Flugten til Ribe

Vi følger 3 slavebørn gennem Jylland i deres flugt fra vikingehøvdingen Bodvar i Annette Brobergs vikingeroman for børnI „Rejsen til Ribe“, der er bd. 2 i Annette Broberg Knudsens romanserie for børn „Trællenes Ring“, møder vi søskendeparret Gwendira og Winfred på 12 og 14 somre, der sammen med vennen Toste er på flugt. Boganmeldelse af Bjarne Nederby Jessen

Gwendira og Winfred er høvdingebørn fra en vikingelandsby i England, der blev angrebet af vikingehøvdingen Bodvar fra Nordjylland. Landsbyen blev brændt ned og børnene taget med som slaver til landsbyen i Nordjylland. Toste er Bodvars søn med en af hans slavefriller. Sammen flygter de 3 børn i slutningen af seriens bd. 1, og her i bd. 2 følges vi med dem ned gennem Jylland på vejen til Ribe, hvor Gwendira og Winfred vil søge skibslejlighed til England.
Undervejs møder de 3 børn mange farer. Bortløbne slaver kan risikere at blive slået ihjel, hvis de fanges, og deres slavering om halsen kan hurtigt røbe dem. Derfor undgår børnene den senere så kendte Hærvej. De forsøger at gå parallelt med Hærvejen, men på afstand af den. En aften, hvor de søger nattehvile i et buskads i et moseområde, løber de lige i armene på en røverbande – og de er lige vidt, for røverbanden beslutter at sælge dem som slaver. På dramatisk vis lykkes det børnene at flygte i en stjålen båd nedad åen. En dag, hvor båden sætter sig fast for dem mellem sivene, springer Toste i vandet for at bugsere den fri. Næste morgen har han høj feber. Da Gwendira vil lede efter drikkevand til sin syge kammerat, opsøger hun et ensomt liggende hus. Her møder hun en munk fra Irland, fader Jakob, der er kommet til Danmark som missionær. Fader Jakob koger forskellige urter til Toste og plejer ham, til han bliver rask, og følger senere de 3 børn til Ribe. Undervejs bliver Toste døbt. Hans oplevelser med Gwendira og Winfred, der er kristne og er vokset op i nærheden af et kloster, og med fader Jakob får ham til at spørge mere og mere om, hvad kristendommen indebærer, og til sidst beder han om at blive døbt.
På markedspladsen i Ribe støder børnene på høvding Bodvar, der truer sine bortløbne slaver med pisk, når de kommer hjem, men fader Jakob køber dem fri for sine sidste sølvmønter. Det er også fader Jakob, der betaler for overfarten til England for alle 3 børn. I sidste øjeblik beslutter Toste sig imidlertid til at blive i Ribe, hvor han har fået læreplads som skomager.
På romanens sidste sider velsigner fader Jakob børnene og vinker farvel til dem, mens han synger:
Må bølgen bære jer trygt,
og må vinden være jeres ven.
Må solen varme jeres kind,
og regnen vande mildt jeres jord. Indtil vi ses igen,
må Gud holde jer i sin hånd.

Her kan serien godt slutte, men man skal vist ikke blive overrasket, hvis vi senere får et 3. bd., hvor vi følger Gwen-diras og Winfreds hjemkomst til England og Tostes læretid i Ribe. Mange læsere vil håbe det. Mon vi får et bd. 3 at se?
Anette Broberg Knudsen har igen skrevet en spændende vikingeroman for børn i 9-14 års alderen. Den er velskrevet. Den bærer præg af et godt researcharbejde, så miljøet virker ægte, og man er som i bd. 1 så dejligt fri for de eder og forbandelser, som man ellers så ofte møder i vikingeroma-ner, men man savner illustrationer i de to bøger. Børn er meget glade for illustrationerne i den type bøger, så det er synd, at illustratoren blev sparet væk.

Anette Broberg Knudsen
Rejsen til Ribe
120 sider, kr. 119,-
Lohses Forlag.