Irak:
Bomber på kristne skoler

Kristne elever trues: „Bliv muslimer eller dø!“ Dansk Europamission vil give dem moralsk opbakning gennem madforsyninger På kristne skoler er der blevet uddelt flyveblade med dødstrusler til eleverne, hvis de ikke bliver muslimer. I sidste uge blev der fundet bomber på to skoler, en i Bagdad og en anden i Mosul i det nordlige Irak.Bomben på Skt. Thomas Skolen i Mosul blev fundet den 11. november; det var en klyngebombe af laveksplosive håndgranater, der kunne have voldt betydelig skade eller endog have været dødbringende. Skolen har omkring 500 elever, hvoraf ca. 450 er kristne, og 50 er muslimer.
Bomberne blev uskadeliggjort på begge skoler. Skolerne har modtaget truende skrivelser med krav om, at børnene bliver muslimer. Hvis de undlader dette, vil de ifølge skrivelsen kunne forvente at blive dræbt. Man mener, at en saudiarabisk støttet Wahhabi sunni-gruppe er ansvarlig for både advarslerne og bomberne.
Kristne familier i hele Irak har modtaget trusselsbreve, hvoraf et er blevet lagt ud på en assyrisk-kristen hjemmeside. Her står bl.a.: „Vi er irakere og muslimer; vi vil ikke tolerere synd. Hvis denne bekendtgørelse ikke efterleves, vil vi enten påføre en ubærlig straf, dræbe overtræderne, kidnappe dem eller tilintetgøre dem i deres hjem med ild eller bomber.

Trussel fra regeringsrepræsentant

Denne meddelelse er udsendt af Al-Badr, som er milits for den ledende shi’a-gruppe, det øverste islamiske revolutionsråd i Irak (SCIRI). SCIRI har en repræsentant, Sheikh Abbas Rubai, blandt de 25 medlemmer af Det irakiske Regeringsråd (IGC), som er nedsat af koalitionen. Denne advarsel er den første, der kommer fra en gruppe, som er officielt anerkendt internationalt.
Sheikh Abbas Rubai ledede det første møde i maj i en islamisk domstol i Bagdad i Hikma Moskéen i byen Sadr. Moskéen har oprettet fire komitéer, der skal håndhæve islamisk lov. Disse komitéer standser kvinder på gaden for at tvinge dem til at dække deres hoveder og ikke at bære makeup.

Kristne under pres

Livet i Irak bliver stadig mere besværligt for de formentlig 700.000 kristne irakere. Mange synes i dag, at situationen er værre, end da de levede under Saddam Hussein.

Henrik Due Jensen fra Dansk Europamission opfordrer til solidaritet med den kristne minoritet i Irak

I Bagdad er de fleste bange for at gå i kirke. De frygter, at et stort antal kristne samlet i en kirke vil udgøre en uacceptabel sikkerhedsrisiko, da de vil udgøre et sandsynligt mål for et bombeangreb.
I Basra er det især præster, der er målet. I samme uge, som man fandt bomberne på skolerne, blev en maskinpistol affyret mod den syrisk-antiokiske biskop af Mosuls bolig.
Kristne i nord er blevet fordrevet ulovligt og er under konstant pres fra kurderne for at konvertere, hvis de ønsker at være under deres beskyttelse.

Danskere vil hjælpe

Dansk Europamission arbejder med at hjælpe den kristne minoritet i Irak. Opgaven er at sørge for, at de kristne modtager madforsyninger via deres samarbejdspartner i Jordan, som med jævne mellemrum rejser over grænsen med nødhjælpsforsyningerne.
– Vore kristne brødre og søstre i Irak har behov for vores opbakning netop nu, hvor fremtiden er usikker, og islamiske fundamentalister i landet kunne inspireres til at chikanere de kristne yderligere, siger projektchef Henrik Due Jensen fra Dansk Europamission.