Boganmeldelse
En slavepiges oplevelser

Hannas rejse er en rigtig god
oplæsningsbog, skriver anmelderen bl.a.Mange voksne kender slaveromanen Onkel Toms hytte og har læst den med stor begejstring. Det hænder vel også, at børn af i dag finder frem til den og fængsles af dens indhold. I den nye børneroman fra LogosMedia følger vi Hanna, der er født som slave på Sunrise Island, på turen til Amerika, hvortil hun er solgt som slave.Den 11-årige Hanna, en af ti søskende, sælges som slave til et venligt ægtepar i staten Georgia. Konen i huset er sengeliggende og skal blive i sengen resten af svangerskabet. Hanna skal varte konen op, men her lærer hun også at tale amerikansk uden dialekten fra Sunrise Island, og hun lærer at læse. Hun er slave, men hun har det virkelig godt, så længe det varer. Under fødslen dør barnet, og kort tid efter dør konen. Manden sælger huset og rejser væk, og Hanna bliver solgt til nogle ubarmhjertige værtshusejere, som vil slå sig ned i Kentucky. Her må hun arbejde meget hårdt. Hun bliver straffet med lussinger og slag med læderrem for den mindste forseelse. I nabohuset hos en ældre jødisk dame, der har mistet hele sin familie, finder Hanna et fristed. Naboen ønsker at købe Hanna fri, men får ikke lov til det. Til gengæld får hun lov til at leje Hanna et par gange om ugen.
Kromutter tvinger Hanna til at gå ind på de overnattende gæsters værelse om natten og stjæle fra deres punge. Hanna har det meget dårligt med det, for det er overtrædelse af de 10 bud, sådan som hun har lært det hjemme i slavekirken. Hun har det rigtigt dårligt med det, men hun er slave, hun ejes af kroværteren, og gør hun ikke, som de siger, får hun tæsk. Hun overvejer at flygte, men en flygtet slave straffes med døden. Det ender dog med flugt. Undervejs bliver hun taget op af en familie, der er frigivne slaver. De er på vej til et vækkelsesstævne. Her møder hun sin tidligere slaveejer fra Georgia. Han er blevet en del af vækkelsen. Ad forskellige veje lykkes det hende at vende tilbage til kroen, hvor hun alligevel løskøbes og bliver som en datter i huset hos nabokonen.
Det er en meget velskrevet børnebog, dog uden nogen egentlige kunstneriske oplevelser. Til gengæld er der masser af spænding, og der er ingen tvivl om, at børn fra 10 år og opefter – og også mange voksne – vil blive grebet af handlingen og have svært ved at lægge bogen fra sig, før den er færdiglæst. Det er ikke nogen afløser for „Onkel Toms hytte“, men et godt supplement til den – og af historiske grunde er der stadig brug for at kunne viderebringe børns vilkår under slavetilværelsen i USA for længe siden.
Det har været svært for oversætteren at vise Hannas dialekt fra Sunrise Island. Det er gjort ved at formulere en lidt svært-definerlig dialekt, der mest minder om lydskrift. Det kan godt forvirre nogle børn, men da det fremgår af teksten, at der er tale om dialekt, gør det ikke noget.
Det kristne livssyn er en integreret del af handlingen og på en meget naturlig måde oplever vi, hvad evangeliet kan gøre med mennesker, når det bliver hørt og taget imod. En rigtig god oplæsningsbog i de familier, hvor man stadig læser højt for sine børn eller børnebørn, men det er også en bog, som mange børn vil nyde at læse selv.

Wanda Luttrell:
Hannas rejse. Fra Sunrise Island til Amerika – baseret på en slavefamilies oplevelser
156 sider • 128 kr. • Logos Media