Vietnamesere på flugt

Flere hundrede kristne vietnamesere på flugt fra forfølgelse. Hæren lover en dusør på 500 kr. for hver kristen, der bliver fanget
Kilder fra kirkerne i Vietnam rapporterer, at forfølgelsen af kristne fra Vietnams montagnard-stamme i det centrale højland er så alvorlig, at flere hundrede er flygtet til nabolandet Cambodja i løbet af de seneste måneder.Nogle af dem har formået at kommunikere til omverdenen, at de lider af malaria, ikke har nogen medicin, og at de desperat forsøger at overleve ved at spise vilde rødder og bambusskud.
De søger nu beskyttelse hos FNs Flygtningehøjkommisariat (UNHCR).

Jagtet som dyr

Et medlem af parlamentet i Cambodja, Mr. Son Chhay, som er meget kritisk overfor Hanoi, FN og hans eget lands politik overfor montagnard-stammen, siger til organisationen Åbne Døre:
– De bliver jagtet som dyr. De bevæger sig hele tiden uden at få mad. De spiser rødder. De er syge, sulter og har ingen medicin. Det er meget umenneskeligt at tillade disse mennesker at lide på den måde.
De fleste af disse verdslige kilder nævner religiøs forfølgelse som én af grundene til montagnard-folkenes flugt. De flygtede kristne insisterer selv på, at hovedårsagen er opløsningen af hundredvis af kristne kirker i Dak Lak-provinsen i slutningen af sidste år og fortsatte kampagner for at tvinge kristne til at fornægte deres tro. Selvom Vietnams offentlige politik praler med religionsfrihed, truer et antal magtfulde embedsmænd stadig med at udrydde kristendommen.

Hemmeligt samarbejde

Et hemmeligt samarbejde med dårligt betalt cambodjansk politi gør, at den vietnamesiske hær og andre myndigheder opererer uhæmmet i grænseregionen. Det rapporteres, at de betaler dusører på op til en million vietnamesiske dong (ca. 500 kr.) til det cambodjanske politi og dusørjægere for hver montagnard, de fanger og overgiver til dem.
– De undslap forfølgelse i Vietnam, men nu befinder de sig i et nyt helvede i Cambodja, slutter Mr. Chhay, der er den eneste cambodjanske embedsmand, som taler montagnard-stammens sag.