lokale hospital, når de har et problem, de ikke kan klare.
Som da de havde en kvinde, der lå med iltmaske på tredje døgn for at beholde livet. Da sendte lægerne bud til mig og sagde, at her var et job for en prædikant. Så jeg bad for hende, og dagen efter var hun helbredt, fortæller Robert Bwalya.
På samme vis fortæller han, at han samarbejder med såvel domstolene og politiet, hvor han beder for, at selv hårdkogte forbrydere kan vende tilbage til livets rette vej.
Det er bl.a. sket i tilfælde, hvor kriminelle har brugt okkulte kræfter.
– Så bliver jeg nogle gange bedt om at komme og fortælle om kristendom og om Gud, fortæller han og tilføjer, at nogle af byens hårdkogte kriminelle i dag hjælper politiet med at arrestere andre.
Og så er der klinikken, der virker som en del af kirken. Her kan alle mennesker komme og få hjælp.
– Du behøver ikke være troende for at få hjælp, men du skal være åben. Nogle gange hjælper Gud, fordi du er troende, andre gange fordi han ønsker at vise dig, at han kan gøre det, siger Robert Bwalya.
Selv om han har mange roser til danskerne, erkender han dog, at der er en forskel på mentaliteten i Danmark og i Zambia:
– I Danmark vil mange mennesker gerne analysere videnskabeligt, hvad der sker. Hvor jeg kommer fra, er folk mere åbne, siger han.

– Du behøver ikke være troende for at få hjælp, men du skal være åben, siger Robert Bwalya.
Rejser rundt i landet

Robert Bwalya var også sidste i Danmark. Han har netop haft møder i Lemvig og Kolding, hvor der har været fuldt hus til helbredelsesmøderne.
Han fortsætter i en lang række danske byer, som det jævnligt fremgår af annoncer her i Udfordringen.
Fredag-lørdag er han i Holbæk frikirke, mandag i Bibelværkstedet Nykøbing Falster, derefter i Hillerød 1. oktober, og i Apostolsk Kirke i Kbh. fra den 3.-5. oktober. Også derefter er der møder i Herning, Ikast, Dronninglund og Vejle.