Kinesere på bibelskole er ofre for mafiametoder

KBC har optaget 59 kinesere på bibelskole. 10 er nu bortvist og 2 anmeldt til politiets bedrageriafdeling for „gangstermetoder“. Andre højskoler har helt afvist kinesere
Københavns Bibeltræningscenter (KBC) fik pludseligt opsving forrige mandag, da over 200 elever startede på trosmenighedens bibelskole, heraf 59 kinesere. Men kineserne er kommet til Danmark ved at betale store summer til såkaldte mellemmænd og er kun i landet for at få opholdstilladelse, siger flygtningemedarbejder Ingrid Olsen Yeh. Med baggrund som missionær på Taiwan og ”arbejdsplads” blandt kinesere på Københavns Hovedbanegård har hun førstehåndskendskab til kinesernes metoder:
– Mange af dem har allerede fået 5 måneders visum til et studie eller en højskole, som de har gennemført, men derefter bliver de franarret kæmpebeløb af en „mellemmand“, så han kunne arrangere deres optagelse på Bibeltræningscentret. Da højskoleelevernes største ønske er at kunne blive i Danmark, er de lette at lokke til at betale for at opnå fortsat studieplads på Bibeltræningscentret – og dermed forlænget visum og sikret ophold i Danmark.

Ingrid Olsen Yeh (tv.) ved arrangement for kinesere i sommer

Ren og skær profit

– Flere, som jeg kender til, har betalt 15.000 kr. hver. Studiet på Bibeltræningscentret koster kun 900 kr. pr. måned, og de skal selv betale bolig og leveomkostninger ude i byen. Altså ren og skær profit for en lille mafia-kineser, udtaler Ingrid Olsen Yeh.
Pastor Jens Garnfeldt bekræfter, at man i en samtale med en enkelt kinesisk elev opdagede at der havde været en mellemmand på spil.
– Vi har sagt helt åbent til hele klassen, at vi som skole tager afstand fra disse „gangster-metoder“ og omgående vil bortvise dem, som har ageret mellemmænd.

Politianmeldelse

Det har nu ført til at 10 kinesere er stoppet og 2 kinesere, en mand og en kvinde, d. 10. september blev meldt til politiets bedrageriafdeling, oplyser Garnfeldt.
De kinesiske elever, der er ofre for „mafiametoderne“, vil man derimod prøve at hjælpe.
– Vi vidste ikke noget om dette, før vi optog eleverne. Vi er dybt rystede! Og vi har lært, at man skal være meget vågen, når man har med kinesere at gøre, siger Jens Garnfeldt.
Arbejder illegalt
Kinsernes problemer begyndte allerede hjemme i Kina:
– Rigtig mange har lånt mange penge af familie og venner for at komme til udlandet og studere – og er i første omgang snydt af mafiaen i Kina til en dansk højskole, som jo ikke giver eksamensbevis.
– Adskillige har arbejdet illegalt i København hele sommeren til det fortsatte ophold, oplyser Ingrid Olsen Yeh.
Hun var missionær på Taiwan 1968-74 og blev gift med en kineser – deraf den lille krølle på efternavnet. I dag arbejder hun blandt kinesiske flygtninge udfra Lindeskovkirken og Sund Kirke i Nykøbing Falster. Hun samarbejder bl.a. med Dansk Kinesisk Fællesskab under missionsselskabet Danmission.
Trods den store afstand er hun inde på Hovedbanegården i København ca. en gang om ugen for at opsøge og hjælpe kinesiske flygtninge.
Hun taler flydende mandarin og benyttes derfor flittigt som tolk af kommunerne på ”sydhavsøerne”.

Højskoler på vagt

En rundringning til kristne højskoler i Danmark bekræfter at kinesere via e-mail har ansøgt om optagelse, men at de i flere tilfælde er blevet afvist, dels fordi de ikke kan dansk, dels fordi de ikke er kristne. Og mistanken lurer da i baghovedet, at kineserne ”bruger” højskolerne for at få foden indenfor i Danmark:
– Mange af dem tror fejlagtigt, at et højskoleophold er adgangsgivende for universitetet, siger ny forstander på Luthersk Missionsforening Højskole i Hillerød, Henrik Nymann Eriksen.
– Vi har kun fået en enkelt henvendelse, men vi er opmærksomme på problemet, udtaler Kurt Kristensen, forstander på Indre Missions Bibelskole i Børkop.
– Af flere ansøgninger fremgår det, at kineserne har kærester i Danmark, og det er jo temmelig afslørende, udtaler Jeanette Friis, sekretær ved Apostolsk Højskole i Kolding.

Kinesere? Nej tak!

Pinsehøjskole har fået nok

– Vi tager slet ikke kinesiske elever, udtaler en kategorisk Tonny Jacobsen, forstander på Pinsevækkelsens Højskole i Mariager.
– Efter en hel del henvendelser optog vi 2 kinesere udfra anbefalinger af en lokal præst i Kina. Vi interviewede også de to via telefonen for at vurdere om de kunne tale engelsk på et passende niveau. Men den ene kom slet ikke, og den anden kunne ikke et ord engelsk. Det viste sig, at mellemmænd havde fuppet en præsteudtalelse og de to interviews.
– Så vi tager ikke elever fra Kina. Vi har ikke ressourcer til at følge op derude, som vi f.eks. har i Indien, hvor dygtige kontakter gør et godt benarbejde.